Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:15, 22. 11. 2019.

| Sport

Prvih 50 godina niške Naise [infografik]

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Naisa
Prvih 50 godina ispisano uspesima

Jedini klub iz Niša u kolektivnim sportovima koji ima evropski trofej, a uz to i trofej u Prvenstvu i 4 u Kupu, Ženski rukometni klub Naisa obeležava prvih 50 godina postojanja. Kao najveći uspeh u istoriji ističe se Čelendž kup, a Naisa može da se pohvali da je superligaš sa najdužim stažom u eliti. Zvaničan datum osnivanja je 19. jun 1969. godine, ali svečanost povodom pola veka biće održana večeras u hotelu "Nais".

naisa, kluz, finale celendz kupa, foto zoran petkovic 3 "Čair" video osvajačice Čelendž kupa; foto: Zoran Petković

Da je Niš grad rukometa decenijama su svojim uspesima potvrđivali Železničar i Naisa, nekadašnji DIN. Dame su, iako često nepravedno u senci muških kolega, ispisivale zlatnim slovima istoriju i niškog i srpskog rukometa.

Tokom svojih 50 godina nekadašnji Rukometni klub 12. februar, posle DIN, od 2005. godine nosi ime Naisa koje i danas stoji na dresovima ekipe koja igra osminu finala Čelendž kupa, Superligu Srbije i Kup Srbije.

svetislav jovanovic Svetislav Jovanović (čuči) i Slobodan Dimitrijević (sedi); foto: JV / Vanja Keser

Čovek koji je od osnivanja bio uz Naisu je Slobodan Dimitrijević Grga i bez njega ne može da se zamisli nijedna utakmica prvog tima. Od 2003. godine, sa jednom polusezonom pauze, "glavni krivac" za sve trofeje i uspehe je trener Svetislav Jovanović Beli koji za najlepše trenutke u Naisi izdvaja dva događaja:

Bilo je puno lepih stvari, ali dve su mi najlepše - osvajanje Čelendž kupa i osećaj posle utakmice sa Vrnjačkom Banjom u Trsteniku kada sam shvatio da smo osvojili titulu prvaka Srbije. Jedan od velikih uspeha Naise je bio i ulazak u Ligu šampiona, među 16 najboljih evropskih ekipa, a taj osećaj, takođe, ne mogu da zaboravim - kaže Jovanović.

Naisa pobednik Kupa 09 Sa trofejom Kupa Srbije 2009. godine; foto: Zoran Petković

Do trofeja u Prvenstvu Srbije Naisa je osvojila 2008. godine uz samo jedan remi sa Knjaz Milošem i jednim porazom od Kikinde. Četiri kola pre kraja bilo je jasno da će trofej otići prvi put, i zasad jedini, u Niš.

Pored ovog pehara, Naisa u svojim vitrinama ima i četiri iz Kupa Srbije osvajana 2004, 2007, 2008. i 2009. godine.


Čelendž kup - najveći uspeh u istoriji kluba

naisa vlaznimi, foto zoran petkovic Protiv Vlaznimija u fer-pleju; foto: Zoran Petković

Put do evropskog trofeja te 2007. godine nije bio lak, a prvi rival je donosio i jednu, nimalo sportsku priču. Na žrebu osmine finala Naisa je "izvukla" Vlaznimi iz Đakovice, nakon što je Kikinda, na preporuku Vlade Srbije, odbila da igra sa ekipom sa Kosova. Odlučeno je da ove dve ekipe igraju na neutralnom terenu, u Mađarskoj, priča tadašnji novinar TV 5 Zoran Petković, sada novinar Narodnih novina, koji je bio na svim Naisinim mečevima u Čelendž kupu.

To je zaista lep period i u sportu i sportskom novinarstvu. Sećam se kada zamalo da se ne igra jer je Kikinda odbila da igra sa Vlaznimijem, pa je Naisa izvukla istog protivnika. Našlo se rešenje, pa se igralo u Tati u Mađarskoj. Razmišljao sam tada da li će biti nekih tenzija, ali bio sam prijatno iznenađen ponašanjem predstavnika obe ekipe. Obe utakmice završene su u dominaciji Naise, a sve je prošlo u fer-igri - priča Petković.

A susret sa Vlaznimijem izazvao je veću pažnju nekih medija, nego osvajanje Čelendž kupa, dodaje Petković.

Ono što mi je bilo upečatljivo, na dan utakmice sa Vlaznimijem, u Mađarsku su stigli novinari iz beogradskih medija očekujući neke incidente zbog političke situacije. Oni su bili samo tada na nekoj Naisinoj utakmici, a verujem da su neki otišli razočarani - kaže Petković.

naisa, celendz kup, foto zoran petkovic Pobedama do finala; foto: Zoran Petković

Naisa je dobila sa ukupno 61 golom razlike (42:14 i 46:13), a onda su usledili četvrtfinalni mečevi protiv slovačke Banske Bistrice. Nišlijke su slavile u oba meča (30:27 i 25:22). U polufinalu niška ekipa se susrela sa rumunskim Munisipalom i u "Čairu" slavila sa 23:19, a u gostima izgubila rezulatom 24:20 i obezbedila finale zahvaljujući jednom golu više postignutom u gostima.

Usledilo je finale sa velikim favoritom Klužom. U prvom meču u Rumuniji slavio je domaćin sa 32:23 i mnogi su mislili, potvrdio je Zoran Petković, da je Naisa daleko od trofeja.

Malo ko je verovao da će posle zaostatka od 9 golova u prvom meču, Naisa uspeti da napravi čudo. To je stvarno bilo čudo jer je Kluž bio bolja ekipa od Naise, ali zahvaljujući treneru Svetislavu Jovanoviću i pravoj taktici, Naisa je polako stizala zaostatak i na kraju, zadnjih par minuta došli do rezultata koji je vodio ka trofeju. Svima će ostati u sećanju gol Bilje Filipović kad ju je Kaliničenko pronašla žmureći. To mi je jedna od najlepših uspomena u karijeri - priča Petković.

naisa, kluz, finale celendz kupa, foto zoran petkovic 2 Slavlje u "Čairu" posle finala u Čelendž kupu; foto: Zoran Petković

Hala "Čair" je tada bila nikada punija, priča Petković, a jedan čovek je, iz pozadine, imao dosta uticaja da publika bude nikada glasnija.

Braca Tonić je prvi put bio spiker i odradio je odličan posao. Bilo je publike koja aplauzom pozdravi gol, ali on ih je zaista podigao na noge. Pozivao je publiku kada god je trebalo, što je dodatno podgrevalo super atmosferu - kaže Petković.

Kako je izgledala Naisina evropska bajka, možete videti u reportaži Zorana Petkovića koji je uvek nosio kameru i tako je ovaj uspeh ostao dokumentovan u video-formatu.


Budućnost je u Školi rukometa

naisa, kluz, finale celendz kupa, foto zoran petkovic 1 Naisina evropska bajka; foto: D. M. Car

Prvih 50 godina ispisano je zlatnim slovima, a da se takva tradicija nastavi i poboljša, potrebno je ulaganje u Školu rukometa, smatra Svetislav Jovanović.

Treba zadržati kvalitet koji Naisa ima prethodnih godina. Neophodno je zadržati se u Evropi, predstavljati Srbiju i Niš, ali i obogatiti svoje vitrine još nekim peharom. Najbitnije je, ipak, da se što više uloži u Školu rukometa i da što više dece usmerimo ka sportu i rukometu. Veoma je važno što je kvalitet prepoznat i od strane predstavnika Grada - kaže Jovanović.

Pola veka postojanja Naisa će obeležiti večeras od 19 sati u hotelu "Nais" svečanom večerom.

grupna, naisa, ekipa, foto zrk naisa Ovosezonska ekipa, tim za velika dela; foto: ŽRK Naisa

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: