Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Planinarski klub Preslap Niš

  • rtanj

    U nedelju srpski i bugarski planinari osvajaju Rtanj

    Odlazak do vrha Šiljak (1565 m), najvišeg vrha Rtnja, cilj je drugog jesenjeg uspona na planinu Rtanj koji će biti organizovan u nedelju, 7. oktobra. Polazak je iz Niša, a interesovanje za akciju je veliko, kažu organizatori iz Planinarskog društva Preslap.

    (2) detaljnije
  • Midzor

    U nedelju uspon na Midžor i Dupljak

    Najviši vrhovi na srpskom delu Stare planine - Dupljak i Midžor, odredišta su na koja u nedelju, 26. avgusta, niški planinari vode sve zainteresovane. Dupljak se, kažu u klubu Preslap, ređe posećuje od Midžora, pa je jedan od ciljeva ove akcije i promovisati ga, jer se sa njega vidi polovina planina u Srbiji.

    detaljnije
  • planinarska-akcija-preslap-foto-preslap-3

    Brojni planinari i rekreativci obišli Prekonošku pećinu i Niševačku klisuru

    Oko 180 planinara i rekreativaca iz Niša, Beograda, Mladenovca, Smederevske Palanke, Paraćina, Aleksinca, Vlasotinca, Dimitrovgrada, Svrljiga i Niševca na planinarsko-rekreativnoj akciji obišlo je Prekonošku pećinu i prošlo kroz Niševačku klisuru.

    (1) detaljnije
  • Pruga Nisevacka klisura

    Planinari vode u Prekonošku pećinu, Niševačku klisuru i na “Belmužijadu”

    Akcija koju organizuje Planinarsko društvo Preslap zakazana je za subotu, 4. avgust, a predviđeno je da planinari i zainteresovani rekreativci obiđu Prekonošku pećinu, jednu od prvih uređenih za posetioce u Jugoslaviji, zatim uzvišenje Kule, pa prolazak kroz Niševačku klisuru, a na kraju i posetu “Belmužijadi”, koja se tada održava u Svrljigu.

    (5) detaljnije
  • planinari

    Niški planinari na najvišem vrhu Alpa - osvojili Mon Blan

    Planinarska ekspedicija, sastavljena od Srba, Makedonaca i Crnogoraca, popela se na vrh Mon Blan. U ovom podvigu učestvovalo je i troje Nišlija, pa se na najvišem vrhu Alpa i zapadne Evrope zavijorila i zastava ovog grada.

    (3) detaljnije
  • Planinari se smenjivali na vrhu planine Ruj

    Preko 850 planinara iz Srbije i Bugarske na Ruju

    Na 9. po redu Međunarodnom usponu na Ruj učestvovalo je oko 850 planinara iz Srbije i Bugarske koji su se popeli na 2 vrha ove planine, Rakitski kamen koji je na nadmorskoj visini od 1.456 m i Ruj na visini od 1.706 m.

    detaljnije
  • Deveti međunarodni uspon na Ruj

    Susret planinara na planini Ruj

    Deveti po redu “Uspon na Ruj”, jedna od najpoznatijih planinarskih akcija u Srbiji, održaće se 23. juna kada će se planinari i ljubitelji prirode iz Srbije i Bugarske susresti na samom vrhu planine.

    detaljnije
  • Planinarenje

    Niški planinari se spuštali abzajlom niz Jelašničku klisuru

    Strmim, gotovo vertikalnim stenama Jelašničke klisure spuštali su se niški planinari, a za mnoge od njih ovo je bio prvi put da se upuste u avanturu takve vrste. Planinari su se spuštali pomoću abzajla, posebnog užeta za ovakve egzibicije

    detaljnije
  • Vodopad Stara planina

    Planinarska akcija do vodopada Stare planine

    Neke od brojnih atrakcija Stare planine, poput Velikog Čunguljskog vodopada, visokog 45 m i poznatog po svojoj lepoti, avanturisti i ljubitelji prirode imaće prilike da obiđu u nedelju, 22. aprila. Ovu aktivnost organizuje Planinarski klub Preslap, a mogu se prijaviti svi zainteresovani.

    detaljnije
  • vrmdza

    Planinarska akcija u "sokobanjskom San Marinu"

    U subotu, 17. marta, u Vrmdži, popularno nazvanoj "sokobanjski San Marino", biće organizovana planinarska akcija, koja je ove godine nazvana „Vrmdzilla 2018“, po legendi o zmaju iz Vrmdžanskog jezera.

    detaljnije
  • planinari

    Niški planinari na krovu Balkana

    Sa 2.925 m, Musala je najviši vrh planine Rila, Bugarske i Balkanskog poluostrva, a 30 niških planinara ga je osvojilo. Uspon koji je, prema njihovim rečima, prošao odlično, samo je priprema za mnogo veće poduhvate, koji ih uskoro očekuju.

    detaljnije
  • pogleda-sa-Vinika-na-Suvu-planinu-foto-planinarsko-drustvo-preslap

    Planinarskom akcijom "Konstantinovo raskršće" obilaze spomenike kulture

    Pešačenjem u okolini Niša, stazom dugom svega 13 km, članovi Planinarskog društva "Preslap" planiraju da u nedelju, 18. februara obiđu mesta, znamenitosti i spomenike kulture od velike važnosti za istoriju, a akcija je posvećena romanu "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića koji je počasni član niškog društva.

    detaljnije
  • Stolska planina

    Osvajanje pet vrhova Stolske planine u jednom danu

    Ljubitelji prirode i rekreativci imaće priliku da sa planinarima u nedelju, 28. januara, obiđu 5 vrhova Stolske planine, za koje u niškom klubu "Preslap" kažu da su atraktivni i kada se posmatraju, "a kamoli kada se u njih zađe". Staza je kružna i prelazi preko upečatljivih vrhova Strvna, Leskova glava, Sinjoglavska čuka, Mali Stol i Korbes.

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: