Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:51, 5. 4. 2021.

| Sport

RK Železničar Niš: Klub je na ivici provalije

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
želja
"Želja" na rubu egzistencije; foto: JV arhiva

Iako je vraćanje dugova i oporavak Rukometnog kluba Železničar u Nišu, kako piše u zvaničnom saopštenju, proteklih godina teklo u skladu sa planovima, a usput su se nizali i dobri rezultati, trenutno je opstanak kluba doveden u pitanje. Razlog za to je, kako piše, činjenica da od Grada Niša mesecima nisu dobili ni dinar.

Ekipa koja za vikend igra finalni turnir Kupa Srbije, a koja je na samo bod od 2. mesta na tabeli najjače domaće rukometne lige, nalazi se “na ivici provalije”.

I to one najgore - finansijske. djordje spasic, rk zeleznicar nis, 24 oktobar 2020, foto jv vanja keser Rezultata ima, ali ne i para; foto: JV / Vanja Keser

Sve što smo za godinu i po dana uradili na imidžu kluba, urušava se unazad dva meseca. Onoliko koliko smo mogli, sopstvenim angažovanjem smo pronalazili sponzore i donatore, kojima se od srca zahvaljujemo, jer su prepoznali delikatnost momenta i finansirali su i pomagali naše redovne takmičarske aktivnosti prethodnih nedelja, ali voda nam je došla do grla i klub se, doslovno, nalazi na ivici provalije. Naši igrači, članovi stručnog štaba i ostali zaposleni u klubu već tri meseca nisu primili platu, ali i dalje pokazuju veliko strpljenje, odanost i požrtvovanje. To je preko 20 porodica bez elementarne egzistencije. Iščezla je tolerancija stanodavaca za igrače koji nisu rodom iz Niša i preti im izbacivanje iz stanova. Nemamo više načina kako da finansiramo putovanja na utakmice, a u jednom vikendu tri naše ekipe u različitim uzrasnim kategorijama (seniori, omladinci i kadeti) imaju redovne takmičarske aktivnosti - piše u saopštenju.

“Želja”, ali i ostali niški klubovi u ovoj godini nisu dobili dinar iz budžeta Niša koji je inače, prepolovljen u delu za sport.

Sam rukometni klub je pod Unapred pripremljenim planom reorganizacije, kako piše u saopštenju koje potpisuje predsednik Upravnog odbora Ljuba Pavlović, što podrazumeva određene mesečene obaveze i što direktno ugrožava postojanje kluba ukoliko se one ne poštuju.

U “Želji” ističu da sa ponosom na grudima nose grb Grada Niša, ali da je odnos nadležnih na lokalu prema njima omalovažavajući. ljubomir pavlovic Ljubomir Pavlović potpisao saopštenje u kojem piše da su dani u pitanju; foto: JV / Vanja Keser

Suprotno državnoj politici koja podrazumeva pomoć vrhunskom sportu, što se i desilo krajem prošle godine u značajnom iznosu, u našem gradu najpre je budžet za sport neobjašnjivo prepolovljen, a onda, iz nečijeg hira, do današnjeg dana nisu stvorene elementarne zakonske mogućnosti za početak procesa finansiranja, jer nije čak ni oformljena komisija koja treba da odlučuje o raspodeli sredstava prema programima podnetim još prošle jeseni. Iako su predstavnici 15 klubova od posebnog značaja za Grad, na sastanku sa gradonačelnicom održanom još 17. februara, dobili obećanje da će komisija početi sa radom u narednih nekoliko dana, to se ni za ova skoro dva meseca nije dogodilo - piše u saopštenju.

Svoj dopis medijima u klubu završavaju konstatacijom “da su dani u pitanju”, a kompletno saopštenje možete pročitati - ovde.

Podsetimo, slične probleme imaju mnogi klubovi u Nišu, a gradonačelnica Dragana Sotirovski je rekla da je Komisija za sport baš danas formirana, kao i da su klubovi u novembru dobili pomoć od države u milionskim iznosima.

Očekuje se da se programi sportskih kolektiva sagledaju u narednim danima i da se klubovima uplati novac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • RADAN

    19:30 // 6. 4. 2021.

    A diplomirani geograf- turizmolog duplirala budžet za turizam u doba korone kada nema ni jednog turiste u Nišu, da turistički autobus sa vodičem vozi po dve babe na Čegar i u Nišku Banju, dok za prevoz na sportska takmičenja nema para

  • Aca Kostić

    10:11 // 6. 4. 2021.

    Osnovali su te građani Niša, primili u svoje skute, ljuljali sedam decenija, radovali se svim uspesima, tugovali pri porazima, imali temu svakog ponedeljka i takmičili se u zapažanjima o prošloj utakmici, jednostavno, živeli sa "Željom", tobom.
    Danas, bez obzira na svetlu prošlost i značaj ovog lepog sporta, postoji duboka briga za tvoju budućnost!?
    Dali je majka postala maćeha?

  • Stef

    08:01 // 6. 4. 2021.

    Novac dati mladjim kategorijama.Pokupiti decu sa ulice,razviti sportski duh.Kakav Zelja, Radnicki.Zbog njih svi sportovi zanemareni.Sluze za kladjenje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: