Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:23, 8. 5. 2020.

| Sport

Radnički i publika: Godine kada je "Čair" bio mali da primi sve i kada su beleženi neslavni rekordi

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
800x600_radnicki-hamburger
"Ulaznica ni za lek" pred duel Radničkog i Hamburgera; foto: Arhivska fotografija

Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije odlučio je da se fudbal na stadione vrati 30. maja, ali bez publike. Prazne tribine na poslednja četiri kola Supelige biće i na niškom "Čairu", stadionu koji je za više od pola veka postojanja nekada primao više ljudi od kapaciteta, nekada i beležio neslavne rekorde. To nije uvek imalo veze sa uspehom, jer je, prema arhivskim podacima, jedino finale nekog međunarodnog takmičenja Radnički odigrao pred svega 1.000 gledalaca.

Bilo je to 12. oktobra 1975. godine kada su Radnički i turski Eskisehirspor igrali prvi meč finala Balkanskog kupa. Nišlije su slavile sa 1:0, a prema izveštaju Narodnih novina, koje prenosi sajt Media i reform, prodato je svega 569 ulaznica.

Tako mala poseta i mali prihod nisu nisu zabeleženi još ni na jednoj utakmici koju je Radnički odigrao poslednjih godina na "Čairu" - stoji u antrfileu izveštaja sa utakmice.

"Real sa Nišave" je mesec dana kasnije u Turskoj i podigao trofej Balkanskog kupa, pošto je u revanšu slavio sa 2:1. Pravila su tih godina nalagala da prolaz u finale obezbeđuje prvoplasirani tim grupe, a niški sastav je u grupnoj fazi zabeležio po dve pobede i remija.

Trofej Balkanskog kupa, koji su osvojile još tri ekipe iz tadašnje Jugoslavije, bio je i ostao jedini značajni trofej u vitrinama Radničkog.

Usledile su najuspešnije godine u klupskoj istoriji, a prazne tribine su bile samo prošlost.

Pred duel polufinala Kupa UEFA sa Hamburgerom 1982. godine, na stranicama štampe stajao je naslov "Ulaznica ni za lek". Na dan utakmice, časovi u školama bili su skraćeni, popodnevna smena u nekim organizacijama odrađivala se u subotu, a kolone navijača koje su iz centra išle ka "Čairu" krasilo je, prenosili su mediji, "karnevalsko raspoloženje".

Tribine su bile krcate navijačima i rekvizitima dva sata pre početka meča.

Nismo ni išli u školu, kakva škola kad igra Radnički. A na stadionu, ne da nije moglo da se sedi, nego je jedva moglo i da se stoji, maltene na jednoj nozi stojiš - prisetio se Nišlija koji je tog 7. aprila bodrio Radnički.

I nije tako bilo samo na ovom meču, na kome je niški sastav slavio sa 2:1. Kako piše na Twitter nalogu Crveni crveni, koji se bavi istorijom Sportskog društva Radnički, šezdesetih godina "Čair" je bio mali da primi sve poklonike kluba.

To su bile godine "procvata" niškog fudbalskog kluba i prvog velikog uspeha - ulaska u Prvu saveznu ligu. Brojna publika bila je na tribinama stadiona, a su neki sedeli na samoj ivici terena, a drugi su pratili mečeve sa okolnih zgrada.

Veliku podršku sa tribina niški tim je imao na putu za povratak u Superligu 2012, kao i prvih par sezona na rekonstruisanom stadionu "Čair".

Broj gledalaca na tribinama "Čaira" poslednjih godina se smanjivao, iako je niški tim aktuelni vicešampion Srbije i klub koji je dve godine zaredom bio predstavnik Srbije u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Sada je pandemija virusa korona stavila publiku u drugu situaciju - nevezano za volju i kapacitet stadiona, neće moći da budu uz teren.

Ostaje da se vidi hoće li se Nišlije uželeti stadionske atmosfere nakon pauze, koja će ih držati van "Čaira" sigurno bar do početka naredne sezone.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djunta

    09:21 // 10. 5. 2020.

    Slaba je poseta, jer -NISLIJA- je pojam koji se gubi !
    Ove "nislije" su stanovnici Nisa a to nije isto!
    Uz namestaljke i mafiju i ulagivanje Crvenoj zvezdi, i to je jedan od razloga sto je slaba popseta !
    Zasto se krije, da se uz karnevalsku utmosferu klicalo Titu i partiji i Jugoslaviji! Hocemo li da se pravimo izlapeli i gluvi ?

  • Iva Stanković

    16:05 // 8. 5. 2020.

    Za utakmicu sa Hamburgerom sa kolegom smo došli iz Bora. Pobegli s posla. Vraćali se celu noć. To je bilo vreme. Nije bilo huligana i narko dilera.

  • Z.B.

    09:47 // 8. 5. 2020.

    Voleo bih da fotografija moze da se uvelica i da bude jasna, jer sam na njoj. Elem, naj, naj, naj, najveca guzva bila je novembra 81. pred mec sa Fejnordom. Zmijoliki red bio je nabijen stotinama i stotinama, tako da je jako tesko bilo doci do karte. Usao sam na Sever, popeo se na ogradu iznad prolaza za Hitnu pomoc, i bukvalno na jednoj nozi odstajao ceo mec. Mi pobedili 2-0.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: