Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 20. 11. 2019.

| Sport

Piroćancu debitantski svetski rekord u kriket reprezentaciji Srbije

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Saigrači oduševljeni rekordom
Saigrači oduševljeni rekordom; foto: Adrijan Danbar

Sa 104 trčanja koje je ostvario u svom debitantskom meču u dresu Srbije, Adrijan Danbar postavio je novi svetski rekord, a o kolikom uspehu se radi, objašnjavaju u Kriket federaciji Srbije, govori to da je iza sebe ostavio jednu od najvećih legendi kriketa Rikija Pontinga iz Australije.

Kriket nije sport koji je popularan u Srbiji, ali jeste u Indiji, Australiji i drugim zemljama Komenvelta, kao i u Južnoafričkoj Republici, odakle je i rodom novopečeni srpski reprezentativac Adrijan Danbar.

On je sa svojom ženom, koja je rođena u Pirotu, ali je veći deo svog života provela u Kejptaunu, došao u prestonicu peglane kobasice, gde je odskora osnovao IT kompaniju, a slobodno vreme provodi igrajući kriket u Beogradu.

Kriket igra od 6. godine, a kaže da je ponosan na svoj uspeh i dodaje da nije bilo nimalo lako.

Protivnički bacači su bili veoma dobri, ali je jednostavno bio moj dan. Moje ime je u knjigama rekorda, nije mala stvar - kaže Danbar.

Pre dolaska u Srbiju i Pirot, Danbar se je godinama takmičio u svojoj rodnoj zemlji, a kako kaže, utoliko što Srbija ne spada u top timove poput Indije i Australije, uspeh je još veći. Danbar na meču na Krfu Danbar na meču na Krfu; foto: Adrijan Danbar

Osim reprezentacije, ovaj pirotski zet igra za klupskog šampiona Srbije u kriketu, ekipu Starog grada iz Beograda, a kaže da je dobro prihvaćen od strane kolega u reprezentaciji.

Osnovni uslovi u Srbiji su dobri za amaterski kriket, a sada sa međunarodnim statusom mogli bi da poboljšamo uslove i unapredimo infrastrukturu. Federacija radi na tome da se kriket omasovi - kaže Danbar.


Šta je Danbar učinio?

Kriket nije popularan u Srbiji i većina ljudi ne zna pravila igre, a predsednik Kriket federacije Srbije Haris Dajč objašnjava o kolikom je uspehu reč.

Danbar je rekord postavio na meču protiv Bugarske koji se oktobra odigrao na Krfu u Grčkoj u svom debitantskom meču i rekord se odnosi upravo na učinak u debitantskim mečevima.

Adrian je bio treći betsmen, onaj koji 11. udara (prva zamena, prim. aut) Uspeo je da naprav svetski rekord u ovom trenutku, sa 104 trčanja što je najbolji rezultat ikada na debitantskom meču, koji je bio i prvi meč Srbije - objašnjava Dajč.

Meć je odigran u T20 formatu, što je najpopularniji format, kaže Dajč, a mečevi traju do 3 sata, što nije mnogo, s obzirom da mečevi kriketa mogu da traju i po nekoliko dana. Kriket reprezentacija Srbije Kriket reprezentacija Srbije; foto: Andrijan Danbar

On igra na poziciji viket kipera koja je jedna od najzahtevnijih pozicija u kriketu, jer je on sve vreme utakmice u polučućećem položaju i skuplja loptice koje bacaju protivnički bacači - kaže Dajč.

Srbija je na ovom meču izgubila od Bugarske, ali je Danbar postavio rekord na koji su u Kriket Federaciji izuzetno ponosni.

On se nalazi recimo 3 mesta iznad Rikija Pontinga, koji je jedan od legendarnih Australijanaca i najboljih igrača kriketa ikada. To nije mala stvar - kaže Dajč.

Adrijanov rekord verifikovan je od strane Međunarodne kriket federacije, a on se trenutno nalazi u Južnoafričkoj Republici i očekuje nove mečeve u dresu reprezentacije Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: