Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:23, 17. 7. 2018.

| Sport

Šahista iz Niša postao selektor reprezentacije Srbije

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Miodrag Perunović šahista
Najmlađi selektor seniorkog tima u Srbiji do sada; foto: Ninoslav Stojanović

Muška seniorska šahovska reprezentacija Srbije dobila je novog selektora - Nišliju Miodraga Perunovića. Brojne titule koje su njegovi “đaci” osvajali širom sveta, uključujući i svetske prvake u mlađim kategorijama, preporučili su za ovu poziciju Nišliju, koji je sve to postigao sa svega 39 godina.

On je time postao i najmlađi selektor seniorske reprezentacije u Srbiji ikada, navodi, a “premijeru” u ovoj ulozi imaće septembra, kada se održava Šahovska olimpijada u Gruziji.

Iako kaže da je dugačka lista onih koji su pod njegovim mentorstvom uspeli da se domognu vrednih odličja, u najveće uspehe ubraja svoje učenike koji su postajali svetski šampioni u konkurenciji do 20 godina i vicešampioni sveta do 18 godina, šampioni i vicešampioni sveta do 14 godina, kao i preko 40 prvaka države u seniorskoj kategoriji i preko 100 državnih prvaka u mlađim kategorijama iz različitih zemalja.

Znači mi ovo puno. Srbija ima veliku šahovsku tradiciju, u prošlosti smo imali velike uspehe. To zadnjih 20 godina više nije tako, ali nadam se da ću ja da budem taj koji će u nekoj meri da da svoj doprinos i samim selektiranjem ovih mladih uspeti da izvedem neku novu generaciju na put i da će oni biti nosioci nekih novih rezultata u budućnosti - rekao je Perunović.

Ipak, ne teče sve tako glatko. Prva šestorica najboljih domaćih šahista nisu prihvatila poziv, zbog problema koji nemaju veze sa samim selektorom. Tako će na Šahovsku olimpijadu Perunović morati da povede mladi sastav.

Kada sam se latio tog posla ja sam mislio da će to malo da bude situacija bolja. Sastav koji sam selektirao nije sačinjen od naših najboljih igrača, jer najbolji igrači su već bili u sporu sa Federacijom, što se mene u toj situaciji ne tiče. Zbog nekog njihovog spora koji postoji, ja sam morao da se opredelim za nazovimo drugu ekipu. Izabrao sam sve mlade, pa ćemo da vidimo kako će ta priča da prođe - rekao je Perunović.


Šta radi selektor u šahovskoj reprezentaciji?

Posao selektora u šahu nije samo prost odabir igrača, objašnjava Perunović, već podrazumeva i pripremanje igrača. On će tako sa svojim izabranicima, priča, raditi podjednako i na otvaranju, središnjem delu partije, kao i na završnici.

Iako to nekome deluje onako čudno, pa misle da se samo fudbaleri spremaju, i mi idemo na pripreme koje će trajati nekih desetak dana, gde ćemo da spremamo sve faze šahovske partije. Danas se to radi putem kompjutera. Te partije traju po 7 sati, veoma su naporne, iziskuju velike i fizičke i mentalne napore, morate da ih spremite i za onu odlučujuću fazu završnice - objašnjava Perunović.

Usled pojave kompjutera, pripreme su postale kompleksnije, kaže selektor Srbije i dosta su uznapredovale. Tako se i ekipe mnogo više pripremaju, a to se posebno odnosi na prvu fazu - otvaranje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • jovan

    21:04 // 17. 7. 2018.

    legenda....

  • Aperkat

    18:25 // 17. 7. 2018.

    Iskrene cestitke i puno uspeha u radu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: