Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:19, 7. 5. 2019.

| Sport

Preslap: Prvi put se jedna Nišlijka popela na vrh viši od 6.000 metara

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Jelena Petrović planinarenje
Prva Nišlijka na visini od preko 6 km; foto: Zoran Pavlović

Osvojivši Čačani, vrh na Andima visine 6.075 m, kažu u klubu Preslap, Nišlijka Jelena Petrović postala je prva žena iz ovog grada koja se popela na visinu veću od 6 km. Ekspediciju po Južnoj Americi predvodio je Zoran Pavlović iz Predejana, a sem Nišlijke od južnjaka planinarila su i trojica Vranjaca.

Članica niškog Preslapa bavi se planinarenjem dve godine, radi u Centru za socijalni rad “Sveti Sava”, a dosadašnji najveći uspeh bio joj je grebenski prelazak Olimpa.

O težini uspona na jedan od ugašenih vulkana na Andima govori to što su dve učesnice ekspedicije odustale na putu, zbog hladnoće i umora, pošto je vreme bilo hladno i vetrovito. Ostali su nastavili dalje, a kao nagrada stiglo je i prolepšanje vremena pri kraju staze. Čačani planinari Vreme se prolepšalo tek pri kraju uspona; foto: Jelena Petrović

Ostalo šestoro učesnika ekspedicije uspešno je savladalo sve izazove koje donosi visina na kojoj je vazduh razređen, a kiseonika je dva puta manje nego u gradovima gde žive i rade - navode u Preslapu.

Dugine planine planinari Dugine planine i Piču Piču bili ključni za aklimatizaciju planinara; foto: Jelena Petrović Kako bi se pripremili za uspon na Čačani, ekspedicija sa Balkana prvo se popela na Vinicunca, turističku atrakciju poznatiju kao Dugina planina, kao i Piču Piču. Ovo je bilo ključno, rekli su u Preslapu, za aklimatizaciju učesnika ekspedicije i pripremu organizma za prelazak granice od 6.000 m nadmorske visine.

Zoran Pavlović još jednom je pokazao da je jedan od najboljih planinarskih vodiča koje je Srbija ikada imala, i da se na masivu Anda u Južnoj Americi, i na vrhu Akonkagva i na vrhovima u Peruu, oseća kao kod kuće - hvale vodiča ekspedicije u Preslapu.

Inače, sem vodiča iz Predejana i planinarke iz Niša, u ekspediciji su učestvovali i Vranjanci Zoran Đorđević, Vladimir Đorđević i Ninoslav Trajković, Makedonac Darko Vulović i Crnogorke Zehra Balić i Ivona Jočić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rale

    14:02 // 7. 5. 2019.

    Zgubidani, ne znaju sta ce sa svojim zivotima!

    • fidelio

      15:06 // 7. 5. 2019.

      a ti znaš čim visiš po portalima i pljujes po drugima...

    • Pentraksil

      17:22 // 7. 5. 2019.

      Rece dokon covek koji kritikuje ljude po portalima....zanimljivo....Ljudi videli svet u ucinili nesto sto ti nikad neces.....Ljubomora je cudo.

  • Branko

    12:38 // 7. 5. 2019.

    Ovo je opasno, svaka cast ovoj zeni i njenim drugarima! Treba malo bolje da upoznamo ovakve atlete.

  • Mara

    10:32 // 7. 5. 2019.

    Svaka čast

    • sanja

      16:17 // 7. 5. 2019.

      Bravo Jelo!Nisam ni sumnjala u tvoju spremnost i odlucnost.Samo ti je nebo granica.Sad polako i pazljivo kuci...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: