Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:26, 30. 7. 2015.

| Sport

Priča o Svetislavu Pešiću i u njegovom rodnom Pirotu

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
svetislav-kari-pesic.jpg
U filmu Pešić otkriva da nije ni planirao da bude trener; foto: YT screenshot

Film niškog reditelja Željka Mirkovića o jednom od najboljih košarkaških trenera, nekadašnjem selektoru Jugoslavije i osvajaču titula prvaka sveta i Evrope imaće priliku 15. avgusta da vide i sugrađani Svetislava Pešića.

Na poziv produkcijske kuće "Intermadianetwork" i Bobana Mitića, jednog od scenarista filma uz Aleksandra Miletića, nagrađivani niški reditelj Željko Mirković je odlučio da se uključi u snimanje filma o trofejnom stručnjaku.

On je jedan od najtrofejnijih košarkaških trenera Evrope. Za mene je bio najveći izazov kako ispričati priču o tako uspešnom treneru, a da to ne bude biografsko nabrajanje. Uspeo sam da nađem ključ za film i mislim da je to dalo jednu univerzalnost - ističe Mirković.

svetislav-pesic Pešić je želeo da zna u kom pravcu ide film, kaže niški reditelj

Poseban pečat filmu, navodi Mirković, daju članovi porodice Svetislava Pešića koji upotpunjuju priču i indirektno potvrđuju zašto je on "više od trenera".

U filmu učestvuje dvadesetak poznatih imena iz sveta sporta, među kojima su Aleksandar Đorđević, Vlade Divac, Dejan Bodiroga, Huan Karlos Navaro, Đosep Pep Gvardiola, Đosep Marija Bartomeu, Bastijan Švajnštajger, Žarko Zečević, Žarko Varajić, Hening Harniš, Henrik Redl... - navodi Mirković.

Svetska premijera filma održana je 29. marta u Domu sindikata tokom Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, a 15. avgusta će imati priliku da ga vidi i publika u rodnom mestu Pešića.


Godinu dana snimanja u više gradova

Snimanje je trajalo oko godinu dana u više etapa jer je ekipa čekala prave trenutke.

To je lična i profesionalna priča o jednom od najuspešnijih evropskih košarkaških trenera. Šta je to što Pešića čini pobednikom otkrivaju najpoznatiji igrači, treneri, sportski svetski lideri koji su radili i rade sa njim, ali takođe i njegovi najbliži - odaje Mirković.

zeljko-mirkovic Željko Mirković je osvojio 42. nagradu

Film, koji traje 74 minuta, sniman je u Barseloni, Minhenu, Berlinu, Beogradu i Pirotu i prati ključne uspehe Svetislava Pešića.

Ovaj film otkriva tajnu uspeha poznatog košarkaškog trenera, nekadašnjeg šampiona Evrope i sveta sa reprezentacijom Jugoslavije, prateći njegov put od rodnog Pirota do Minhena u kojem je danas trener Bajerna - priča Mirković.

Osvajač 5 zlatnih medalja sa reprezentacijama Jugoslavije i Nemačke na evropskim i svetskim šampionatima, osvajač triple krune sa Barselonom (Prvenstvo i Kup Španije i Evroliga) je želeo u svakom trenutku da zna u kom pravcu ide film i aktivno je učestvovao u njegovoj izradi, kaže Mirković. 

On je takva osoba koja, kada odluči da nešto radi, onda ga radi sa potpunim angažovanjem. To isto traži i od saradnika oko sebe. Uspeli smo da uspostavimo odlične odnose tokom rada i oni su na kraju prerasli u prijateljstvo - priča niški reditelj.

pesic Svetislav Pešić je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio svetsku titulu 2002. godine; foto: bfdkf.rs

Svetislav Pešić je, prema rečima Mirkovića, više puta gledao ovaj film.

Imali smo premijeru u Beogradu a zatim i u Minhenu. Veoma je zadovoljan, ali mu je drago i da se film sviđa i široj publici i da svi reaguju na njega, bilo da su iz sveta sporta ili neke druge oblasti.

A potvrda toga stigla je i na 36. "Sport film festivalu" u Palermu gde je ostvarenje niškog reditelja dobilo Specijalnu nagradu žirija u konkurenciji 20 filmova.

Poklopilo se da je to moja 42. nagrada, što se poklapa sa mojim trenutnim brojem godina. Svaka, pa i ova nagrada, pokazuje da ste uspeli da pronađete jedan univerzalni ugao koji opet funkcioniše i lično, i lokalno, i internacionalno. Tačnije, komunicira sa ljudima - pojašnjava Mirković.

Na kraju, Mirković ističe da je, pored prilike da sarađuje sa Pešićem, imao šansu da ga upozna i izgradi dugoročne prijateljske odnose.

Trejler za film "Svetislav Pešić, više od trenera"

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bla Bla

    11:47 // 30. 7. 2015.

    Mozete li da saznate kada ce biti prikazivanje ovog filma u Nisu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: