Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:12, 7. 3. 2019.

| Sport

Radničkom skoro petina para određenih za sport u Nišu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Radnički Crvena zvezda
Radničkom opet najviše; foto: Vanja Keser

Skoro 80 miliona dinara trebalo bi da dobije Fudbalski klub Radnički, što je skoro 20 % od ukupnog novca građana koji je izdvojen za sport u Nišu, a čime je ispoštovan Zakon o sportu. Radnički je ubedljivo "najplaćeniji", dok su sledeći na listi RK Železničar, koji bi trebalo da dobije oko 35,7 miliona i ŽRK Naisa sa oko 25 miliona dinara.

Kao i prošle godine, "Real sa Nišave" trebalo bi da dobije najviše para iz budžeta Grada, a u odnosu na prošlogodišnja 53 miliona, Radničkom bi prema oceni Komisije za sport trebalo da pripadne skoro 80 miliona, tačnije 79.353.000, što je 19.99 % ukupnog novca odvojenog za sport koji je ove godine 397 miliona dinara.

U Zakonu o sportu navodi se da "jednoj organizaciji u oblasti sporta ne može da se odobriti više od 20 % sredstava od ukupne sume sredstava budžeta", pa time drugoplasirani tim Superlige "upada" u okvire Zakona.

gradska kuća Prema rečima Saše Šagrića, sekretara Sekretarijata za sport grada Niša, ove godine je mnogo više organizacija podnelo zahteve; foto: S. M.

Prema rečima Saše Šagrića, sekretara Sekretarijata za sport grada Niša, ove godine u odnosu na ranije mnogo više klubova i saveza podnelo zahtev za novac iz gradske kase.

Ove godine je 127 sportskih organizacija apliciralo sa 327 programa iz osam oblasti, što je znatno više nego prošle, a još više nego pretprošle godine kada je bio 261 program - kae Šagrić.

Železničar poziva publiku; foto: JV / Vanja Keser Za "Želju" oko 35,7 miliona; foto: JV / Vanja Keser

Na listi 25 klubova od posebnog značaja za Grad, među kojima je i Radnički, a koji treba da podele 238 miliona dinara, nalaze se i rukometni klubovi Železničar i Naisa koji bi trebalo da dobiju oko 35,7 miliona za "Želju", učesnika SEHA lige, branioca trofeja u Kupu Srbije i vicešampiona države i oko 25 miliona za rukometašice, koje se i ove godine bore u Evropi i za vikend treba da igraju četvrtfinale Čelendž kupa.

Predsednik Komisije za sport Milovan Bratić istakao je da je "Komisija radila savesno".

Kod učešća klubova u evropskim takmičenjima odnos je 15 prema 13 u korist odobrenih programa, u oblasti školskog sporta samo četiri programa nisu prihvaćena u odnosu na 30, a iz oblasti edukacije od pet predloženih dva su prihvaćena - rekao je Bratić.

Za organizaciju Evropskog prvenstva za košarkašice, koje će od biti održano od 27. juna do 7. jula u Nišu, Grad Niš je izdvojio čak 12 miliona dinara.

Dobili smo predloge za zaista veliki broj programa. U drugoj oblasti, a to su takmičenja od posebnog značaja za grad, od ukupno 66 programa odobreno je 35, ali ovde moram da napomenem da je došlo do nešto značajnijeg uvećanja sredstava zato što se ove godine održava Evropsko prvenstvo za košarkašice, pa će kao jedan od gradova domaćina i Niš snositi deo troškova - kaže Bratić.

Po 13,9 miliona kao klubovi od posebnog značaja trebalo bi da dobiju Vaterpolo klub Nais, učesnik regionalne A2 lige i domaće Superlige i Odbojkaški klub Niš kog očekuje baraž i borba za povratak u Superligu. Pored ovog novca, Nais bi trebalo da dobije još 1,3 kroz programe i milion dinara za učešće u Regionalnoj ligi. Odbojkašima bi na račun trebalo da "legne" još oko 1,3 miliona.

Sledeći na spisku je Košarkaški klub Konstantin, predstavnik Niša u Drugoj ligi koji bi kao klub od posebnog značaja za Grad trebalo da dobije oko 11,3 miliona, a za takmičenje u trećem rangu još oko milion.


Za fudbal još oko 24 miliona dinara

masinac, foto jv vanja keser ŽFK Mašinac, četvrti tim Superlige, trebalo bi da dobije oko 8,2 milona; foto: JV / Vanja Keser

Pored Radničkog, koji je najbolje sagledan, za klubove koji se bave fudbalom trebalo bi da bude dato još oko 24 miliona dinara.

ŽFK Mašinac, četvrti tim Superlige, trebalo bi da dobije oko 8,2 milona, od čega 6,8 miliona kao klub od posebnog značaja za Grad.

Za srpskoligaše Car Konstantin i Sinđelić predviđeno je po 4,9 miliona po posebnom programu, a Car Konstantin bi trebalo da dobije još oko 822.000 za projektno finansiranje, dok je ta suma za Sinđelić nešto manja - 805.000.

Budućnost iz Popovca, takođe trećeligaš, može da očekuje 3,8 miliona kao klub od posebnog značaja i 805.000 za projektno finansiranje.


Za 13 klubova ukupno oko 48 miliona

Student Vujisić I Student među 25 "odabranih"; foto: Vanja Keser

Kao i prošle godine mešu 25 prioritetnih klubova je i Ženski košarkaški klub Student koji je nedavno ispao iz prvog ranga. Niške košarkašice mogu da očekuju ukupno oko 6,3 miliona.

Klub malog fudbala Kalča koji se trenutno bori za opstanak u najvišem rangu i novajlija u odnosu na prošlu godinu Vinter sport, petoplasirani tim Prve lige dobili su po 1,4 miliona kao klubovi od posebnog značaja, dok bi Kalča trebalo da dobije još oko milion, a Vinter sport još oko 1.125.000 dinara.

Od klubova od posebnog značaja tu su i Teniska akademija Živković sa preko 6 miliona, Streljački klub Niš 1881 sa oko 5,4 miliona, zatim Gimnastički klub Niš sa oko 2,6 miliona dinara i Kajak-kanu klub Gusar sa skoro 2,6 miliona ѕa sve aktivnoti.

judo club kinezis nis, prvenstvo srbije za seniore do 23 godine, foto JK Kinezis Za Džudo i sambo klub Kinezis trebalo bi da bude izdvojeno oko 7,4 miliona; foto: JK Kinezis

Plivački klubovi Niš 2005 i Sveti Nikola bi trebalo da dobiju oko 2,5 miliona, odnosno 2,2.

Za Džudo i sambo klub Kinezis trebalo bi da bude izdvojeno oko 7,4 miliona iz gradske kase, a Planinarsko-alpinističko-ekspedicijski klub Niš, koji u svojim redovima ima Stašu Gejo, treću na svetu u bolderu i najbolju sportskinju Niša za 2018. godinu, planirano je da dobije oko 3 miliona ѕa sve aktivnosti.

Novajlije na listi klubova od posebnog značaja Stonoteniski klub Josip Kolumbo, čije se takmičarke bore za plasman u plej-of elitnog ranga i Bokserski klub Naisus, pretposlednji tim Bokserske lige Srbije, trebalo bi da dobiju 3,1, odnosno 4,2 miliona.


Za Sportski savez Niša preko 11 miliona

Kao i proše godine, na listi prioritetnih organizacija su i Savez za školski sport i Sportski savez Niša.

Savezu za školski sport, kao organizaciji od posebnog značaja, trebalo bi da sleduje oko milion dinara, a kroz projektno finansiranje može da očekuje još 4 miliona.

Daleko "bogatiji" biće Sportski savez Niša kom je određeno oko 7, 9 miliona kao organizaciji od značaja, a može da očekuje još milion dinara za organizaciju Majskog turnira u malom fudbalu, 2,5 miliona za akciju "Stop! Svi na sport" i 500.000 za ”Zonu sporta”.

Koliko je koja sportska organizacija dobila para iz budžeta Grada možete videti - ovde.
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rema

    19:06 // 4. 2. 2020.

    Postovani, spisak klubova koji jos dobijaju pare, na linku koji ste stavili, ne moze da se vidi.

  • Bojan Laf

    18:48 // 11. 3. 2019.

    Imam informaciju da je FK Budućnost Popovac obzirom da nema slavu dobio pare za litije tako da se neopravdano bune....
    Sad mogu da naprave LUNE park i da se voze sa ringišpil......

  • Fica Popovac

    18:59 // 10. 3. 2019.

    Mi Popovcani,kad se vrnemo u zonu,nema pare od varos da nam daju.Ce si igramo s Tomicu iz Medosevac a pare ce si dobijamo iz nasu opstinu"C.Krst"po sto hiljade,nema vise milioni ko iz varos.Bolje prvi u selo nego zadnji u varos.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: