Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:46, 16. 2. 2018.

| Sport

Planinarskom akcijom "Konstantinovo raskršće" obilaze spomenike kulture

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
pogleda-sa-Vinika-na-Suvu-planinu-foto-planinarsko-drustvo-preslap
Zbog lagane staze i zanimljivog sadržaja, akcija se preporučuje planinarima, rekrativcima, građanima i mladima; foto: Planinarsko društvo "Preslap" Niš

Pešačenjem u okolini Niša, stazom dugom svega 13 km, članovi Planinarskog društva Preslap planiraju da u nedelju, 18. februara obiđu mesta, znamenitosti i spomenike kulture od velike važnosti za istoriju, a akcija je posvećena romanu "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića koji je počasni član niškog društva.

Kako kaže Miroslav Dokman iz Planinarskog društva Preslap, akcija će se sprovesti maršrutom: selo Donji Matejevac - crkva Svete Petke - spomenik na Čegru - selo Kamenica - selo Brenica - selo Hum - Humska čuka - brdo Vinik - naselje Pantelej. Učesnicima će o istoriji govoriti Vladan Stojiljković, istoričar i arheolog, rođeni brat književnika Dejana Stojiljkovića.

Vladan Stojiljković će besediti o Crkvi Svete Petke, koja je izgrađena na temeljima ranohrišćanske crkve, a u njoj su se pre boja na Čegru pričestili i vojvoda Sinđelić i resavski junaci. Zatim će čika Selimir Marković, nezvanični domaćin spomen-kompleksa na Čegru, učesnicima besediti o boju na Čegru 1809.godine - kaže Dokman.

planinarsko-drustvo-preslap Dejan Stojiljković, autor romana "Konstantinovo raskršće", je počasni član "Preslapa"; foto: Planinarsko društvo "Preslap" Niš

Malo je poznato da je u selu Brenica postojao, u srednjem veku, manastir koji je bio centar pismenosti i duhovnosti ovdašnjeg naroda, kaže Dokman.

Uzvišenje Humska čuka (511 m) je bilo naseljeno još u doba neolita, a Vladan Stojiljković objasniće značaj i istorijat tog naselja, i upoznati učesnike sa rezultatima arheoloških istraživanja na ovom lokalitetu - dodaje Dokman.

Arheolozi kažu da "brdo Vinik skriva sve tajne grada Niša", pa će učesnici akcije obići, na ovom brdu, ulaz u tajanstvene lagume koji vode od niške Tvrđave, preko Gradskog polja, do Vinika.

Ovo je dobra prilika da Vladan Stojiljković potanko objasni istorijat laguma i istraživanja, iako je zadnje istraživanje provedeno još 1938.godine. Brdo Vinik bilo je elitno naselje rimskog Naisusa, kasnije i strateški važna tačka u vreme turske vlasti. Sloboda od turskog ropstva u grad Niš, između ostalog, došla je i kada su oslobodioci 1878.godine zauzeli brdo Vinik. Danas ima ostataka turskih tabija na Viniku - ističe Dokman.

Za ovu akciju, kaže Miroslav Dokman, posebna prijava nije potrebna, jer se kreće u 7 sati sa prigradske stanice autobusom redovne linije za selo Donji Matejevac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: