Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:25, 19. 9. 2023.

| Sport

Radnički: Suđenja sve gora - FSS odgovara: Penal za Nišlije bio greška

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Rok za prijavu je 20. januar
Radnički nezadovoljan suđenjem, Sudijska komisija priznala grešku na meču Nišlija; foto: Aleksandar Kostić

"Zato što nema jasne kontrole, suđenja su iz kola u kolo sve gora. Tako će i biti dok se ne utvrdi odgovornost onih koji su doveli srpski fudbal u takvu situaciju", piše u saopštenju Fudbalskog kluba Radničkog upućenog Draganu Džajiću, predsedniku Fudbalskog saveza Srbije. Ubrzo nakon ovog obraćanja, usledilo je saopštenje FSS-a u kom se navodi da je "ukupan broj grešaka do ovog kola bio minimalan", ali i da je načinjena greška na meču Radnički - IMT (1:0) kada je sudija dosudio penal za tim iz Niša.

fk radnicki, foto jelena misic Radnički izdao saopštenje; foto: Jelena Mišić Obraćajući će Draganu Džajiću, u saopštenju Radničkog se navodi da je "fudbalska javnost u Srbiji već duže vreme zaprepašćena neprofesionalnošću i bahatošću pojedinih sudija i ljudi koji su za njihovo imenovanje odgovorni".

Radnički već duži vremenski period ukazuje na problem suđenja u srpskom fudbalu. Kao što se i Crvena zvezda sada žalila na suđenje Milana Milanovića, pre izvesnog vremena smo i mi zvanično uputili žalbu na istog sudiju zbog njegovog neprofesionalnog suđenja na baraž utakmici Radničkog protiv Inđije, 4. juna ove godine. Tada smo se obratili zvaničnim pismom i predsedniku Sudijske komisije Dejanu Fillipoviću, žaleći se na neprofesionalno ponašanje sudije, ali odgovor nismo dobili ni do danas - piše u saopštenju.

Odgovor od Dejana Filipovića, dodaju u saopštenju, Nišlije nisu dobile, a dodaju da on "nikada nije kaznio sudije koje su očigledno oštetile Radnički nego ih je i nagrađivao".

I zbog svega toga mi sada ponovo tražimo smenu Filipovića i kažnjavanje sudije Milanovića, jer je nedopustivo to što se radi. Ovo nije problem ni Radničkog, ni Zvezde, niti bilo kog kluba pojedinačno, već je problem srpskog fudbala u potpunosti i ovakvim stvarima se mora stati na put - piše.

Fudbalski sudija KOSTA Radnički: Suđenja sve gora; foto: Aleksandar Kostić Za Radnički, kako piše u saopštenju, "problem suđenja u srpskom fudbalu postaje rak-rana ovog sporta i zato su neophodne hitne reakcije kako bi se samovolji pojedinih stalo na put".

Sudije moraju da sude pošteno i mora se formirati organ u FSS-u koji će kontrolisati rad sudija. Srbiji ne treba sudija koji će biti izvršilac želja Filipovića ili bilo kog drugog pojedinca. Zato što nema jasne kontrole, suđenja su iz kola u kolo sve gora. Tako će i biti dok se ne utvrdi odgovornost onih koji su doveli srpski fudbal u takvu situaciju. Tražimo da sudije budu pošteni i sude po pravilima igre, a ne da budu egzekutori - dodaju.

Iz niškog kluba dodaju da Radnički i jug Srbije nema predstavnike u Izvršnom odboru i Odboru za hitna pitanja.


Brz odgovor FSS-a

sudija VAR VAR ispravio sudiju, ali sudija ostao pri svom; foto: FK Radnički Niš Ubrzo nakon saopštenja Fudbalskog kluba iz Niša, iz Fudbalskog saveza Srbije stigao je izveštaj sa sednice Sudijske komisije gde su analizirane sporne situacije 7. kola Superlige. Oni ističu da je ukupan broj grešaka do ovog kola bio minimalan, a ovo kolo je bilo "sa najvećim brojem grešaka kako sudija na terenu, tako i u korišćenju VAR sistema".

Sudije koje su načinile značajne greške i kojima se one ponavljaju biće kažnjene adekvatno težini učinjenih grešaka i neće biti delegirane u dužem vremenskom periodu - ističu.

Greške su, kako je navedeno, napravljene na mečevima Voždovac - Mladost Lučani, Čukarički - Crvena zvezda, Partizan - Radnik, ali i Radnički - IMT koji je niški tim dobio rezultatom 1:0 i to pogotkom sa "bele tačke".

Glavni sudija Novak Simović napravio je dve važne i očigledne greške na utakmici RadničkiIMT. Prvo kada je dosudio kazneni udarac za domaću ekipu nakon što je lopta pogodila u ruku odbrambenog igrača u prirodnom položaju. VAR ga je ispravno pozvao da pogleda snimak, ali je sudija ostao pri porešnoj odluci čime težina greške dobija na značaju - piše.

sudija, fudbal, ilustracija, foto jelena misic Sudijska komisija se neće obazirati na saopštenja; foto: Jelena Mišić Sudijska komisija se neće obazirati na saopštenja, uvrede, omalovažavanja i nastaviće da se bori za ravnopravan tretman svih klubova u dva najviše ranga takmičenja, ističe se u saopštenju.

Kao što će nastojati da u izboru sudija bira one koji imaju dovoljno znanja i sposobnosti da se izbore sa svim pritiscima koje nose utakmice dva najviša stepena takmičenja - dodaju u saopštenju.

Iz Sudijske komisije kažu da su uvereni da će "u nastavku prvenstva broj grešaka biti daleko manji, da će predstojeći večiti derbi proteći bez spornih situacija i da će svi zajedno doprineti poboljšanju ukupnog ambijenta i sportske kulture u srpskom fudbalu".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Berija

    20:01 // 23. 9. 2023.

    Sve iz FSS-a navatati kao besne pse, baciti u bukagije pa u najdublju borsku jamu, doživotno, a sve stadione preorati - izvršiti asanaciju terena.

  • ČEDO MIRA

    14:12 // 21. 9. 2023.

    Evo danasŽurnal piše da bivši sudija Santrač menja Filipovića u Sudijskoj komisiji. I kako to?Kad je I. Kralj tražio smenu Filipovića kazniše ga zbog toga. Sada to traži C.Zvezda,čitaj Terzić, potpomognuti vrlo"uticajnim"FK Radnički Niš,čitajTončev bivši član uprave CZ i saradnik Terzića i sledi smena. A Santrač,čovek od SNS u svom mestu! Znači KOMPLETIRA SE SNS U FSS. DEMONSTRACIJA MOĆI. SRAMOTA!

    • Narod

      23:22 // 21. 9. 2023.

      Samo NAPREDNO, I Samo glasajte s... o, s.... i,..

  • Jovica Simonovic

    09:10 // 21. 9. 2023.

    Gadi mi se ovaj srpski fudbal , pratim ga veoma dugo , jos u bivsoj Jugi , ali ovo je cirkus od kvaliteta fudbala ,sudjenja ,korupcije i mafije . I gde moze jug Srbije , da se nosi sa tom bagrom. A nas Radnicki mora sve ovo da podnosi , do juce bio i vrhu a sad se bori za opstanak. Pozdravite Milana Milanovica , pa vidite sta on sudi , dali on opste ima pojma sta je fufbal !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: