Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:44, 7. 4. 2023.

| Sport

Pre 41 godine Radnički je pobedio slavni Hamburger na "Čairu"

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
800x600_radnicki-hamburger
Dan za istoriju; foto: FK Radnički, arhiva

"Bila je to pobeda bez reprize. Bila je to katarza jedne generacije koja je postigla mnogo više nego što se očekivalo", napisao je u svojoj knjizi Kad je Evropa strepela Milovan Drda Obradović, kapiten generacije Radničkog koja je na današnji dan, 7. aprila 1982. godine pobedila Hamburger rezultatom 2:1 (0:0) u prvom meču polufinala Kupa UEFA pred oko 25.000 gledalca na niškom stadionu "Čair". Bio je to najveći evropski uspeh "Reala sa Nišave" koji će uskoro napuniti 100 godina.

Pre 41 godine dogodio se dan koji mnoge Nišlije i ljubitelji fudbala i Radničkog pamte, prepričavaju i sanjaju da se ponovi. Stadion "Čair" je bio tog dana premali da primi sve ljubitelje fudbala iz stare Jugoslavije koji su želeli da pozdrave ekipu trenera Dušana Ducija Nenkovića.

Radnički i Niš bili su glavna tema u celoj nekadašnjoj državi, bila je sreda, a neki su otišli ranije sa posla, pobegli iz škole, ali svi su želeli da vide tim koji je do tada izbacio iz Kupa UEFA Napoli, Grashoper, Fejnord i Dandi ili što bi rekla pesma trija Palilula: "Udavija gi Radnički, svi po redu i to sve u sredu, u zelen Čair".

Na toj utakmici zbog žutih kartona nije bilo Aleksandra Panajotovića, koji je obeležio četvrtfinalne susrete sa Dandijem.


Golovi Beganovića i Obradovića za pobedu i legendu

FK Radnički Hamburger Zlatno doba Radničkog; foto: FK Radnički Niš Prvo poluvreme prošlo je bez golova, ali ne i bez šansi. U prvom minutu Aleksić je imao prvu priliku, a 5 minuta kasnije i Drizić. U 32. minutu Beganović je stvorio šansu, ali je nemački golman Štajn odbranio.

Posle odmora fudbaleri Radničkog su nastavili da okupiraju gol nemačkog tima. U 48. minutu nije bio precizan Radisavljević, ali na sreću Nišlija, ni Milevski koji je minut kasnije imao priliku da postigne gol za goste.

Samo minut kasnije, u 49. minutu Beganović postigao je gol uz asistenciju Bojovića za 1:0. Slavlje na "Čairu" je počelo, ali je potrajalo kratko. U 55. minutu Fon Hesen je izjednačio na 1:1.

Ponovno vođstvo i konačan rezultat doneo je kapiten Milovan Obradović u 75. minitu.

Primio sam loptu od odbramenog igrača na centru, predriblao 5, 6 protivničkih igrača, savladao golmana Štajna i postavio konačan rezultat. I posle toliko godina ta pobeda je najveća u istoriji niškog fudbala - pričao je ranije Obradović.

Radost sa tribina proširila se Nišom i celom državom jer je Radnički u tom trenutku bio jedini predstavnik Jugoslavije u evropskim takmičenjima. Hamburger je tada imao izuzetno moćan sastav, koji su činili igrači poput Štajna, Halca, Fon Hesena, Hrubeša...

Bili smo izuzetno iskusna ekipa, koja nije strepela ni od koga. Nama je to bilo drugo učešće u Kupu UEFA, a te sezone smo u prvom kolu izbacili moćni Napoli sa Rudijem Krolom gde smo pred 80.000 navijača u Napulju ostali neporaženi - rekao je Obradović.

kad je evropa strepela, knjiga, foto ljubica jocic Kad je Evropa strepela - knjiga Milovana Drde Obradovića; foto: Ljubica Jocić Evropsku fudbalsku bajku Milovan Drda Obradović je pretočio u knjigu 1994. godine pod nazivom Kad je Evropa strepela.

"Već smo na terenu. Jeza je sastavni deo nas. Pred ciljem smo. Atmosfera prava, vasiona, samo za nas. Kao radost i zahvalnost, naviru nam suze..." - piše u odlomku "Bez reprize" o meču sa Hamburgerom.

U revašu u Hamburgu nemački sastav je ubedljivo slavio sa 5:1.


Sastavi ekipa koje su igrale 7. aprila 1982. godine na stadionu "Čair":

RADNIČKI: Milenković, Gavrilović, Obradović, Bojović, Vojinović, Drizić, Stojiljković, Đorđević, Nikolić (Stanković), Aleksić (Radosavljević), Beganović.

HAMBURGER: Štajn, Kalc, Groh, Jakobs (Đorđević), Jeronimus, Hartvig, Milevski, Fon Hesen, Hrubeš, Vemajer, Bastrup.

Radnički - Hamburger 2:1

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    00:08 // 9. 4. 2023.

    Poslednja utakmica koju sam gledao uživo. Nakon katastrofe od 5-1 više ni jednu utakmiicu nisam odgledao ni uživo ni na tv-u. Nameštanje na nivou i zaluđivanje raje.

    • Auttrikter

      18:14 // 9. 4. 2023.

      Pulufinalne utakmice, tadasnjeg kupa UEFA, se ne namestaju i Radnicki je naisao na boljeg ! Nije se obrukao, naprotiv, borili se momci, prosao je bolji !
      Sto se domaceg prvenstva tice, od nastanka Srbije, posle razvoda od CG, u potpunosti se slazem !

  • Milja

    22:57 // 8. 4. 2023.

    Nis je tada bio predivan grad, zivelo se lepo, opusteno, navijalo za Radnicki, pozoriste puno, fin, posten svet na ceni, a danasnji Nis je dotakao dno. Pitam se gde su gradjani ovog grada, intelektualci, strucnjaci u raznim oblastima, kulturani i vaspitani ljudi. ...Povukli su se potpuno iz javnog zivota grada.

    • Smuk II

      17:42 // 9. 4. 2023.

      @Milja : Draga gospodjo - u pravu ste!
      Iako je tada bio komunizam - Niš je BIO gospodski grad i svako je znao svoje mesto u društvu . U isto vreme svako se sa svakim družio i mogao da se vidi na najneočekivanijem mestu, od kafana do pozorišta , muzeja...
      Bilo nekada !
      Dodjoše divlji...

    • Razbibriga

      18:11 // 9. 4. 2023.

      Nestali, poumirali, pobegli... Koliko skolskih drugara iz Nisa vidjas na ulicama, jer pozoriste je partijska prcija, sport je na nivou palanke, kafane pune sveta koji zeli da se pokazuje,nalickane i sa masnama na stolicama, kafici puni gostiju koji su nekulturni ,nepismeni i zive od danas do sutra, ljudi gledaju da se najedu,napiju i da spavaju... Nis( ta)!

  • Var tehnolog

    23:42 // 7. 4. 2023.

    Lepo je bilo, ponosili smo se sto smo Nislije !
    Od istorijskog meca, o kome je pricano hiljadu puta, nista se znacajno nije desilo u niskom fudbalu( izuzev jos jednog kupa uefa, gde smo ispali u drugom kolu) ! Od istorije se ne zivi ! Sto godine i grcevita borba za opstanak ,urusen klub,bez vizije ,publike, navijaca, steciste vagabuda !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: