Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:51, 30. 3. 2011.

| Sport

Počela rekonstrukcija stadiona Čair (foto)

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti

NIŠ - Nedelju dana nakon prvobitno najavljenog datuma, rušenjem istočne tribine počela rekonstrukcija stadiona Čair.

Prezentacija budućeg izgleda stadiona održala se 16. marta, a tada je gradonačelnik Niša Miloš Simonović najavio da će radovi na rekonstrukciji početi 23. marta.

- Nakon rekonstrukcije, stadion Čair će biti prvi po standardu u Srbiji. Mnogi nisu verovali da će početi radovi, a mogu da najavim da će sledeće nedelje početi rušenje. Stadion nije samo mesto za utakmice, to je i mesto za druženje i okupljanje ljudi – rekao je tada Miloš Simonović.

Nedelju dana kasnije, rušenje je i zvanično počelo. Rok za završetak radova je 274 dana, što znači do 29. decembra ove godine bi trebalo da se završi prva faza rekonstrukcije. 

Rekonstrukcija će se odvijati u 4 faze, a prva je rekonstrukcija-izgradnja nove tribine na istočnoj strani za 6.966 mesta. Nakon toga sledi rekonstrukcija-izgradnja na južnoj i severnoj tribini za ukupno 9.037 mesta (sever – 4.401, jug – 4.636), pa rekonstrukcija zapadne tribine za 2.154 mesta. Na kraju će se obaviti pokrivanje istočne, severne i južne tribine.

- Danas je veliki dan za Niš i za sve one kojima stadion nešto znači. Ovaj stadion je izgrađen pre 50 godina i ponosan sam što je danas krenula rekonstrukcija. Zahvaljujem se svima koji učestvuju u ovom projektu. Radovi u prvoj fazi trajaće 274 dana, a do kaja godine očekujemo da zatvorimo finansijsku konstrukciju za radove na zapadnoj tribini. Čair će biti treći po veličini u Srbiji, a prvi po standardima Svetske fudbalske federacije - rekao je Miloš Simonović.

U rekonstrukciju stadiona će se uložiti skoro milijarda dinara sredstvima Vlade Srbije i Grada Niša. Novembra 2010. godine Vlada je odobrila novac za izgradnju i rekonstrukciju stadiona u celoj zemlji, a Niš će dobiti najviše para.

- Danas je onaj dan kada svi možemo biti zadovoljni. Stadion u Nišu je najveći projekat i vredi skoro milijardu dinara. Osim što će Niš dobiti lep stadion, ovde će biti posla za 500 do 1.000 građevinskih radnika. Za kratko vreme smo prešli put od ideje do realizacije. Očekujem da za 270 dana dođem u Niš i otvorimo stadion - rekao je Oliver Dulić, ministar životne dredine i prostornog planiranja.

Početku rušenja i rekonstrukcije stadiona prisustvovali su i navijači Radničkog Meraklije. Gradonačelnik Niša je predstavniku navijačke grupe dao kamen kao simbol početka radova i rekao da očekuje da će Radnički do 2013. ući ponovo u Superligu i to na novom stadionu. Navijači su ministru poklonili šal Fudbalskog kluba Radnički.

- Za mene, kao i za Meraklije ovo je važan dan u istoriji kluba. Nadam se da će sve na vreme da se završi. Mi nismo samo navijači Radničkog, mi navijamo i za reprezentaciju. Rukometna reprezentacija je igrala u Nišu zbog nas, a očekujemo uskoro i da druge selekcije dođu - rekao je Miomir Živić, predstavnik Meraklija.

Rekonstruisan stadion bi trebalo da ima ukupno 18.151 mesto uz dodatne Vip lože sa 120 mesta i ložu za medije sa 50 mesta. Sedišta bi trebalo da budu podižuća koji bi omogućio brži izlazak sa stadiona.

Stadion Čair je izgrađen 1963. godine, a u objekat nije ulagano poslednjih 30 godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • andrijana

    00:36 // 23. 4. 2011.

    E moje Nislije,a gde bi vi da zaradite taj hleb? na ulici?Sami ste unistili grad,postao je ruglo prosto sam se zastidela rodnog grada kada sam videla kao se ophodite prema njemu... Ja sam '99god.dosla u Sabac da zivim i plakala svaki dan jer je grad nasprem nisa bio 0 ,a sada je obrnuto,Sabac je serdjeniji i100%,i gradjani to cene ,a vi samo kukate...Sta ce vam stadion,pa sta ce zoo vrt,i jos dosta toga...a sta mislite koliko ce porodica raditi na izgradnji a i kasnije kada te ustanove prorade??? to su vam nova radna mesta...ako Bog da da to stvarno i urade!!!!

  • Ladovina

    18:49 // 19. 4. 2011.

    E od takvih realista mi i jeste muka !!!

  • alimpije

    08:24 // 1. 4. 2011.

    alimpije na vezi!
    nisam skeptik,nego realan.jako sam apolitican i zabole me i za banane i sve ostale.isti su.sto bih trebao vise voleti Simonovica?!
    nisam iz Nisa,ali tu zivim i volim ovaj grad.nikada nisam ni spomenuo Beograd.na utakmici Sindjelic-Partizan nisam isao na jug,iako navijam za Partizan.a nasa je sramota sto je za Nislije karta bila duplo skuplja.ako sam lokalpatriota ne moram se opredeliti za nekog posebno.voleo bih da imamo 2 prvoligasa.sto da ne.
    ali,u ovom trenutku,najrealnije je da ce neki Lukas i Bulat napuniti stadion.:(

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: