Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:29, 1. 2. 2020.

| Sport

Prvi korak ka Svetskom prvenstvu: Futsaleri Srbije savladali Ukrajinu

Autor:Milica JovanovićIzvor:Južne vesti
futsal kvalifikacije za Svetsko prvenstvo Srbija Ukrajina
; foto: JV/Vanja Keser

Verovatno najvažniju pobedu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo futsaleri Srbije su ostvarili prvog dana takmičenja, pošto su savladali Ukrajinu u meču koji, suprotno svim očekivanjima, nije pružio neizvesnost. Predvođeni raspoloženim golgeterom Markom Pršićem i golmanom Nemanjom Momčilovićem, "orlovi" su pred punom halom "Čair" slavili sa 5:2.

Mrežu Ukrajinaca načeo je Marko Pršić u 12. minutu, a Strahinja Petrov u 15. minutu povisio na 2:0. U drugom poluvremenu viđeno je mnogo više golova, a sve je počelo u 22. minutu, ponovo preko Pršića kome "Čair" očito mnogo prija.

Pola sata od početka meča viđena je prava goleada, pošto je prvo Dragan Tomić dao gol u 30. minutu, Ukrajinci ni minut kasnije smanjili na 4:1 preko Artema Fareniuka, a onda tačku na najefikasnija dva minuta meča stavio Stefan Rakić u 31. minutu.

Navijači beogradskog KMF Konjarnik, drugoligaša koji ubrzano radi na tome da se vrati na staze stare slave, bili su najupečatljiviji u publici. Sa velikom zastavom pred sobom, bubnjevima u rukama i pesmom animirali su ostatak publike u najvećoj niškoj hali. Ipak, tokom većeg dela meča ona nije bila glasna kako su navikli futsalere. Na početku, kraju i pri lepim potezima i golovima domaćih bili su najglasniji.

I Ukrajinci su imali podršku - njih dvasesetak u plavo-žutom bodrili su svoj tim, ali su bili retki trenuci kada su dolazili do izražaja u hali "Čair" ispunjenoj srpskim navijačima.

Sledi duel Španije i Francuske danas od 20:30.

Srbi će na parket "Čaira" sutra, 2. februara od 16:30, kada igraju protiv Francuske. "Galski petlovi" su najslabije kotirana reprezentacija u ovoj grupi pa će "orlovi", u slučaju pobede, obezbediti sebi borbu sa Špancima za prvo mesto u grupi i direktan plasman na Svetsko prvenstvo.


Tok meča: Srbi odigrali sigurno

Od početka su Srbi bili mnogo agresivniji i mnogo više šansi stvarali. Prvi posao za golmana Nemanju Momčilovića dogodio se u 8. minutu, kada je Volodimir Razuvanov snažno "raspalio", ali posred gola, gde je Prokupčanin spremno čekao. Ovaj napad dodao je samopouzdanje gostujućem sastavu, koji je od tog momenta krenuo snažnije da napada.

Usledio je još jedan napad opasan po Srbe pošto je prvi šut Momčilović odbranio, ali ga vratio u polje. Loptu je prihvatio Mikola Bilotserkivets, ali je šiturao previsoko. Timovi su potpuno zamenili uloge i prilike za plavo-žute su nastavile da se ređaju.

I kada se žar i na tribinama i na parketu stišao, Marko Pršić je u 12. minutu nanovo sve razbuktao. On je primio loptu i brzo je poslao u dalji donji ugao gola taman kako treba, da to postane nemoguć zadatak za golmana Jevgena Ivanjaka.

Samo minut kasnije moglo je da dođe do poravnanja rezultata, pa čak i vođstva Ukrajine. Ipak, sjajna intervencija Momčilovića u letu zaustavila je prvu opasnost, dok je druga bila previše "mlaka", pa je lako uhvatio.

Vođstvo srpskog sastava duplirano je pogotkom mladog futsalera Crvene zvezde Strahinje Petrova u 15. minutu, silotivim šutom na gol rivala. Još jedna sjajna odbrana Momčilovića u samoj završnici poluvremena, kojom je prikazao svu spremnost svojiks refleksa.

Tek 2. minut drugog poluvremena, Pršić je doneo 3:0, iz slobodnog udarca, nasamario je kompletnu odbranu rivala, na čelu sa golmanom.

Dragan Tomić se baš nameračio da postigne gol na ovom meču. Nakon par neuspešnih pokušaja, u 30. minutu mu je to konačno pošlo za rukom - "orlovi" su stiskali obruč oko protivničkog gola, kružili i tražili priliku, a onda je i našli, preko dobro pozicioniranog futsalera belgijske ekipe Hale Goik, koji je šutirao posred gola rivala, za velikih 4:0.

Euforiju i nepažnju u redovima Srba Ukrajinci su umeli da iskoriste i preko Artem Fareniuka smanje na 3:1.

Imajući u vidu koliko Ukrajinci umeju neugodni da budu, Srbi su očito počeli da strahuju, ali je Stefan Rakić u 31. minutu dao novi gol. Iskusni futsaler pogodio je iz ugla i ispustio uzdah olakšanja.

Poslednje minute meča Ukrajinci su odigrali očekivano na sve ili ništa - sa golmanom u ulozi petog futsalera. Ali sa njihovim pokušajima porasla je i podrška sa tribina. Publika je navijala kao ni u jednom trenutku pre toga.

Ihor Korsun uspeo je da matrijalizuje brojčanu nadmoć gostujućeg sastava dva minuta pre kraja meča. Ipak, za više nije bilo vremena, pa je utakmica završena sa 5:2.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo: Srbija - Ukrajina 5:2 (2:0)

Hala: Čair, Niš

Sudije: Migel Kastiljo (Portugalija) i Felipe Gonzalo Santos Duarte (Portugalija)

Strelci: Pršić (12. i 22. minut), Petrov (15. minut), Tomić (30. minut), Fareniuka (30. minut), Rakić (31. minut), Korsun (38. minut)

Srbija: Momčilović, Rakić, Tomić, Pršić, Simić, Vulić, Aleksić, Petrov, Matijević, Ramić, Lazarević, Stojković, Ristić

Ukrajina: Ivanyak, Korsun, Shoturma, Bilotserkivets, Zvarych, Ysypun, Yeromin, Malyshko, Razuvanov, Mykytiuk, Sorokin, Zhurba, Fareniuk, Pediash

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: