Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:56, 8. 9. 2019.

| Sport

Pirot ponovo u "Sportskom izazovu", rivala ne menja

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Tegovi
Piroćanci i Zaječarci ponovo "u klinču"; ilustracija; foto: Flickr/Stiller Beobachter

Baš kao i pre dve godine, Piroćanci i Zaječarci pokušaće da dokažu ko je aktivniji, fizički spremniji i željniji pobede, pošto su ova dva grada ponovo rivali u Sportskom izazovu, zakazanom za sredu, 25. septembar. Ovog puta, on će se održati u okviru Evropske nedelje sporta, na kojoj je Pirot jedini grad domaćin sa juga Srbije.

Suština Sportskog izazova je da se što više građana tokom dana bavi nekom fizičkom aktivnošću, najmanje 15 minuta, a pobednik je grad u kome se više njih uključilo u izazov.

Pre dve godine takmaci su bila upravo ova dva grada, pobedio je Pirot, a 25. septembra na Gradskom trgu pokušaće i da ponovi ovaj uspeh. bicikl U Nišu se poslednje dve godine održava Evropska nedelja sporta; ilustracija; foto: Flickr/Laurel L. Russwurm

Građani se izazivaju da učestvuju u bilo kakvoj fizičkoj aktivnosti minimum 15 minuta i da probaju različite vrste sportova koje će promovisati lokalni sportski klubovi. Dva grada se takmiče i grad sa većim procentom aktivnog stanovništva u odnosu na broj stanovnika pobeđuje - pojašnjavaju organizatori Evropske nedelje sporta.

Iako je Pirot jedini sa juga Srbije koji se nalazi među domaćinima glavnih manifestacija, kako navode organizatori iz Olimpijskog komiteta Srbije, postoji mogućnost da se obeležavanju Evropske nedelje sporta priključi još neka organizacija, institucija, opština, grad ili klub.

Ono što je neophodno je da imaju koncept događaja koji bi organizovali, a koji je u skladu sa temama Evropske nedelje sporta: edukacija, radno mesto, sportski klubovi i fitnes centri, aktivnosti na otvorenom. Nakon ostvarenog kontakta i dobijanja neophodnih informacija o događaju koji je u skladu sa Evropskom nedeljom sporta, organizuje se zajednički sastanak radi daljih dogovora - navode o OKS-u.

Šišanje na otvorenom za pomoć mladom Piroćancu Prilika da Piroćanci potvrde dominaciju ili da se Zaječarci revanširaju; foto: Lj. F.Događaj u Pirotu biće jedan od preko 50.000 njih širom kontinenta, s obzirom na to da se Evropska nedelja sporta iz godine u godinu širi. Za 5 godina stigla je do cifre od preko 13,5 miliona učesnika, što je posebno značajno jer, kako navode u Evropskoj komisiji, zapaženo je da u nekim zemljama članicama EU nivo fizičke aktivnosti među stanovnicima stagnira, a u nekima i opada.

Nedostatak fizičke aktivnosti ne samo da negativno utiče na društvo i zdravlje ljudi, već rezultira i ekonomskim troškovima. Pored toga, sport ima potencijal da ojača poruke tolerancije i ojača građanstvo širom Evrope. Promovisanje uloge sporta kao sredstva društvene uključenosti pomoći će u rešavanju tekućih izazova u evropskom društvu - navode u Evropskoj komisiji.

Cilj Evropske nedelje sporta je upravo da podigne svest o blagodetima koje sa sobom nosi fizička aktivnost i kao takva namenjena je svima - nezavisno od pola, godina ili nivoa fizičke kondicije. patike za trčanje Evropska nedelja održava se u 42 države; ilustracija; foto: Flickr/Hernán Piñera

Nedelja uključuje usku saradnju s nacionalnim koordinatorima i mnogim različitim partnerima koji su čvrsto opredijeljeni da podrže njene ciljeve. Inicijativa struktuira širok spektar aktivnosti - na evropskom, nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou - oko tema obrazovanja, radnog mesta, na otvorenom, sportskih klubova i fitnes centara - kažu u Evropskoj komisiji.

Inače, Evropska nedelja sporta je jedna od inicijativa Evropske komisije kada je reč o podsticaju bavljenja sportom. Sem nje, najuočljiviji je program Erasmus + Sport, koji pojačava saradnju između sportskih organizacija, državnih vlasti i drugih zainteresovanih strana.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: