Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:35, 2. 8. 2023.

| Sport

Planinari iz Prokuplja, Niša i Predejana osvojili najviši vrh Turske

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
uspon, turska, planinarsko drustvo preslap nis 4
foto: Planinarsko društvo Preslap

Sedmoro planinara i planinarki iz Srbije, Hrvatske i Hong Konga, među kojima su i Darko Žarić iz Prokulja i Miroslav Dokman iz Niša, članovi Planinarskog društva Preslap iz Niša, kao i Zoran Pavlović Paća iz Predejana, popeli su se na Ararat ili Agri Dagi (5.137 m), najviši vrh Turske.

uspon, turska, planinarsko drustvo preslap nis 1 foto: Planinarsko društvo Preslap Prvog dana avgusta sedmoro planinara iz tri države savladali su završni uspon i time ostvarili jedan velik i lep podvig.

Završni uspon, prilično naporan, trajao je 5 sati i savladana je visinska razlika od 1.000 metara. Na završni uspon družina je krenula u 00:30 sati, iz visinskog kampa na 4.200 metara. Uspon je neprestan i izuzetno strm, a sama završna deonica tek je oko 3 kilometra duga, medutim velika strmina i razređen vazduh strahovito otežavaju kretanje.Vreme je bilo lepo i ne previše hladno, na vrhu je bilo minus 8 stepeni - pričaju planinari.

uspon, turska, planinarsko drustvo preslap nis 2 foto: Planinarsko društvo Preslap Kasnije tokom dana, družina je izvela novi podvig, spustivši se za čak 3.000 metara nadmorske visine, do izlaska iz područja Ararata.

Ovo je veliki uspeh za Planinarsko društvo Preslap Niša čiji su članovi 52-godišnji Prokupčanin Darko Žarić, istoričar, muzejski savetnik, zaposlen u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju.

On se prvi put se popeo na neki vrh viši od 3.000 metara, odmah i preko 5.000 metara i na vrhu je istakao zastavu Gvozdenog puka, i tako na poseban način promovisao svoju knjigu o Gvozdenom puku, koju je nedavno objavio - kažu iz niškog kluba.

uspon, turska, planinarsko drustvo preslap nis 3 foto: Planinarsko društvo Preslap Sa njim je bio i 50-godišnji Nišlija Miroslav Dokman, diplomirani ekonomista, zaposlen u Gradskoj upravi za finansije Grada Niša.

Miroslav Dokman je nastavio niz penjanja na vrhove više od 5.000 metara i više od 3.000 metara, i ovo je bio njegov 5.vrh viši od 5.000 metara (najviši je Akonkagva sa 6962 n), a 11. viši od 3.000 metara. Na vrhu je istakao zastavu Grada Niša i zastavu Streljačkog kluba Niš 1881, čiji je takođe član - kažu iz kluba.

Na ekspediciji su učestvovali i Jelena Stojković iz Trstenika, Predrag Lučić Priša iz Zagreba, Senadin Sahtijari iz Beograda (živi i radi u Beču) i Edvard Čan iz Hong Konga.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    10:12 // 3. 8. 2023.

    Jel to ovaj što je kačio zastave njegove stranke na vrhu pre neku godinu?

  • Gradska uprava za imovinu

    13:40 // 2. 8. 2023.

    Bravo kolega Miki! Radujemo se! Osvetlao si obraz uprave! Da častiš kad se vratiš.

  • Komsika Trička

    12:41 // 2. 8. 2023.

    Bravo komsija Nikola sve cestritke i ja sam planinarima nekada ziv bio

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: