Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:47, 26. 10. 2010.

| Sport

Radović: "Nova hala nije uslov"

Autor:P.B. i Lj.S.Izvor:Južne vesti
Miodrag Radović

NIŠ – Različiti stavovi Rukometnog saveza Srbije i Grada Niša oko uslova za organizaciju Evropskog prvenstva 2012. godine.

Organizacioni odbor Evropskog prvenstva u rukometu doneo je odluku da Niš ne bude domaćin šampionata, jer hala Čair ne ispunjava uslove, a nova hala "Konstantin Veliki" nije počela sa izgradnjom, rečeno je u nacionalnom rukometnom savezu.

Ipak, u gradskoj upravi Niša to demantuju.

- Niko zvanično nije rekao da Niš neće biti domaćin Evropskog prvenstva. Nezvanično smo uspeli da saznamo da je Ogranizacioni odbor zatražio garancije od dva grada, Novog Sada i Beograda, da će uočene nedostatke prema nalazu EHF, ti gradovi otkloniti. Pored ta dva grada, Vršac već ima odgovarajuću halu, a Niš se u ovom trenutku, prema nalazima EHF i činjenice da nije početa izgradnja nove hale, se ne spominje - kaže Gradski većnik, Miodrag Radović.

Radović kaže da Organizacioni odbor nije uzeo u razmatranje kako će hala "Čair" izgledati nakon rekonstrukcije i tvrdi da će najveći nedostatak, potreban prostor od 2,5 metara od igrališta do prve čvrtse prepreke, ventilacija i klimatizacija, biti završeni na vreme.

Najavljeno je da će Gradonačelnik Niša, Miloš Simonović i Miodrag Radović imati sutra sastanak sa predstavnicima Ministarstva omladine i sporta i sa članovima Organizacionog odbora Evropskog prvenstva u rukometu 2012. godine. Oni će u Beogradu predstaviti projekte rekonstrukcije hale "Čair", koja bi trebalo da se završi septembra 2011. godine.

U Rukometnom savezu tvrde da bez nove hale nema ni Evropskog prvenstva.

- Izgradnju hale "Konstantin Veliki" je obećao Grad Niš, koji je trebalo da izgradi halu sa Republikom Srbijom. Ne bi Evropska rukometna federacija slučajno napisala u svojim dokumentima halu "Konstantin Veliki" u Nišu. EHF je više puta upozorio Grad Niš, a mi smo preneli, da Niš bez nove hale ne može da organizuje Evropsko prvenstvo u rukometu 2012. godine – rekao je za Južne vesti Božidar Đurković, generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije.

Đurković odbacuje mogućnost da hala Čair bude domaćin kontinentalnog prvenstva.

- Dve inspekcije EHF-a su utvrdile da hala Čair ne ispunjava uslove i da je potrebno da se izgradi hala "Konstantin Veliki". Hala Čair nema dimenzije 48x28m, nema VIP prostor od 350 kvadratnih metara, nema Medija centar, parkirališta za autobuse, odgovarajuće VIP lože, poseban ulaz i prostor za igrače i još mnogo toga. Grad Niš pokušava da prebaci lopticu u dvorište Rukometnog saveza, ali to neće moći – dodao je Božidar Đurković.

Ipak, u Rukometnom savezu kažu da ni u halama u Beogradu i Novom Sadu nisu završene sve pripreme za predstojeći šampionat, a da standardima jedino odgovara hala Milenijum u Vršcu.

Na sastanku Rukometnog saveza Srbije, Ministarstva omladine i sporta i predstavnika Grada Niša 2. septembra potvrđeno je da će se krenuti sa izgradnjom krajem septembra, početkom oktobra.

Ukupna vrednost izgradnje nove hale je 12,4 miliona evra, dok za rekonstrukciju "Čaira" treba 2,5 miliona evra što je skoro pet puta manji iznos.

Vlada Srbije je odobrila sredstva u iznosu od 9,2 miliona evra za rekonstrukciju stadiona "Čair" i 3,2 miliona evra za rekonstrukciju zgrade Narodnog muzeja u Nišu, ali, kako kažu u Gradskom veću, novac za novu sportsku dvoranu još nije odobren.


Politika ili sport?

Javnost je proteklih dana mogla da čuje stavove predstavnike različitih političkih partija u Nišu o izgradnji nove sportske hale.

Lideri Demokratske stranke bili su protiv te investicije, govoreći da ima "bitnijih stvari za grad", dok su funkcioneri G17 plus javno su insistirali na izgradnji nove hale, što bi po nekima moglo da ugrozi čak i koaliciju koju u Nišu čine ove dve partije.

Tako je na Facebook funkcioner G17 plus Milan Andrejić, koji je ujedno i Opštinski većnik u opštini Palilula u kojoj su na vlasti G17 i DS, demokrate nazvao "lopovčinama" i "banditima".

"Lopovčine demokrate, hoće da nas prevare, hoće halu da nam unište, to su stare lopovčine!!!!!", pisalo je na Facebook u grupi podrške izgradnji hale.

- U pitanju je bio samo komentar na pesmu "Demokrate lopovčine", nije moj stav. A isprovociran sam bio tekstom iz Politike u kome se kaže da Niš može da ostane bez nove hale i Evropskog prvenstva u rukometu - rekao je Andrejić.

Komentar je ubrzo uklonjen.

Miodrag Radović o vezi između izgradnje nove hale i Evropskog prvenstva u rukometu

Miodrag Radović o nepozivanju predstavnika Niša na sednice Organizacionog odbora i cenama rekonstrukcije postojeće i izgradnje nove hale

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tasha

    15:55 // 28. 10. 2010.

    Zasto su sva javna preduzeca u Nisu u minusu? Zato sto im racuni u kafani za 15-20 osoba iznose 80.000 dinara! Eto zasto su u minusu! A gospoda novinari bi morali da se pozabave time.

    Sto se drugog dela tice, svasta ste pricali o Zoranu Zivkovicu, ali on je za sve ove izmislio politiku, jer je bio drugi covek svoje stranke i bio je slusan. A ovi sada - samo kafe kuvarice razgovaraju sa njima, kako rece neko.

  • milan

    22:18 // 27. 10. 2010.

    Jos jedna bruka Nisa. zao mi je kad vidim ovakve vesti ali jos jednom smo pokazali da nismo ozbiljan grad. Sport je totalno zapusten u gradu i samo se pitam kad ce se ugasiti i ostali klubovi koji postoje... jedina svetla tacka je sindjelic trenutno a i on je na dobrom putu da nestane. a bila je lepa prilika da dobijemo jedno evropsko prvenstvo i novu halu. zalosno

  • Branka

    13:19 // 27. 10. 2010.

    Grad Niš sve dublje tone, a mi kojima je do njega stalo ništa od toga ne možemo da sprečimo... ili možda možemo? Dokle više da dozvoljavamo da nas vode pogrešni ljudi, a da mi pri tom samo gledamo kako pred našim očima sve nestaje. Po meni, nijednoj partiji ne bi trebalo dozvoliti da upravlja i donosi odluke ako se Nišlije koje su organizovane u odgovarajuću grupu gradjana sa tim ne slože. Moraju gradjani da imaju pravo da izraze svoj stav u samoj skupštini grada ali stav koji mora da se poštuje i koji ima težinu. Dajte da se udružimo. Moramo da zaštitimo naš grad od politikanata i nesposobnjakovića.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: