Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:50, 21. 10. 2020.

| Sport

Šahistkinje "Osnovca" ponovo 5. u Srbiji, za sledeću godinu najavljuju borbu za titulu

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Prva lig šah Osnovac
Drugu godinu zaredom ekipno 5. u Srbiji; foto: Igor Lukić

Baš kao i prošle godine, koja im je bila debitantska u najjačem domaćem ekipnom prvenstvu u šahu, ženski tim niškog kluba Osnovac osvojio je 5. mesto u Prvoj ligi. U niškom klubu kažu da ih novi rezultat raduje, ali i obećavaju da će se već sledeće godine uključiti u borbu za titulu.

Niški sastav je do 5. mesta predvodila Olga Zimina, koja je osvojila 7 poena iz 11 partija, a isto toliko je odigrala i Ljilja Drljević, koja je osvojila 4.5 poena. Radmila Kovačević osvojila je 5 poena, a Milena Vujčić 3.5, obe iz osam partija, dok je Jadranka Grujić odigrala šest partija i osvojila 3.5 poena.

Prvenstvo je održano u valjevskom hotelu Grand, a uz rigorozne epidemiološke mere. 12 prvoligaša predstavljalo je oko 65 trenutno najboljih srpskih šahistkinja, a pobednički trofej odbranila je ekipa Jelica PEP iz Goračića. Prva liga 2020 šah Osnovac Za sledeću godinu najavljuju borbu za sam vrh; foto: Igor Lukić

Posle pola godine karantina, a u godini pandemije sa kojom se suočio čitav svet, veliki je uspeh i samo to što se domaći šah “vratio” sa interneta u sale za igru, na prvim zvaničnim takmičenjima Šahovskog saveza Srbije. Nekako stidljivo i u strahu, ovaj ekipni šampionat je započeo, pod nikad sličnijim uslovima. Na ulazu u salu svim takmičarima se merila temperatura, uz obaveznu dezinfekciju ruku kao i opreme posle svakog kola, maske su bile obavezne svuda, osim za igrače koji su na svom mestu u toku same partije, a bio je obezbeđen i propisan razmak između tabli - kažu u Osnovcu.

Nišlijke su osvojile 5. mesto, a kako kaže osnivač kluba Igor Lukić, za sledeću godinu je u planu "pucanje" na sam vrh. Kao dokaz navodi da već pregovaraju sa pet šahistkinja koje su među 12 najboljih u Srbiji.

Prošle godine smo, osvajanjem petog mesta u državi, i to kao debitanti u najvišem i najjačem seniorskom rangu takmičenja u zemlji, ostvarili najveći uspeh niškog ženskog šaha u ekipnoj seniorskoj konkurenciji u poslednjih 14 godina, a ove godine smo taj rezultat samo potvrdili. Biti dve godine zaredom u samom vrhu, na najelitnijem ekipnom takmičenju u državi, nije nimalo lako, ali svakako pokazuje da Niš ima stabilnog i jakog prvoligaša, na koga se mora ozbiljno računati - rekao je Lukić.

Do kraja godine seniorske ekipe Osnovca očekuju Liga centralne Srbije za muškarce i Druga liga centralne Srbije za žene, gde će se nadmetati njihov drugi tim. Najavljuju i pokušaj odbrane trofeja u Omladinskoj ligi centralne Srbije. Ipak, naglašavaju da je odlazak ekipa na takmičenje pod znakom pitanja zbog para, ali da se nadaju da će uprkos svemu nekako uspeti da ih pošalju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Na blokadi desetoro, na roštilju deset hiljada.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Umesto uranka i roštilja, radnici u Kuršumliji pozivaju na blokadu puta

Pronađite nas na: