Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:15, 6. 6. 2023.

| Sport

Sezona Radničkog - od Evrope, veka postojanja do opstanka u Superligi

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
fk radnicki, slavlje, foto jelena misic 1
Do opstanka u poslednjem meču; foto: Jelena Mišić

Nema mnogo klubova koji su proslavili 100. rođendan. Još manje je onih koji su za taj jubilej upisali neki lep rezultat, kao Porto ili Čelsi koji su osvojili titule u godini kada su proslavili vek postojanja. Sa druge strane, tu je Radnički koji je u sezoni u kojoj je obeležio 100. rođendan - počeo kvalifikacijama za Ligu konferencije i tek u finišu izborio opstanak u Superligi. Predsednik kluba i Upravnog odbora Dragan Marković i sportski direktor Aleksandar Jovanović su saglasni - ne mogu biti zadovoljni, ali ostvaren je opstanak i sada slede dani odluka o treneru i pojačanjima.

fk radnicki, slavlje, foto jelena misic 6 Od Evrope do borbe za opstanak; foto: Jelena Mišić 61 godinu i jedan dan kasnije od trenutka kada su, nošeni velikom podrškom sa tribina i ljubitelja fudbala u celom gradu, legendarni igrači obezbedili Radničkom prvo igranje u najvišem rangu, ovosezonska ekipa na samom kraju je odredila svoju sudbinu za sledeću sezonu.

Sezona je počela igranjem u Evropi i prvim otrežnjenjem - Gzira sa Malte nije samo tamo neka ekipa sa konobarima i fudbalskim amaterima. Radnički je u revanšu poražen rezultatom 3:1 nakon penala (3:3,1:1), a nakon 2:2 u prvom meču.

Domaće prvenstvo nije išlo kako treba, a polusezona je obeležena i trenerskom vrteškom. Niške fudbalere je prvih pet kola vodio Tomislav Sivić (2 remija i 3 poraza), narednih pet kola ekipu je vodio Saša Mrkić (2 trijumfa, 1 remi i 2 poraza).

fk radnicki, slavlje, foto jelena misic 7 Publike najviše kada je bilo najteže; foto: Jelena Mišić Stigao je poziv na promociju novog šefa stručnog štaba i na "Čair" je treći put stigao Nenad Lalatović koji je tada istakao da mu je ovo drugi mandat, jer je drugi put trajao kratko pošto je stigla ponuda koju nije mogao da odbije. Na 14 mečeva tim je sa Lalatovićem upisao 3 pobede, 4 remija i 7 poraza. Zamenio ga je član njegovog stručnog štaba Dragan Šarac koji je vodio Radnički u finišu osnovnog dela Superlige, plej-autu i na prvom meču baraža - 4 pobede, 1 remi i 9 poraza su bilans.

U poslednjem meču, overi opstanka i u pobedi od 3:0 nad Inđijom tim je vodio trener Vladimir Đorđević, nekadašanji igrač Radničkog.

U nacionalnom Kupu niški tim je stigao do četvrtfinala gde je poražen od Vojvodine i nije imao priliku da ponovi najbolji plasman u ovom takmičenju.

I to sve u godini velikog jubileja - 100. rođendana.


Počele pripreme za novu sezonu - trener prva stavka

Aleksandar Jovanović Aleksandar Jovanović: Prvo trener, pa ostalo; foto: FK Radnički Niš Za igrače slede dani odmora, za neke i dani odluke o eventualnoj promeni sredine. Sezona nije za ponos, ali može da bude za pouke. Sportski direktor Aleksandar Jovanović nije zadovoljan, ali okreće se novim planovima i željama.

Imamo nedelju dana odmora manje nego drugi. Nismo zadovoljni sezonom, ni u najgorim snovima nisam očekivao da do poslednjeg meča ne znamo da li ćemo opstati. Većina igrača ima ugovore, a narednih dana ćemo videti sa kim ćemo nastaviti saradnju, kome ćemo se zahvaliti i pustiti da ide - rekao je Jovanović.

Igrači su na odmoru, rukovodstvo kluba na mukama.

Pauza je desetak dana, za igrače, pa krećemo sa pripremama za novu sezonu. Za to vreme mi moramo da rešimo glavno pitanje, to je trener. Pored trenera, moramo da dovedemo 5-6 pravih pojačanja - kaže Jovanović.

Plan priprema za novu sezonu, dodaje Jovanović, zavisiće od novog šefa stručnog štaba. Trebalo bi da ekipa negde otputuje početkom jula, ali sve će biti jasnije uskoro.


Da se ne ponovi sezona

Dragan marković Dragan Marković: Ne ponovila se sezona; foto: FK Radnički Niš Sezonom nisu zadovoljni, ali je na kraju rezultat bio pozitivan, smatra i predsednik kluba i Upravnog odbora Dragan Marković.

Niko ne može da bude zadovoljan jer se do poslednjeg trenutka vodila borba da opstanemo, da ne ispadnemo. Niko to nije želeo, ni mi, ni Nišlije, niti bilo ko. Utakmica protiv Inđije je, prema mom mišljenju, bila dobra, a i atmosfera je bila dobra, uz dosta gledalaca. Rezultat nam je doneo opstanak - rekao je Marković.

O imenima koja bi eventualno trebalo da sednu na klupu Radničkog, kako kaže Marković, ne može još da priča.

Sada je pauza za igrače, za nas nije. Imali smo dan-dva da se sve slegne. Nastavljamo dalje, prvo ćemo tražiti novog trenera, a onda ćemo videti oko igrača. Sa nekima imamo ugovore, sa nekima ćemo raskinuti, ali ne mogu ništa da kažem sada jer nemamo ništa u najavi trenutno. Gledaćemo i trudićemo se da se ovakva sezona ne ponovi - dodao je Marković.

Godina za jubilej, sezona za zaborav, a stadion za rekonstrukciju. Iz Radničkog kažu da i dalje čekaju kada će njihov dom stadion "Čair", koji i dalje čeka rekonstrukciju, dobiti nov izgled, a do tada radiće, treniraće i boriće se da budu svetla tačka sportskog Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stari navija

    13:25 // 8. 6. 2023.

    OVO je ( ne ) rezultat uprave !!!

  • RadnickiDorucak

    10:15 // 7. 6. 2023.

    Vi ste sramota za klub.Pustite decu da igraju, bolji su od vas.Kao tegove u guz..... da imate.Sram da vas bude !
    Bugarine go home, go home !!!

  • Prosto

    09:03 // 7. 6. 2023.

    Bogu hvala, ima klinaca koji i te kako znaju da pikaju loptu. Dovedete ih i napravite ekipu. Prosto.
    Al znamo da nece.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: