Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 17. 10. 2022.

| Sport

Reprezentacija Srbije predvođena Nišlijama svetski prvak u ribolovu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
svetsko prvenstvo belgija, ribolov 6, foto milos petkovic
Ekipa od zlata; foto: Miloš Petković

U neizvesnoj završnici, u konkurenciji 23 ekipe na Svetskom prvenstvu u Belgiji u fider ribolovu, reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju, a ekipu su predvodile Nišlije takmičar Saša Cuckić, selektor Dušan Veljković i trener reprezentacije Miloš Petković. Srbija je svetski prvak i u pecanju na plovak, a retko se dešava da jedna zemlja objedini titule. Trener reprezentacije Miloš Petković kaže da ih je to uspeha vodio timski duh, a preneo je utiske iz Belgije gde su vode znatno uređenije i bogatije ribom od naših.

svetsko prvenstvo belgija, ribolov 4, foto milos petkovic foto: Miloš Petković Posle svetske titule u pecanju na plovak, Srbija je svetska sila i u fider ribolovu, tehnici sportskog ribolova u kojoj je svojstvena upotreba hranilice, a koja je dobila ime po štapu koji se koristi za pecanje. Ekipa koja je donela zlato činili su Nišlija Saša Cuckić, zatim Nenad Petronijević, Darko Todosijević i Stevan Cvetić iz Kruševca, Beograđanin Aleksandar Batanović i Dalibor Okolić iz Knjaževca. Selektor je Nišlija Dušan Veljković, trener reprezentacije Miloš Petković iz Niša, a ekipu su činili i kuvar Milan Stemenković i delegat Aleksandar Radović.

Još sabiramo utiske, ne možemo da verujemo jer se ovo skoro ne dešava. Jedna država je objedinila titule u dve discipline, a to je izuzetan uspeh - priča Miloš Petković.

Pored 22 evropske ekipe, na šampionatu je učestvovao i tim iz Južnoafričke Republike. Mesto odigaravanja najvećeh uspeha Srbije u fider ribolovu bio je belgijski grad Kinroj, a ekipu su činili pet prvotimaca i jedan rezervni član.

Pecanje se odvija u 5 sektora tako da iz svake zemlje bude po jedan takmičar u sektoru. Nakon 5 dana treninga na različitim pozicijama širom staze, sledi izvlačenje pozicija i takmičenja. Traje 5 sati i plasman se određuje na osnovu ukupne težine ulova - dodaje Petković.

svetsko prvenstvo belgija, ribolov 1, foto milos petkovic foto: Miloš Petković Taktiku za takmičenje napravio je selektor Dušan Veljković koji je tokom svih pet dana treninga proveo sa ekipom, dok je Miloš Petković sa Aleksandrom Radovićem pratio dešavanja u ostalim sektorima.

Dušanova taktika bila je nadograđena našim informacijama i tako je nastala taktika svetskih šampiona. Voda je vrlo komplikovana, pa su se za svaki sektor ponaosob pravile varijacije na glavnu taktiku, ali je u osnovi to bilo to. Prvog dana u 3 sektora otpecani su izuzetni rezultati, a u dva su takmičari bili u sredini. Dovoljno za neočekivano prvo mesto posle prvog dana - priča Miloš.


"Miloše, svetski prvaci ste"

Drugi takmičarski dan, priča Miloš, prošao je u neizvesnoj i teškoj borbi u svakom sektoru. Do kraja takmičenja bilo je napeto, ekipe su bile izjednačene, ali je zlato otišlo u ruke srpskih ribolovaca.

Ekipa je bila u šoku, adrenalin na visokom nivou, imamo životnu šansu. Da li će ekipa izdržati. Nedelja je dan koji će pokazati od čega smo satkani. Odlazim na sastanak kapitena u 6:30 i ne baš najsrećniji žreb za nas. Teško mi je, ali sreća ovaj put nije bila naklonjena. Možda će biti na merenju, možda. Mađari na mnogo boljim pozicijama, Englezi na ne bas sjajnim. Neizvesno do zadnjeg momenta, do zadnje ribe. Veliki poremećaj u sektoru E se dešava u zadnjih pola sata, mnogi ausajderi dobijaju krupne grgeče i mrse konce favoritima. Mrse konce i nama.... Merenje najteže u mom životu.... Adrenalin na maksimumu, srce lupa, rezultati se sabiraju. Svaka sekunda traje večnost. Stiže poruka od Mime iz Slovačke: "Miloše, svetski prvaci ste". U istom momentu na drugom delu staze Valter iz Mađarske čestita našoj ekipi.... Da, da, svetski prvaci smo.... Uspeli smo, pokazali smo da smo tvrda ekipa koja zna sta radi i kako se dolazi do cilja. Ekipa koja ispisuje poglavlje 11 u knjizi svetskih prvenstava u fider ribolovu. Ekipa Srbije!!! - dosta emotivno je ispričao.

Ovo je 11. Svetski šampionat, a domaćin se pokazao u najboljem svetlu.

Organizacija takmičenja u Belgiji je bila na vrhunskom nivou. Od početka do kraja domaćini su odradili vrhunski posao. Voda je bogata ribom, vrlo lepo uređena. Problem je bio samo poslednji sektor koji je pridodat originalnoj stazi kako bi se ispunio dovoljan broj mesta za sve takmičare. Belgijske vode su znatno uređenije i bogatije ribom u odnosu na naše, nažalost - rekao je Petković.

svetsko prvenstvo belgija, ribolov 7, foto milos petkovic foto: Miloš Petković Tajna uspeha ekipe je, otkriva Petković, pre svega timski duh.

Mi smo tim koji mnogo zaostaje u finansijskom smislu za vodećim svetskim reprezentacijama i to nadomešćujemo timskim duhom, uz mnogo truda, odricanja, rada. Nismo u mogućnosti da na Svetsko prvenstvo povedemo 20 ljudi poput Engleske, Mađarske, Nemačke... Imamo u leđima ljude koji mogu da odrade sami posao koji radi 5, 6 osoba. I to smatram kao našu najveću prednost. Nismo skup pojedinaca, već jedan čvrst tim koji funkcioniše po sistemu svi za jednog jedan za sve - priča Petković.

O daljim planovima rerezentacije Miloš kaže da sada to ne može zna.

Napravili smo veliki rezultat, najveći. Teško da mogu i mnogo organizovanije i finansijski stabilnije ekipe od naše da ponove, ali mi ćemo dati maksimum na narednom Svetskom prvenstvu za koje se još ne zna mesto održavanja - kaže on.

Ekipi, osim uživanja u činjenici da su na svetskom vrhu, ostaju dani za pecanje za svoju dušu.


"Riba nije za zamrzivač već za reku"

svetsko prvenstvo belgija, ribolov 2, foto milos petkovic foto: Miloš Petković Pecanje u okolini Niša je bolna tačka, kaže Miloš Petković.

Okolina Niša je zaista slepo crevo ribolova Srbije. Izuzetno siromašno podneblje ribom. Tu je ogroman broj ribolovaca koji ne poštuju osnovna pravila ribolova, a da ne spominjem uhvati i pusti. Svest o tome da riba nije za zamrzivač, već za reku je vrlo slabo razvijena. Zato su i vode u Belgiji znatno bogatije nego kod nas. Ne bih previše pričao ni o tome jer, zaista to je jedna veoma bolna tačka za mene, kao i za veliki broj entuzijasta - kaže Petković.

Da li će se i kada to promeniti, zavisi od mnogo činilaca. Do tada Srbija i Niš mogu da uživaju u još jednom velikom uspehu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mikac

    00:28 // 19. 10. 2022.

    Spustite više ta tri prsta, za ime Boga! Čestitke na uspehu, vaše devojke i žene su veoma ponosne na vas.

  • FoxMulder

    09:11 // 18. 10. 2022.

    Bravo majstori. Gde je doček na balkonu u Beogradu? Zašto je odbojka bitnija od ovoga?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: