Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:58, 17. 12. 2013.

| Sport

Prijava protiv organizatora volontiranja na Prvenstvu

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Volonteri-Svetsko-prvenstvo.jpg
Podrška volonterima sa tribina; foto: Vanja Keser

Dvoje volontera Svetskog rukometnog prvenstva koje je igrano u Nišu i Marjan Cvetković Doca iz Otvorenog kluba Niš podneli su prijavu Ministarstvu rada protiv organizatora volontiranja.

Kako je navedeno u prijavi, povređen je Zakon o volontiranju, i to tako što organizator volontiranja nije imao saglasnost nadležnog ministarstva, nije vodio evidenciju o volontiranju, nije prijavio organizovanje, nisu bili potpisani ugovori sa maloletnim volonterima i nije pribavljena saglasnost njihovih roditelja da volontiraju.

- Dovodi se u pitanje i da li je bila sprovedena obuka za volonterski rad. Volonteri tokom prvog dana nisu dobili hranu - piše u prijavi.

Iz Rukometnog saveza kažu da su iznenađeni ovakvom reakcijom jer većina volontera nije imala primedbe. Oni objašnjavaju da hrane prvog dana takmičenja nije bilo jer je tada igrana samo jedna utakmica, pa ni obaveze volontera nisu dugo trajale. 

U prijavi se, međutim, navodi i da je jednom volonteru prećeno i da mu je oduzeta akreditacija, kao i da konkurs za prijavljivanje volontera “nije bio transparentan”.

Direktor takmičenja u Nišu Milan Petronijević potvrdio je da je tom volonteru oduzeta akreditacija i objasnio da je to učinjeno zato što je on prekršio kodeks ponašanja.

- Volonteri su prihvaćeni sa punim uvažavanjem, nikada nisu imali nepovoljan položaj. Volonter kom je oduzeta akreditacija prekršio je kodeks ponašanja u organizaciji jer je zloupotrebio svoj položaj u hali za lične svrhe. Nama nije interes da radimo protiv volontera i rekli smo im da, ako se slučajno desi bilo kakav problem, slobodno obrate meni ili šefu “press” centra - kaže Petronijević.

Učenica Gimnazije “Svetozar Marković” Marija Šulović, koja je bila volonter u “press” centru, kaže da je bila zadovoljna uslovima u hali i da ne može da nađe nijednu zamerku.

- Nismo imalli hranu prvog dana, ali nam nije ni bila potrebna, nismo dugo imali obaveze. Narednih dana nam je sve bilo dostupno. Meni je zaista bilo lepo, stekla sam neverovatno iskustvo i značajna prijateljstva - kaže Marija.

Na takmičenju u Nišu volontiralo je oko 200 mladih ljudi.


Hitna izmena Zakona o volontiranju

Ovim povodom, 9 organizacija civilnog društva, među kojima su i Mladi istraživači Srbije - Volonterski servis Srbije, Unija srednjoškolaca Srbije i Krovna organizacija mladih Srbije - KOMS, zatražilo je hitnu izmenu Zakona o volontiranju.

"Dvogodišnja primena restriktivnih i destimulišućih odredbi Zakona o volontiranju, ne samo da je za posledicu imala da se dobrovoljni, neplaćeni rad mladih ljudi ne promoviše i ne podstiče već da im se kao u navedenom slučaju, ne obezbeđuju čak ni minimalni uslovi rada. Ovakva praksa čini da veliki broj mladih volontiranje shvata kao eksploatisanje ili neplaćeni rad umesto kao mogućnost da svojim angažovanjem doprinese svojoj zajednici, određenom cilju ili aktivnosti" - piše u zajedničkom saopštenju svih 9 organizacija.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Babakaj

    16:39 // 18. 12. 2013.

    Svojom podrskom, kada to drugi nisu cinili? 600, 800 i 1000 dinara su se naplacivale karte na ovu nemastinu? A bg 200din, ns dzabe!!?

    • ssssss

      01:43 // 20. 12. 2013.

      veoma prost odgovor u ns i bg ih boli uvo za tu sicu imaju druge vece izvore a u nisu ti je parola grabi sa svih strana i sto vise

  • Babakaj

    16:37 // 18. 12. 2013.

    Da li moze neko od vas drugari novinari da priupita savez zbog cega se u Nisu naplacuju debelo karte, a u beogradu i novom sadu prakticno ne?!? Cime smo to zasluzili?

  • cica

    21:14 // 17. 12. 2013.

    Kad volontiras onda je to dzabe.Pa valjda ste isli iz ljubavi prema rukometu,da vidite te devojke sportiste a ne da budete vidjeni.Preteraste,razmazena deco.A jos su mnogi tamo bili i na vezu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: