Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:18, 6. 1. 2019.

| Sport

Samo šest ulica u Nišu dobilo ime po nekom sportisti

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
ulica radivoja koraca, nis, foto vanja keser
Od oktobra 2001. godine ulica u Pasi Poljani nosi ime nekadašnjeg košarkaškog reprezentativca Jugoslavije; foto: Vanja Keser

Od 1.463 ulice koliko ima u Nišu, samo šest nosi ime po nekom istaknutom sportisti ili treneru, a od toga samo tri ulice ponele su naziv po ljudima koji su kao sportski radnici dali doprinos niškom sportu. Svoju ulicu su “zadužili” Ivan Krstić Beli, Radivoj Korać, Rajko Mitić, Milutin Ivković Milutinac, blizanci Petar i Pavle Mičić i Ivko Glišović.

Ivana-KrstiÜa-Belog-2 Jedna od većih ulica u Medoševcu nosi ime Ivan Krstića Belog, nekadašnjeg fudbalera Radničkog iz Niša, foto: JV / Vanja Keser

U knjizi “Ulice i trgovi grada Niša” dvojica Nišlija Živojin Stanisavljević i Milan Dimitrijević popisali su 1.462 ulice u gradskim i prigradskim naseljima, opisali njihovu istoriju, kako su i kad menjale imena i po kome ili čemu se sada zovu. Među brojnim ulicama najvećeg grada na jugu Srbije samo šest su dobili oni koji su dali doprinos niškom, srpskom ili jugoslovenoskom sportu, a još tri oni koji su bili usko vezani za sport kroz nauku ili rukovođenje nekim klubom. Zanimljivo je napomenuti da među njima nema nijedne žene.

Od sportista koji su dobili ulice u Nišu, samo tri nose nazive rođenih u ovom gradu i svi su se bavili fudbalom.

Ivana-KrstiÜa-Belog-1 Tabla sa imenom Ulice Ivana Krstića Belog u Medoševcu; foto: JV / Vanja Keser

Jedna od većih ulica u Medoševcu nosi ime nekadašnjeg fudbalera Radničkog iz Niša i mlade reprezentacije Jugoslavije Ivana Krstića Belog, koji je i živeo u ovom niškom naselju. Ivan Krstić je stradao 29. maja 2000. godine na pomoćnom terenu stadiona "Čair" u Nišu od udara groma.

Petra-i-Pavla-MiüiÜa-9 Peki i Paki ostavili neizbrisiv trag u Radničkom; foto: JV / Vanja Keser

Blizanci Petar i Pavle Mičić, poznatiji u Nišu kao Peki i Paki, dobili su ulicu u blizini Starog groblja. Njih dvojica su rođeni 14. juna 1930. godine u Nišu, a igrali su u raznim niškim klubovima, ali neizbrisiv trag ostavili su u Radničkom.

Nijedan fudbaler ni pre ni posle Petra Mičića Pekija nije dostigao njegovu slavu. Od 1947. do 1961, po mišljenju celokupne fudbalske javnosti Niša i Srbije, bio je ubedljivo najbolji fudbaler Niša - navodi se u knjizi Enciklopedija Niša sport.

Ivka-GliÁoviÜa-7 U naselju 9. maj, nekada Lamartinova ulica, od 2013. godine nosi naziv po Ivku Glišoviću; foto: JV / Vanja Keser

U naselju 9. maj, nekada Lamartinova ulica, od 2013. godine nosi naziv po Ivku Glišoviću, nekadašnjem fudbaleru i treneru niškog Radničkog. Kao šef stručnog štaba vodio je Radnički do istorijskog uspeha i prvog ulaska u Prvu ligu 1962. godine. Osam puta je bio trener ekipe sa "Čaira", a poslednji put u sezoni 1983/84. U knjizi “Ulici i trgovi grada Niša” opisan je kao “večiti feniks niškog fudbalskog kluba”.


I legende jugoslovenskog sporta na tablama niških ulica

Radivoja-KoraÜa-6 Od oktobra 2001. godine ulica u Pasi Poljani nosi ime Radivoja Koraća; foto: JV / Vanja Keser

Od oktobra 2001. godine ulica u Pasi Poljani nosi ime nekadašnjeg košarkaškog reprezentativca Jugoslavije i velikog talenta u “igri pod obručima” Radivoja Koraća. Kao član reprezentacije “zlatna levica”, kako su ga zvali, osvojio je dve srebrne i jednu bronzanu medalju na evropskim prvenstvima, dve na svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama 1968. Odigrao je ukupno 157 međunarodnih utakmica i postigao 3.153 poena. Korać je na jednoj utakmici Kupa evropskih šampiona protiv švedskog Avlika postigao 99 poena.

Rajka-MitiÜa-10 U opštini Palilula od jula 2011. godine jedna ulica nosi ime Belopalančanina Rajka Mitića; foto: JV / Vanja Keser

U opštini Palilula od jula 2011. godine jedna ulica nosi ime Belopalančanina Rajka Mitića, prve "Zvezdine zvezde". Za crveno-bele odigrao je 580 utakmica i osvojio pet titula prvaka države i četiri kupa. Bio je reprezentativac Jugoslavije 59 puta, a 1948. i 1952. osvojio srebrne medalje na Olimpijskim igrama. Po njemu stadion Crvene zvezde od 2016. nosi ime, kao i onaj u Beloj Palanci.

Doktora-Milutina-IvkoviÜa--11 Milutin Ivković Milutinac dobio je ulicu u naselju Krive livade; foto: JV / Vanja Keser

Kapiten fudbalske reprezentacije Jugoslavije, koja je na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju osvojila treće mesto, Milutin Ivković Milutinac dobio je ulicu u naselju Krive livade. Doktor Milutin Ivković je 40 puta nosio dres sa državnim grbom, a streljan je u Jajincima 1943. godine.


Četiri ulice za one koji su dali doprinos sportu van terena

Pored istaknutih sportista i trenera, ulice u Nišu ponele su ime i po ljudima koji su dali doprinos niškom sportu van stadiona, hala, igrališta i samog terena.

Tako, u naselju Delnice je Ulica prof. dr Miladina Ilića, koji je bio gimnastičar i rukometaš, ali je ostao upamćen po tome što je napisao sto stručnih i naučnih radova i pisao istoriografiju razvoja fizičke kulture i niškog sporta.

Nekadašnji direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju Niša, potpredsednik Skupštine opštine Niš i čovek koji je 27 godina bio na čelu Rukometnog kluba Železničar i nekadašnji predsednik Fudbalskog kluba Radnički (1985-87) Petar Seratlić dobio je ulicu u širem centru Niške Banje.

Ulica koja se nalazi u centru Niša nosi ime advokata Borivoja Gojkovića, čoveka koji je bio jedan od osnivača prvog Muzejskog društva i Narodnog muzeja u Nišu 1933. godine i koji je jedan od utemeljivača Fudbalskog kluba Sinđelić koji je nastao 1919. godine.

Na Paliluli postoji i ulica Miodraga Jovanovića Uče koji je bio upravnik Narodne biblioteke i osnivač Košarkaškog kluba Radnički i kasnije Studenta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Alex

    14:29 // 19. 2. 2019.

    Ulica Petra Seratlića u N. Banji se ne zove tako još od jula-avgusta. Sad je Gorana Nikolića. Petra Seratlića se sada zove nekadašnja Albanske golgote

  • Ouzo

    23:23 // 8. 1. 2019.

    Napravljena je materijalna greska-ulica Dr.Milutina Ivkovica se granici sa Rentgenovom i Velikotrnovskom i nije u Krivim livadama,vec u sirem centru!
    Jos jedan dokaz da tekstove o Nisu ne mogu da pisu oni koji nisu proveli mladost u Nisu i da nije dovoljna,samo,dobra volja!

  • Logitech

    18:37 // 7. 1. 2019.

    Da je malo pameti, imena ulica bi bila redni brojevi... iako smo najpametniji narod na svetu, mogli bismo nešto sa preuzmemo od ovih manje pametnih.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: