Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:04, 14. 9. 2022.

| Sport

Pre 65 godina otvoreno Rovče, simbol niškog sporta - ponovo zapušteno i na meti vandala

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
rovce-rukomet-foto-vladimir-arsenijevic-muski
Nekada dom šampiona, sada prepušteno samo sebi; foto: privatna arhiva Vladimira Arsenijevića

Stadion za male sportove "Omladina", popularno Rovče, svečano je otvoren 14. septembra 1957. godine u Nišu, kada je bio organizovan dvodnevni turnir u malom rukometu na kome su učestvovale ekipe iz Niša, Prištine, Leskovca, Zaječara i Aleksinca. Gradili su ga sportisti na radnim akcijama, a nakon godina propadanja, tereni su rekonstruisani. Nažalost, prepušteno samo sebi, na udaru vandala, slika današnjeg "hrama sporta" je ružna i poražavajuća za Niš i sport.

radna-akcija-rukometasa-na-izgradnji-stadiona-rovce-foto-vladimir-arsenijevic-muski Gradili ga na radnim akcijama; foto: privatna arhiva Vladimira Arsenijevića Mnogo puta smo bili svedoci da ono čime smo se ponosili u prošlosti, ne umemo da sačuvamo u sadašnjosti za buduće generacije. Ostaju priče, sećanja, ali i ne i briga i želja da sačuvamo neke stvari. Takva je i priča Rovčeta, doma brojnih šampiona. Pedesetih godina prošlog veka, navodi se u Enciklopediji Niša “Sport” (autor odrednice Andreja B. Filipović), "rukometaši su pronašli prostor koji im je odgovarao, deo koji se nalazio sa strane, na zapadnom delu Tvrđave".

Odlučili da tu izgrade igralište za rukomet i organizovali nekoliko radnih akcija u 1955. i 1956. na raščišćavanju tog terena. Niko im nije zabranjivao da čiste teren, i niko im nije zabranjivao ni da igraju rukomet na delu koji su očistili. Tu su, uostalom, i učestvovali OŠ “Vuk Karadžić” i deca iz Beograd-male igrali razne igre loptom - piše u Enciklopediji.

vladimir arsenijevic muski Vladimir Arsenijević je jedan od pionira niškog sporta; FB profil Vladimira Arsenijevića U razgovoru sa novinarkom Južnih vesti, pre više od 7 godina, Vladimir Arsenijević Muški, dugogodišnji rukometaš, sudija, kontrolor, trener i rukometni radnik, ispričao je da je Rovče građeno na inicijativu rukometaša.

Bilo je zapušteno, mi smo radnim akcijama rasčistili tri terena - dva za rukomet i jedan za odbojku. Simonović Dimitrije, direktor MIN-a, sa sindikatom metalaca, dao je daske od vagona i od toga su napravljene prve tribine. Tamo je bilo puno đubreta i jedno tenisko igralište napravljeno za Radovana Pantovića, sekretara Komiteta koji je igrao tenis - pričao je Muški.

izvodjenje-sedmeraca-na-stadionu-rovce-zelja-dubocica-foto-vladimir-asrenijevic-muski Izvođenje sedmeraca na meču Železničar - Dubočica u Rovčetu; foto: privatna arhiva Vladimira Arsenijevića Od predsednika Sreskog komiteta Narodne omladine Ljubiše Rakića Mome rukometaši su dobili podršku za izgradnju igrališta za mali rukomet, košarku, odbojku, tenis i druge male sportove, piše u Enciklopediji.

Skoro svi aktivni igrači rukometa uključili su se u radove na izgradnji. Bez mašina i dovoljno alata, takoreći golim rukama, završeni su grubi fizički radovi. Urađena je i drenaža. Lazar Cenić Kec je, kao stručnjak za drenažu i šljakaste terene, rukovodio izradom terena. Šljaka je dovožena iz Adrovca (crvena), sejana na nekoliko sita, a zatim “planirana”. Za planiranje je bio zadužen Čedomir Stojanović Motak - piše u Enciklopediji.

Stadion za male sportove "Omladina" svečano je otvoren na današnji dan 1957. godine i tada je Organizovan dvodnevni turnir u malom rukometu, na kome su učestvovale ekipe iz Niša, Prištine, Leskovca, Zaječara i Aleksinca, a domaćin je i kod žena i kod muškaraca osvojio prva mesta.

rovce, septembar 2022, foto jv vanja keser 4 Rovče u lošem stanju; foto: JV / Vanja Keser

Nekada dom šampiona, legendi i sportskog Niša, sada je napušten, zapušten i uništen. Rekonstrukcije terena najavljena je 2016. godine, a završena oktobra 2018. godine. Dve godine potom Rovče se našlo na meti vandala.

Situacija je i dalje ista - tereni su oštećeni, prostorije prljave i išarane, vrata, prozori i stakla polomljeni, golovi i koševi bez mreža, puno je rupa, a odgovornih nigde.

rovce, septembar 2022, foto jv vanja keser 3 Rovče u lošem stanju; foto: JV / Vanja Keser

Iako je tadašnji većnik za sport Branislav Kačar najavio da će Grad sanirati štetu i apelovao na građane da čuvaju sportske terene, aktuelni većnik se i ne javlja na telefon.

Na pitanje da li će i kada biti sređeno Rovče, ne odgrovaraju ni u Gradskoj kući.

Podsetimo, projekat izgradnje Rovčeta, nekada centra rukometa, malog fudbala, košarke, odbojke i atletike vredan je 60 miliona dinara. A slike terena bile su i u drugoj sezoni domaće serije "Žigosani u reketu".

Istraživanje Južnih vesti pokazalo je da su novoizgrađene tribine na terenima i postavljanje vodovodne i kanalizacione mreže samo neki od radova u Rovčetu koji su obavljeni bez dozvole za izgradnju i rekonstrukciju.

rovce, septembar 2022, foto jv vanja keser 15 Rovče u lošem stanju; foto: JV / Vanja Keser

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    20:43 // 14. 9. 2022.

    Ajd da se cudimo, godinama, ko li to unistava Rovce? Pa, kad prodje neki period, opet da se cudimo ?

  • Milan

    13:20 // 14. 9. 2022.

    Eh kad se setim majskog turnira, to su bila vremena

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: