Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Planinarsko-alpinistički klub Mosor Niš

 • pešačenje šetnja trava patike

  Dan pešačenja prilagođen kovidu: bez okupljanja, ali uz pomoć planinara

  U sklopu obeležavanja Dana pešačenja, planinari niškog Mosora pozivaju sugrađane da se pokrenu i naprave korak bliže zdravlju u subotu, 12. septembra. Zbog epidemije, za razlliku od prethodnih godina neće biti okupljanja i zajedničke šetnje, ali planinari kažu da će biti raspoređeni na nekoliko punktova i biti na raspolaganju za sva pitanja i savete.

  (4) detaljnije
 • planinari Damavand

  Niški planinari osvojili najviši vrh Irana

  Nakon osvajanja Ararata, ekspedicija planinara uputila se na najviši vrh Irana i na njemu pobola zastave Srbije i Niša. Desetočlana ekipa, u kojoj je 7 planinara niškog Mosora, uspešno je prebrodila još jedan uspon i osvojila Damavand.

  (3) detaljnije
 • Planinari Ararat

  Zastava Niša na Araratu - niški planinari osvoji najviši vrh Turske

  Ekspedicija od 12 planinara, od čega 8 iz Niša, završila je zahtevni uspon na najviši vrh Turske Ararat. Zastava Niša zavijorila se na visini od preko 5.000 m, kaže Vesna Simić, Nišlijka koja je krenula na ovaj uspon, ali zbog povrede nije uspela i da ga završi.

  (1) detaljnije
 • Nebeska staza 2019

  Najbolji srpski trkači na “Nebeskoj stazi” Sićevačke klisure

  Drugo od pet kola Državnog prvenstva Srbije u planinskom trčanju održano je u Sićevačkoj klisuri, gde su se okupili najbolji domaći takmičari. Ekipno su najbolji bili Kragujevčani, drugi su bili Kruševljani, dok je domaći Mosor završio kao treći najbolji klub.

  detaljnije
 • Sićevačka klisura

  Sićevačka klisura kao “Nebeska staza” za trkače

  Preko planina Kusača, Mandaš, Oblik, pa sela Kunovica i Ostrovica vodiće 30 km duga staza na takmičenju u planinskom trčanju Nebeska staza, koja će se održati u nedelju, 14. jula.

  (3) detaljnije
 • Planinari Mosor Albanija

  Niški planinari se nadaju da su akcijom u Albaniji razbili predrasude

  Planinarsko-alpinistički klub Mosor izveo je u svojoj istoriji najmasovniju akciju na tlu Albanije, pošto se 20 planinara popelo na vrh Plaja e Pusit. Za srpske planinare Albanija važi za egzotični, neistraženi ćošak Balkana, a u niškom klubu se nadaju da su nakon ove akcije razbili sve predrasude.

  (3) detaljnije
 • planinari Trem

  Na vrhove Suve planine u čast niškog alpiniste nestalog na Himalajima

  Kako bi odali počast alpinisti iz Niša Zoranu Miletiću, koji je izgubio život u pohodu na Mont Everest, sedamdesetak planinara podeljenih u tri grupe, osvojili su tri vrha Suve planine - Trem, Sokolov kamen i Mosor.

  detaljnije
 • planinarska sekcija

  Planinarska sekcija za osnovce niške škole "Dušan Radović"

  Govoreći o planinarenju i pravilima ponašanja u grupi, te pokazujući opremu učenicima niške Osnovne škole “Dušan Radović”, planinari Mosora otpočeli su planinarsku sekciju u ovoj školi. Osnovce uskoro očekuje, kažu u niškom klubu, i prva planinarska akcija.

  (1) detaljnije
 • Mosor Treking liga

  Nišlije vicešampioni Srbije u trekingu

  Tokom 7 kola Treking lige Srbije, takmičari niškog Mosora imali su konstantne rezultate i zahvaljujući njima stigli do vicešampionske titule u takmičenju gde je cilj za što kraće vreme, samo uz pomoć mapa i markacije, preći planinsku stazu. Sem uspeha u ligi, niški tim bio je pobednik Kupa i Master kupa Srbije.

  detaljnije
 • planinari

  Niški planinari na najvišem vrhu Alpa - osvojili Mon Blan

  Planinarska ekspedicija, sastavljena od Srba, Makedonaca i Crnogoraca, popela se na vrh Mon Blan. U ovom podvigu učestvovalo je i troje Nišlija, pa se na najvišem vrhu Alpa i zapadne Evrope zavijorila i zastava ovog grada.

  (3) detaljnije
 • Midzor

  Uspon na Midžor i skijanje na Babinom zubu

  Za one sa nešto više kondicije planinari niškog kluba Mosor u nedelju, 28. januara organizuju uspon na najviši vrh Stare planine Midžor, dok se početnici mogu zaustaviti na Babinom zubu. Takođe, kako kažu u niškom klubu, mogu krenuti i oni koji žele da skijaju, a u organizaciji ovog dela pomoćiće ski sekcija Mosora.

  detaljnije
 • Mihajlović, Paunović, Gejo

  Gejo, Paunović i Mihajlović u konkurenciji za sportistu Niša

  U najužu konkurenciju za najboljeg sportistu grada ušli su Staša Gejo, takmičarka Planinarsko-alpinističko-ekspedicijskog kluba "Niš", Miloš Paunović, takmičar Gimnastičkog kluba "Niš" i Milan Mihajlović, džudista "Kinezisa". "Naisa", "Kinezis" i Ski-klub "Niš" u konkurenciji za najbolji kolektiv, a za nagradu najboljeg mladog sportistu u najužem izboru su Aleksa Krstić, Nikola Stefanović i Andrija Petković.

  (4) detaljnije
 • Jelasnicka klisura

  Uspon na Radov kamen povodom dana planina

  Da bi podsetili na to koliko je bitno da se priroda čuva, ali i u njoj uživa, niški planinari u nedelju, 10. decembra, organizuju izlet na Radov kamen, vrh iznad Jelašničke klisure. Oni pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže u ovom pohodu, za koji je povod je Međunarodni dan planina, koji se praznuje svakog 11. decembra.

  (2) detaljnije
 • Planinarenja

  Niški planinari vode na planine Ozren i Devica

  Leto se bliži kraju, a sa njim i lepo vreme. Niški planinarski klubovi žele da iskoriste poslednje zrake sunca i zato pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže na dva izleta ovog vikenda - na Ozren u subotu, 9. septembra, dok je aktivnost na planini Devica predviđena za nedelju, 10. septembra.

  detaljnije
 • Himalaji

  Prva žena iz Srbije koja je osvojila Mont Everest promoviše knjigu u Nišu

  Dragana Rajblović, koja se 2007. Godine popela na najviši vrh Himalaja, na 8.850 metara nadmorske visine, napisala je knjigu “Moj Everest - san i java”, koju će promovisati u Velikoj sali Skupštine grada Niša 18. maja od 19 sati.

  detaljnije
 • planinari

  Planinarska akcija na Kopaoniku

  Zimsku planinarsku stazu na Kopaoniku, koja je zakazana za 5. mart, organizatori smatraju najlakšom, pa zato i pogodnom za sve rekreativce i ljubitelje prirode. Jedan deo dana će biti rezervisan i za uživanje na snegu, a učesnici ovaj dan mogu da iskoriste i za skijanje.

  detaljnije