Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:31, 31. 5. 2012.

| Sport

Radnički: 50 godina od ulaska u Prvu saveznu ligu

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
fk radnicki 1962. godine
Fudbaleri koji su 3. juna 1962. godine uveli Radnički u Prvu ligu Jugoslavije

U nedelju, 3. juna biće tačno 50 godina kako je Fudbalski klub Radnički pobedio Vardar u revanšu i plasirao se u Prvu saveznu ligu.

Istorijska godina za Radnički. Real sa Nišave vratio se u elitu, u toku je rekonstrukcija stadiona, obeležena je 30. godišnjica od polufinala u Kupu UEFA, a sada je došao red i na sećanje na 1962. godinu i plasman u Prvu saveznu ligu kada je Radnički u dvomeču bio bolji od Vardara.

Radnički je sezonu 1961/62. završio na drugom mestu Druge savezne lige sa bodom manje od Budućnosti. To je značilo i da  će Nišlije igrati dve kvalifikacione utakmice sa  Vardarom iz Skoplja.

pred odlazak u Skoplje

Prvi meč je bio odigran u Nišu 27. maja, a u sastavu Radničkog su bili Miodrag Knežević, Ilija Dimoski, Radislav Radivojević, Mirko Grbić, Dobrosav Jocić, Stevan Balov, Stevan Ostojić, Vitomir Sovrović, Miodrag Jeremić i Branko Korolija. Meč je završen rezultatom 1:1.

Revanš je usledio nedelju dana kasnije u Skoplju, a sastav Nišlija je bio: Knežević, Dimovski, Cvetković, A. Nikolić, Grbić, Jocić, Balov, Ostojić, Radivojević, Sovrović i Jeremić. Regularan tok završen je bez golova, pa su usledili penali gde je Radnički slavio sa 5:4.

Deo tima koji je 1962. godine napravio veliki uspeh bio je na konferenciji prvog tima Radničkog koji će u subotu odigrati poslednji meč na svom terenu ove sezone. Dve generacije sa razlikom od 50 godina koji su Nišu doneli plasman u najviši rang. Stariji prvi put u istoriji, ovi mlađi nakon devetogodišnje pauze.

- Ova ekipa podseća na našu generaciju uspehom, motivom i mogu reći kvalitetom. Verujem da će nastaviti dobro i proneti slavu naše ekipe - istakao je najstariji iz istorijske generacije Radničkog Vitomir Sovrović.

Nakon pobede u Skoplju usledilo je slavlje u Nišu, ali i trenuci koji se ne zaboravljaju.

- Bilo je veličanstveno vraćanje iz Skoplja, kao i doček u Nišu. To su najlepši trenuci u istoriji kluba i svih nas - seća se Miodrag Knežević, golman te generacije.

veterani

Na konferenciji su iz te ekipe bili Vitomir Sovrović, Dobrosav Jocić, Branko Korolija, Vladimir Nikolić i Miodrag Knežević. Neki, nažalost, nisu više sa nama, drugi su opravdano odsutni, a trebalo bi u nedelju na proslavu da stigne i Steva Ostojić koji je u Beogradu.

- Dolazim već 50 godina u Niš, interesuje me šta se dešva u klubu. U stalnom sam kontaktu sa kapitenom Mirkom Grbićem koji je u Čikagu i Miloradom Jeremićem koji je u Nemačkoj. Prenosim njihove pozdrave. Drago mi je da je Radnički ostvario plasman u Superligu i nadam se da će grad Niš stati iza Radničkog kao što je stao te 1962. godine - rekao je Branko Korolija koji trenutno živi u Švedskoj.

Da je godinama koje su usledile Radnički bio važna karika jugoslovenskog fudbala govori i igranje u polufinalu Kupa UEFA 1982. godine, sezone u vrhu i igranje u reprezentaciji pojedinih fudbalera Reala sa Nišave.

- 18 igrača Radničkog je igralo za reprezentaciju Jugoslavije, a četvorica u B timu državnog tima. U omladinskoj reprezentaciji igralo je 22 fudbalera Radničkog - izneo je neke podatke Miodrag Knežević koji je za reprezentaciju Jugoslavije branio 6 puta, a bio rezerva na 17 mečeva.

Deo ekipe koja je ostvarila ovaj istorijski uspeh niškog Radničkog pozdraviće navijače pre početka utakmice između Radničkog i Inđije u subotu, 2. juna od 17h na stadionu na Delijskom Visu. Tada će uslediti duplo slavlje - proslava lepog jubileja i vraćanje u elitu posle 9 godina pauze.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Вукадин Врбник

    18:05 // 4. 12. 2014.

    Драге Нишлије,
    У она давна времена дошао сам из далека у Ваш град на студије, заволио Раднички а посебно фантастчног нападача и шутера Совровића.
    Желим Вам васкрснуће на свим пољима !

  • Pera

    01:07 // 1. 6. 2012.

    Ovoga se ni Krkobabic ne seca :))

  • Juzna strana

    23:57 // 31. 5. 2012.

    ...A KADA PEHAR TESAN POSTANE...MNOGO CE PIVA BITI NAPOLJE...MNOGO CE LUDIH GLAVA PEVATI...MNOGO TE LUDO VOLIM RADNICKI!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: