Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:03, 10. 2. 2018.

| Društvo

Sićevačka klisura, Suva planina i Soko-grad najbolji za avanturiste

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Sićevačka klisura
Sem Soko-grada, Sićevačke klisure i Suve planine, na listi su i Veliki Rzav i reka Lim; foto: JV/M.J.

Kao “prave male rajeve sopstvene zemlje” okarakterisao je specijalizovani sajt Avanturista pet destinacija u Srbiji, a čak 3 se nalaze na jugu države. Tako je prvo mesto za one koji žele malo avanture zauzela Sićevačka klisura, a tu su i Suva planina, kao i Soko-grad.

Kako bi što više “upili” lepote klisure nadomak Niša, na sajtu savetuju avanturiste da odu u selo Sićevo, odakle “puca” pogled. Takođe, oni skreću pažnju i na istoriju ovog mesta, s obzirom na to da su u njemu pećine, u kojima su pronađeni ostaci stari 500, 300, 100 i 20 hiljada godina.

Njena lepota je odvajkada privlačila pažnju mnogih putnika, pa tako i onih iz čuvenog voza “Orijent ekspres” koji je ovuda, preko Sofije, išao do Istanbula. A njegovi putnici zurili u jedinstveno remek delo prirode - piše na sajtu.

Suvu planinu je Jovan Cvijić prozvao Alpima na jugu Srbije, što, čini se, na specijalizovanom sajtu apsolutno podržavaju. Oni za uspon na tri vrha ove planine kažu da je “pristupačna avantura na jugoistoku zemlje”.

Okolina Suve planine je prava avanturistička “oaza”, jer se u njenoj blizini nalaze Sićevačka klisura, dolina Južne Morave, Svrljiške planine, Belopalanačka kotlina i Zaplanje. Na vrhu Trem se uživa u prelepom pogledu koji seže sve do Bugarske, Makedonije i Kosova, od čije lepote će uzdrhtati svaki damar u telu. A to je prava nagrada nakon tri sata pešačenja - objašnjavaju Avanturisti.

Do Soko-grada, kako savetuju na ovom sajtu, najlepše je doći pešaka, hodajući uz obalu reke Moravice, prolazeći pored čuvenog izletišta Lepterija i crkve Svete Marije.

Ovo drevno utvrđenje, smešteno u bajkovitom krajoliku na nepristupačnoj steni, ovenčano je mistikom i legendama, pričama koje sežu vekovima u prošlost, jedno od onih bajkovitih utvrđenja koja se viđaju u nekim od filmova sa viteškom tematikom - navodi se na sajtu.

Predah od pešačenja moguć je, kako kažu, na brojnim klupicama i letnjikovcima, a nagrada za uspon je veličanstveni pogled.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kent Brokman

    20:01 // 10. 2. 2018.

    Zato ove godine nece biti organizovana sky race trka Sokolov put. Zamalo da preraste u brend Suve planine ali se lokalna samouprava i njeni samoupravljaci ponasaju kao da Suva planina postoji samo zbog njih kad im se cefne da rostiljaju! Sramota i bruka!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: