Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Planinarski klub Preslap Niš

  • suva planina

    Prvi ovogodišnji uspon na Suvu planinu

    Usponom od Niške Banje do vrha Crni kamen na Suvoj planini u nedelju, 14. januara, Planinarsko društvo Preslap započinje svoje aktivnosti u 2024. godini. U planu je da učesnici akcije pređu 12 kilometara za otprilike 6 sati, a okupljanje je do 9 sati kod fontane u Niškoj Banji.

    (1) detaljnije
  • Divna Gorica planinarenje; foto: Preslap

    Prvi jesenji uspon do vidikovca Suve planine u nedelju

    Planinarsku akciju do vrha Divna Gorica, sa koga "puca pogled" ka grebenu Suve planine, a Bela Palanka se panoramski vidi "kao na dlanu", Planinarsko društvo "Preslap" organizuje u nedelju, 5. novembra. Polazak je od sela Mokra, a kažu da je trasa planinarenja u oba pravca duga oko 13 km.

    (1) detaljnije
  • uspon, turska, planinarsko drustvo preslap nis 4

    Planinari iz Prokuplja, Niša i Predejana osvojili najviši vrh Turske

    Sedmoro planinara i planinarki iz Srbije, Hrvatske i Hong Konga, među kojima su i Darko Žarić iz Prokulja i Miroslav Dokman iz Niša, članovi Planinarskog društva Preslap iz Niša, kao i Zoran Pavlović Paća iz Predejana, popeli su se na Ararat ili Agri Dagi (5.137 m), najviši vrh Turske.

    (4) detaljnije
  • Vrmdža (1)

    Tradicionalna planinarska akcija u “sokobanjskom San Marinu”

    Rekreativno-planinarska akcija prelaska kružne staze oko sela Vrmdža, kod Sokobanje, koja se organizuje po 9. put, biće održana u subotu, 10. juna, polaskom u 9:30 sa brda Crkovac, kod crkve Svete Trojice i muzije sela Vrmdža, koji popularno nazivaju “sokobanjski San Marino”.

    (1) detaljnije
  • Nislije na Kilimandzaru 5, foto Preslap

    Nišlije osvojile Kilimandžaro, bivša rukometašica Naise zaprošena na najvišem vrhu Afrike

    Zastavu Niša na najvišem vrhu Kilimandžara i Afrike, na visini od 5.895 metara, zaboli su Milica Komadinić, Ivica Đorđević i Miroslav Dokman, članovi planinarskih društava Suva planina i Preslap iz Niša. Ovaj uspeh Nišlija imao je i romantičnu notu pošto je na izazovnom vrhu Uhuru zaprošena Jovana Bogojević, bivša rukometašica niške Naise i reprezentativka Srbije.

    (2) detaljnije
  • Spasen povređeni muškarac sa Svrljiških planina, akcija trajala više od 7 sati [video]

    Nešto više od 7 sati, po izuzetno nepristupačnom terenu i mraku, trajala je akcija spasavanja Gorske službe koja je sa Svrljiških planina, ispod vrha Gradac (1.062m), evakuisala muškarca koji je tokom planinarske akcije povredio koleno.

    (13) detaljnije
  • stena latin grad

    Planinarska akcija oko Vrmdže ovog vikenda

    Svi ljubitelji planinarenja koji bi da “pregaze” 17 kilometara dugu kružnu stazu oko sela Vrmdže, mogu to uraditi u nedelju 14. juna, a polazak za zainteresovane je u 7 sati ujutru ispred “Rodinog” tržnog centra u niškom naselju Duvanište.

    (7) detaljnije
  • Miroslav Dokman Akonkagvu zastava Narodnog pozorišta

    Popeo se na Akonkagvu i istakao zastave Niša i Narodnog pozorišta

    Ekspedicija koju je predvodio Zoran Pavlović iz Predejana osvojila je najviši vrh Južne Amerike Akonkagvu, a u grupi planinara bio je i predsednik niškog Planinarskog društva "Preslap" Miroslav Dokman. Na putu ih je sačekao jak vetar, hladnoća i nedostatak kiseonika, a kada su konačno uspeli da stignu na najviši vrh planinskog masiva Abda, Dokman je istakao zastave kluba, grada i države, ali i niškog Narodnog pozorišta.

    (5) detaljnije
  • ekspedicija, foto pavlovic

    Planinari iz Niša i Predejana u pohodu na najviši vrh Anda

    U ekspediciji vrh Akonkagva (6.962 m) u Argentini, najvišem vrhu masiva Anda i Južne Amerike, naći će se vodič Zoran Pavlović Paća iz Predejana i Miroslav Dokman, predsednik Planinarskog društva Preslap iz Niša. Planirano je da ekspedicija traje od 28. januara do 22. februara.

    (5) detaljnije
  • planinarenje đaci Kusač

    Đaci, roditelji i nastavnici akcijom obeležili Dan planina

    Iz Proseka, preko sela Manastir i vidikovca Stražište, pa do vrha Kusač popela se šarenolika grupa sačinjena od osamdesetak osnovaca škola "Car Konstantin" i "Ćele Kula", njihovih roditelja i nastavnika, a predvođenih planinarima Preslapa. Povod za osvajanje vrha Suve planine, smeštenog u Sićevačkoj klisuri bio je Međunarodni dan planina.

    detaljnije
  • Seličevica

    Predavanja o oslobađanju Niša uz uspon na Seličevicu

    I planinari i rekreativci pozvani su da nedelju 13. oktobar provedu na akciji niškog kluba Preslap, koja će zainteresovane voditi na planinu Seličevica. Sportski deo biće “začinjen” edukativnim - biće održana predavanja o oslobađanju Niša 1878, 1918. i 1944. godine, pošto je Seličevica bila jedan od pravaca ulaska u okupirani Niš prilikom završnih dejstava.

    detaljnije
  • 1_nenad_stojanovic_na_vrhu_planine_fudzi

    Dva južnjaka osvojila najviši vrh Japana

    Na najvišu plalninu Zemlje izlazećeg sunca - Fudži (3776 m) početkom septembra popeli su se članovi Planinarskog društva Preslap Nenad Stojanović iz Proseka kod Niša i Zoran Pavlović Paća iz Predejana. Uz njih dvojicu u ovom poduhvatu učestvovali su i srpski planinari Jelena Vujačić, Nikola Lacko i Stevan Vidaković.

    (1) detaljnije
  • Jelašnička klisura

    Izlet za rekreativce i planinare po Jelašničkoj klisuri

    Od izletišta Potkapina, preko stena Jelašničke klisure Prozorac i Carevo korito i vrha Radov kamen, pa do Čukljenika, pešačiće oni koji se odluče da nedelju, 1. septembar provedu na izletu Planinarskog društva Preslap. Nadalje učesnici mogu birati hoće li dužu i kraću stazu, a oni koji se odluče na naporniju varijantu popeće se na uzvišenja Suve planine Inatovac i Kobilicu.

    (1) detaljnije
  • Midzor

    Uspon na najviše vrhove srpskog dela Stare planine

    Dupljak i Midžr, dva najviša vrha na srpskom delu Stare planine biće meta planinarske akcije koja se održava u nedelju, 25. avgusta. Organizatori iz kluba Preslap pozivaju sve da im se pridruže u pohodu na jedan poznatiji, a drugi manje posećen vrh, ali sa koga puca izuzetni pogled.

    detaljnije
  • Hum i Humska čuka

    Pešačka akcija okolinom Niša inspirisana romanom "Konstantinovo raskršće"

    "Konstantinovo raskršće" tema je i naziv planinarsko-rekreativno-edukativne akcije po severnom obodu Niša, koja će se održati u nedelju, 2. juna. Staza je duga 16 km i ne previše naporna, pa organizatori iz Planinarskog društva Preslap pozivaju rekreativce da im se pridruže, a napominju i da će edukativnu notu aktivnosti dati stručnjaci, koji će govoriti o lokalitetima koje će posetiti učesnici.

    detaljnije
  • Jelena Petrović planinarenje

    Preslap: Prvi put se jedna Nišlijka popela na vrh viši od 6.000 metara

    Osvojivši Čačani, vrh na Andima visine 6.075 m, kažu u klubu Preslap, Nišlijka Jelena Petrović postala je prva žena iz ovog grada koja se popela na visinu veću od 6 km. Ekspediciju po Južnoj Americi predvodio je Zoran Pavlović iz Predejana, a sem Nišlijke od južnjaka planinarila su i trojica Vranjaca.

    (6) detaljnije
  • planinarska-akcija-preslap-foto-preslap-1

    Edukacija i planinarenje na Kalafatu

    Od Knez Sela do planine Kalafat, koja se nalazi na severnom obodu Niša i nazad do Gornjeg Matejevca vodiće akcija Planinarskog društva Preslap. Ova aktivnost posebna je po tome što će tokom nje istoričar Vladan Stojiljković govoriti o istoriji ovog kraja, od antičkog doba, pa do oslobodilačkih poduhvata.

    detaljnije
  • Nebeske stolice Kopaonik

    Izlet i planinarska akcija na pet vrhova Kopaonika

    U nedelju, 3. marta svi zainteresovani mogu se upustiti u akciju osvajanja pet vrhova Kopaonika - Velike Gobelje, Velikog Karamana, Malog Karamana, Nebeskih stolica i Suvog rudišta. U Planinarskom društvu Preslap naglašavaju da mogu krenuti i oni koji ne žele da planinare, već biraju skijanje.

    detaljnije
  • Via ferrate

    "Via ferrata" - sigurna adrenalinska zabava u kojoj su se oprobali planinari sa juga

    Čelične sajle su tu da osiguraju, a “merdevine” u stenama da omoguće penjanje i onima koji nisu profesionalci, zbog čega je “via ferrata” vid sigurne adrenalinske zabave za one sa nešto više kondicije. Jedna od stena na kojoj se može isprobati je Berim, na planini Mokra gora, što je isprobalo i dvanaestoro planinara sa juga Srbije.

    (1) detaljnije
  • Seličevica

    Planinarska akcija do Seličevice uz čas istorije u prirodi

    Povodom oslobađanja Niša u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i od Turaka, Planinarski klub Preslap organizuje uspon na planinu Seličevicu, u nedelju, 14. oktobra, a mogu se "priključiti" svi zainteresovani. Osim rekreacije, oni koji budu krenuli put planine smeštene nedaleko od Delijskog visa, moći će i da čuju ponešto o niškoj istoriji.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: