Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 29. 9. 2022.

| Sport

Preko 100 trkača iz 10 zemalja na ovogodišnjem "Lužničkom megdanu" u Babušnici

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
lužnički megdan
Naporna staza sa tehničkim deonicama; foto: Skyrunning Asocijacije Srbije i Crne Gore

Nakon 5 godina Babušnica će opet biti domaćin "nebeskim trkačima", čuveni Lužnički megdan se sad vraća u obliku Lužničkog Skyrace-a, planinske trke koja će okupiti preko 100 takmičara iz 10 zemalja. Staza je duga 26 km, sa 1.600 metara uspona i raznolikim terenom, od krečnjaka, sipara do makadama i teških tehničkih deonica.

Trkače očekuje zanimljiva i naporna staza koja vodi od centra varoši do planine Golemi Stol i cilja u samom centru sela Stol, a organizatori najavljuju izazovne predele, tehničke detalje na stazi, netaknutu prirodu i gostoljubive ljude.

Staza ide starim karavanskim putevima i napuštenim pašnjacima, na tehničkim deonicama je sipar gde će se koristiti užad, a neće faliti ni krečnjaka i kamenjara. lužnički megdan Trka se vraća u Lužnicu; foto: Skyrunning Asocijacije Srbije i Crne Gore

Start je zakazan za subotu, 8. oktobra u 8 sati u centru Babušnice i vodi put Stolske planine i njenog najvišeg vrha. Na ciljnu liniju izlazi 102 takmičara iz 10 zemalja, Engleske, Danske, Rusije, Slovenije, Makedonije, Bosne, Crne Gore, Kazahstana i Belorusije. Najmlađi učesnik je Marko Aleksić, domaći takmičar iz babušničkog sela Vava, sa samo 13 godina. Rutu odlikuju strme deonice kroz Golemi Stol i kuloari sa siparom, a takmičari imaju 6 i po sati da stignu do cilja - kažu organizatori.

Trkače očekuju i 4 kontrolne tačke gde se moraju čekirati, a na stazi ih očekuju i okrepe.

U muškoj konkurenciji glavna bitka će se voditi između Žerajića, Bazića i Lončarevića a kod dama između Miluše Bošković, Tatjane Jovanović i Marije Kostić. Naravno, moguće je da se i strani takmičari uključe u borbu za postolje, to će se videti na stazi - predviđaju organizatori.

Trka se održava u okviru nacionalne lige Srbije i ujedno je i poslednja (sedma) trka skajraning lige gde će se odlučivati pobednici u obe konkurencije. Trka takođe nosi i ITRA bodove za najveću trku planete - UTMB u Šamoniju u Francuskoj.

Organizator je Skajraning asocijacija Srbije i Crne Gore, a pokrovitelji Lužničkog SkyRace-a su Turistička organizacija Babušnica i Opština Babušnica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miksa

    20:24 // 29. 9. 2022.

    Gopa i djed favoriti za pobedu, oni mogu na vola rep da ocinu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: