Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 6. 1. 2024.

| Sport

Pirotski sport u 2023. godini - basketaši osvajaju turnire, fudbaleri i košarkaši u borbi za viši rang

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
tereni
Pirot dobio teren sa veštačkom travom; foto: Grad Pirot

Da je Pirot grad sporta, česta je izjava dugogodišnjeg gradonačelnika Vladana Vasića, poznat je taj grad i po Svetislavu Kariju Pešiću, ali ne i po klubovima u kolektivnim sportovima u najvišim rangovima takmićenja. Za klubove se godišnje iz budžeta izdvaja 100 miliona, uz još 150 miliona koji ide za finansiranje Sportskog centra Pirot i održavanje sportske infrastrukture.

Pirot ima selektora košarkaške reprezentacije Srbije Karija Pešića, koji je sa najboljom selekcijom osvojio srebrnu medalju na poslednjem Svetskom prvenstvu, a još jedan Piroćanac, Oliver Lola Kostić, njegov je pomoćnik.

Ima i Sašku Sokolov, paraolimpijsku reprezentativku u atletici i osvajačicu nekoliko značajnih medalja, a ima i Uroša Mijalkovića koji je dugo godina reprezentativac u karateu i iza sebe takođe ima veliki broj uspeha i medalja.

Gradonačelnik Vasić nedavno je govorio na Beogradskom ekonomskom forumu gde je Pirot prikazan kao grad dobre prakse i gde se pohvalio šta je sve u tom gradu u proteklih 20 godina od kada ga on vodi, od sportske infrastrukture izgrađeno.

Dobili smo sportsku halu, otvorene i zatvoren bazen, teren sa veštačkom travom, renovirane su brojne sportske dvorane unutar škola, renovirali Omladinski stadion, pribavili u vlasništvo grada fudbalski stadion - rekao je tada Vasić.

Tada je rekao i da se više od 250 miliona dinara izdvojaju iz gradskog budžeta za sport, oko 100 miliona dinara za klubove i 150 miliona dinara za finansiranje rada Sportskog centra i održavanja sportske infrastrukture.

Poznat je po Božićnoj školi sporta kada su deci na raspolaganju preko 100 besplatnih programa, a svim klubovima su sale i tereni besplatno dostupni.

Veliki broj dece se u tom gradu bavi sportom, ima i dosta klubova, ali, ipak, nedostaju vrhunski rezultati u ekipnim sportovima.


Basketaši najuspešniji, fudbaleri između Srpske i Prve lige

Možda i najbolji tim u ekipnim sportovima je onaj najmlađi - Pirot 3x3 je domaćem terenu jedna od najboljih ekipa, a učestvuje i na brojim čelendžerima širom Evrope, a 2023. godine su bili učesnici i Mastersa u kineskom gradu Wuxi i Abu Dabiju, pa su godinu završi na 39. mestu Fiba World Tour-a.

Dragan Bjelica, Dušan Filipović, Nikola Đonlić i Aleksandar Nikolić, tako su možda i najbolji promoteri pirotskog sporta, na svetskom nivou. radnički Polusezonu završili na 2. mestu; foto: Lj. F.

U domaćim okvirima Radnički je godinama između drugog i trećeg ranga fudbalske Srbije, a ove sezone igraju Srpsku ligu Istok i na polusezoni nalaze se na 2. mestu na tabeli, sa 30 bodova, što je ipak čak 15 manje od vodećeg Trajala iz Kruševca.

Ove godine su proslavili 78. godišnjicu osnivanja, a ostaje da se vidi da li će se do jubileja i 80. godina postojanja vratiti u Prvu ligu Srbije.

U Pirotu ima dosta fudbalskih klubova, popularna su gradska i međuopštinska liga, a u 4. rangu - Zoni Istok, nastupaju 3 kluba - trenutno je najbolje pozicioniran Tanasko Rajić, koji se sa 30 bodova nalazi na 3. mestu na tabeli, par pozicija iza njega je Jedinstvo, dok je na začelju Senjak.

Košarkaši Pirota nastupaju u Drugoj KLS ligi, na polovini prvenstva nalaze se na 6. mestu sa 24 boda, što je 4 boda manje od vodećeg Radničkog iz Beograda.

Odbojkaški klub Pirot takmiči se u Drugoj ligi Istok, trećem po snazi rangu, a trenutno se nalaze na 2. mestu na tabeli, dok rukometaši zauzimaju 3. mesto na tabeli Druge lige Istok, što je u rukometu četvrti rang takmičenja

U gradu na Nišavi popularan je i futsal, a trenutno u Trećoj ligi Istok takmiče se 3 ekipe - KMF Pirot, Pirgos i Midžor 192 i tim redosledom su pozicionirani i na tabeli


Ženski sport popularan u Pirotu

žfk radnički Fudbalerke se vratile u Prvu ligu; foto: ŽFK Radnički 2014 Fudbalerke pirotskog Radničkog 2014 vratile su se u Prvu ligu Srbije, a nakon 9. kola i polusezone nalaze se na pretposlednjem 9. mestu sa samo 4 boda.

26 godina postojanja ove godine proslavile su košarkašice Gimnazijalca, a u sezoni 2023./2024. nalaze se na 4. mestu u Prvoj ženskoj regionalnoj ligi, dok rukometašice Pirota trenutno zauzimaju 5. mesto u Prvoj ligi Istok.

Aktivni su i drugi klubovi poput Atletskog i Plivačkog kluba za osobe sa invaliditetom, a velike uspehe ima i stonoteniser Aleksa Gacev, aktuelni prvak države i član reprezentacije, koji nastupa za klub iz Frankfurta.

Ono što je očigledno je da se u Pirotu bave masovnošću i da sport bude dostupan svima, što je iznedrilo nekoliko sjajnih pojedinaca, dok će se na veće uspehe u ekipnim sportovima još sačekati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: