Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:06, 20. 2. 2024.

| Sport

Selektoru Pešiću počasni doktorat od niškog Univerziteta

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
svetislav pesic, kosarka, nis, jul 2022, foto jv jelena misic
Počasni doktorat za naročite zasluge za razvoj i afirmaciju sporta ne samo u Srbiji već i u svetu; foto: JV / Jelena Mišić

Košarkaškom treneru i aktuelnom selektoru srpske košarkaške reprezentacije Svetislavu Pešiću dodeljena je titula počasnog doktora Univerziteta u Nišu. Kako se navodi u odluci, Pešiću se počasni doktorat dodeljuje za naročite zasluge za razvoj i afirmaciju sporta, ne samo u Srbiji, već i u svetu.

Predlog da Pešić, inače rođeni Piroćanac, postane počasni doktor uputio je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, a Senat Univerziteta je to prihvatio na sednici održanoj krajem decembra.

U obrazloženju predloga navodi se da Pešiću treba dodeliti počasni doktorat kao priznanje za njegov rad, naročito u razvoju i afirmaciji sporta na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu i Univerziteta u Nišu. Ističe se i da je on jedan od najtrofejnijih evropskih košarkaških trenera i svakako jedna od ličnosti koje su imale ogroman uticaj na košarkašku igru uopšte.

Uspesi koje je u svojoj karijeri ostvario su za divljenje. On je jedini trener koji je osvojio titulu prvaka Evrope i Sveta u svim takmičenjima koje organizuje FIBA. Jedini je trener koji je osvajao Evropsko prvenstvo sa dve različite države (Nemačka i Jugoslavija). Jedini je trener koji je sa juniorskim i seniorskim nacionalnim selekcijama tri puta na zvaničnim utakmicama pobedio reprezentaciju SAD. Proglašen je trenerom godine u Evropi za 2003. godinu, a za najboljeg trenera najbolje evropske nacionalne lige proglašen je 2019. godine - stoji u obrazloženju odluke.

Diploma o počasnom doktoratu Pešiću će biti uručena, piše u odluci, na svečanosti koju će organizovati Rektor Univerziteta u Nišu. Kada će to biti, nije precizirano.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Niko

    21:40 // 20. 2. 2024.

    Niko se ne seća legende Dragana Pantelića, on je veći trag ostavio od piksija. Barem memorija, neki tekst, ništa od kada je preminuo. Toliko od Niša.

  • Auttrikter

    18:12 // 20. 2. 2024.

    Nemam nista protiv Pesica,naprotiv ! No,ova odluka pokazuje koliko je Nis posrnuo, da nijedan Nislija nije dobio pocasni doktorat u oblasti sporta ? Ni sportiste ,ni trenera ,niti sportskog radnika ! Sport u Nisu na dnu- dna ! Bice jos gore !

  • Pirocanac

    17:42 // 20. 2. 2024.

    Kari je stari sns placenik,sad radi i promociju sns tigar tyresa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: