Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:23, 17. 3. 2021.

| Sport

Pojedini klubovi u Nišu na respiratoru - novca iz Grada nema skoro 3 meseca, nema ni Komisije za sport

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Železničar rukomet Marko Milosavljević
Tri meseca bez dinara do grada čiji grb nise na grudima; foto: Vanja Keser

“Spremite pare odmah, donesite premije” - vikao je golman Radničkog Borivoje Ristić nekom u loži posle remija sa Čukaričkim u prošlom kolu Superlige. Posle je rekao da nije govorio upravi i da su plate redovne, ali pare traže drugi sportisti i klubovi u Nišu. Kako kažu oni koji su smeli da govore za medije, u ovoj godini od Grada nisu dobili ni dinar, jer njihovi programi za sufinansiranje još nisu ni razmatrani. Nema Komisije koja se time bavi, a kada će i kako ovaj problem biti rešen, još nije poznato.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski je ispratila rukometašice Naise na finale Kupa Srbije i angažovala se oko nalaženja prostora za trening Kluba košarkaša u kolicima Nais.

branislav kačar Kačar otišao u Ministartsvo; foto: LJ. J.To su njeni kontakti sa sportom u Nišu poslednjih dana, a ni njih nije morala da je tu resorni većnik, koji će, kako stvari stoje, biti izabran na sutrašnjoj sednici niške Skupštine. Mesto je ostalo upražnjeno odlaskom Branislava Kačara u Ministarstvo bez portfelja Novice Tončeva.

Ipak, klubovi, kako kažu, ne žale toliko za većnikom koliko za time što se ne zna da li će i kada dobiti novac iz budžeta. Jedan od retkih koji je hteo da priča je predsednik Skupštine Vaterpolo kluba Nais Milan Krstić.

Od Nove godine nema novca za sportske klubove, a nema jer nema ni Komisije koja nije odradila svoj deo posla. Jer Komisija je ta koja donosi odluku. Znajući kako je radila prethodna Komisija, sportski klubovi prvi novac, zbog celokupne procedure, možda mogu da očekuju tek u maju mesecu, a možda ni tada - kaže Krstić.

Praksa je bila da se programi podnose do 15. oktobra, a Komisija ih pregleda do kraja godine i odobri najbolje. U novoj godini se potpisuju programi i prvi novac “legne” klubovima krajem februara ili početkom marta.

To se sada nije desilo, a Krstić kaže da je održan i sastanak u Gradskoj kući.

Mi smo pre petnaestak dana, na inicijativu 15 klubova od interesa za Grad, imali sastanak u Gradskoj kući. Tom prilikom je gradonačelnica obećala da će po hitnom postupku oformiti Komisiju koja prvo treba da uradi svoj deo posla, a to je da pregleda preko 390 programa sportskih klubova - priča Krstić.

Uroš Vasić Nais vaterpolo Vaterpolo klub živi od pomoći Vlade; foto: Vanja KeserKonkretno, VK Nais nema previše finansijskih problema jer je pred Novu godinu dobio, kako kaže Krstić, pomoć od Vlade Srbije.

Živimo od tog novca i sva je sreća što smo ga dobili, jer bukvalno bismo bili mrtvi - kaže Krstić.

Teško je, prema nezvaničnim informacijama i u drugim klubovima u Nišu. Plate kasne u Naisi, Železničaru, OK Nišu, a golman Radničkog je premije tražio odmah posle utakmice.

Spremi premiju, donesite pare unutra, 'ajde, pare donesite odmah! - vikao je Ristić dok su ga igrači i trener smirivali.

On se posle nekoliko sati izvinio svima i rekao da su plate redovne i da nije vikao upravi niškog kluba.

Sekretarijat za sport je reogranizacijom ugašen, pa su sport i omladina deo nove Uprave za društvene delatnosti. Tamo su i upućena pitanja o ovim problemima, a odgovora još nema.


Narodna stranka: Sport u Nišu je paralisan

Uz konstataciju da je gradsko rukovodstvo ispratilo Naisu na finale Kupa, ali da im nije dalo plate, kao i da je budžet za sport i omladinu za 2021. smanjen za 50 %, niški odbor Narodne stranke ukazuje na problem sportista u najvećem gradu juga Srbije. Narodna stranka Narodna traži veći budžet; foto: Narodna stranka

Nezainteresovanost uprave grada za ovaj resor najbolje se ogleda u činjenici da je grad već dva meseca bez većnika za omladinu i sport a da formiranje komisije za sport nije ni na vidiku. Ovako neodgovorni potezi sigurno neće motivisati mlade da ostanu u našem gradu. Svim niškim sportistima i sportskim radnicima plate nisu isplaćene već tri meseca. Niški sport je paralisan! - pišu iz Narodne stranke.

Zato iz ove stranke traže isplatu plata, ali i povećanje budžeta za sport kako bi se ulagalo i u rekreativni sport svih kategorija stanovništva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sportista

    01:45 // 6. 4. 2021.

    Načelnica za sport (sada nazvana Uprava za društvene delatnosti) pored sporta nije ni prošla. Iz sela odakle je u Niš došla klub i nemaju. Tuga čemer jad...
    Medjurovo 1. liga. Ovako u Niš nikad bilo nije! Sve moj do mojega....

  • Bubanj

    23:04 // 17. 3. 2021.

    Nekompetentnost po mnogim temama kulminirala je blokadom niskog sporta .Trenutna nelikvidnost je manji problem koji ce se prebroditi, dugorocno ne vidim postojanje strategije i nacina unapredjenja ne samo sporta nego grada uopste . Gospodja je ispod nivoa bilo kakvih kompetencija za rukovodjenje gradom i prepoznavanja stvarnih potreba njenih gradjana a sport u Nisu je svakako jedna od njih .Smena!

  • Vesna

    21:58 // 17. 3. 2021.

    Pošto Gradonačelnica ignoriše klubove,oni se moraju svi organizovati i izvesti svoje sportiste ispred gradske kuće da vidi cela Srbija šta se dogadja u Nišu.Sakupiti potise svih klubova i zajednički obavestiti našeg Predsednika Vučića da vidi kako se brukaju Niške gradske vlasti na čelu sa Gradonačelnicom koja je zalutala na ovoj funkciji.KO JE ONA DA SE ZBOG NJE GASE NIŠKI KLUBOVI???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: