Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:37, 6. 6. 2023.

| Sport

Rukomet na jugu - Dubočica istorijski, rang više za Aleksinac i Vranje, "Želja" ni na mapi

Autor:Marko Mitić, Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
RK Železničar
Budućnost niškog giganta neizvesna; foto: JV / Vanja Keser

Završene su sezone u rukometnim prvenstvima, a jug Srbije će i naredne takmičarske godine imati tri predstavnika u najvišim rangovima u muškoj i ženskoj konkurenciji. Najbolje rangirana je leskovačka Dubočica kojoj će se u ARKUS ligi priključiti Vranje. Niš ima Ženski rukometni klub Naisa koji je u finišu sezone izborio opstanak u eliti i Železničar sa preko 4 miliona dinara blokadom, dugovanjima i izbacivanjem u najniži rang.

IMG-d58a7892bc44e57c476edd80ac94ebbf-V Leskovčani pod vođstvom Đorđa Teodorovića stigli do najvećeg uspeha u novijoj istoriji kluba; foto: RK DubočicaNajviše uspeha od rukometnih ekipa sa juga imali su rukometaši Dubočice koji su u prethodnoj sezoni ostvarili istorijski rezultat, pošto su na tabeli ARKUS lige zauzeli 5. mesto. ”Vukovi” nisu najbolje počeli sezonu, dugogodišnji trener Saša Pejčić otišao je sa klupe Leskovčana, a tim su do polusezone predvodili njegov pomoćinik Siniša Mičić i sportski direktor Aleksandar Marinković.

Tim je na poluseuzoni preuzeo bivši trener Železničara i Naise Đorđe Teodorović, pa su Leskovčani u drugom delu pretrpeli svega tri poraza i na kraju prvenstva zauzeli 5. mesto.

rk topličanin Posle jedne sezone Prokupčani se vraćaju u Super B ; Foto: Lj. M. Rukometaši prokupačkog Topličanina su, uz Dubočicu, branili čast juga, ali za razliku od komšija iz Leskovca oni su bila daleko manje uspešni.

Istorijsku sezonu u najvišem rangu završili su na pretposlednjem mestu sa 11 osvojenih bodova, pa će naredne sezone opet biti učesnici Super B lige.


Niš - nekada grad rukometa, sada grad sa jednim superligašem

naisa, foto arkus liga foto: ARKUS liga Ženski rukometni klub Naisa, nekada osvajač Čelendž kupa, počeo je sezonu sa trenerom Đorđem Teodorovićem, selektorom muške juniorske reprezentacije koja je na Evropskom prvenstvu osvojila bronzanu medalju. Igrale su u drugom kolu EHF kupa, ali su poražene u Španiji. Nije išlo dobro Nišlijkama, donji deo tabele je bio njihova realnost, a nakon odlaska Teodorovića u Leskovac, ekipu je preuzeo Slavko Krnjajac. Vodila je Naisa borbu za opstanak do pretposlednjeg kola i uspela da osigura igranje u eliti i naredne sezone.

Rukometni klub Železničar, višestruki osvajač nacionalnog Kupa i nekada u vrhu srpskog i jugoslovenskog rukometa, sada u velikim problemima. Ove sezone se takmičio u Super B ligi, ne sa mnogo uspeha, a onda je stigla suspenzija od Super B lige, pa i izbacivanje iz lige dva ranga niže zbog dugovanja. rukomet zeleznicar nis, foto jv jelena misic 5 Rukometni klub Železničar; foto: JV / Jelena Mišić

Prema podacima Narodne banke Srbije, klub je u blokadi od 4.413.409,63 dinara.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je rekla da je Grad dao "popriličnu sumu novca Železničaru i da su tu samo nemi posmatrači". Klub, nekada od posebnog značaja za Grad, sada nije ni na listi onih koji će dobiti novac iz budžeta.


Aleksinac i Vranje - rang više

RK Vranje Vranjanci posle više od decenije opet u najvišem rangu; foto: RK Vranje Opet će jug imati dva mesta u muškoj ARKUS ligi jer će umesto Topličanina naredne sezone igrati rukometaši Vranja, koji nisu blistali tokom regularnog dela prvenstva, ali su bili najbolji kada je to bilo najpotrebinije. Dolazak Aleksandra Radosavljevića na mesto trenera bila je šok terapija za rukometaše iz Vranja koji su u plej-ofu Super B lige Istok - Zapad najpre izbacili Metalac iz Kraljeva, a zatim u finalu bili uspešniji od Goč Merkura, pa će se posle više od jedne decenije opet naći u eliti.

grozdanova Rukometašice Topličanina stigle do 4. mesta u Super B ligi; Foto: G. G.

Do 4. mesta u Super B ligi stigle su rukometašice Topličanina, koje iz sezone u sezonu sve više napredaju, pa se već sledeće sezone možda može očekivati da napadnu i ulazak u najviši rang. Mlada ekipa, sa par iskusnijih igračica, tokom čitave sezone bila je u gornjem delu tabele, a pobedu iz Prokuplja odnela je samo Crvena zvezda.

ŽRK Aleksinac Aleksinčanke ostvarile istorijski uspeh; foto: ŽRK Aleksinac

Njima će društvo praviti rukometašice Aleksinca koje su sezonu u Prvoj ligi grupa A završile sa 9 pobeda i pet poraza. Potom su u polufinalu plej-ofa savladale Vlasotince i u dvomeču finala ekipu Zaječara. Ovim su Aleksinčanke napravile najveći uspeh u istoriji kluba, a ostaje im dosta vremena da se spreme za nove i teže izazove.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    16:17 // 6. 6. 2023.

    Zeleznicar ni na mapi, zahvaljujuci gradonacelnici i ljudima (ako tako mogu da ih nazovem) u klubu, jadno da jadnije ne moze biti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: