Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:12, 26. 4. 2019.

| Sport

Skejt park u Nišu odlazi u istoriju - opštinari tvrde da ne može da se popravi

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti

U parku za skejtere koji je otvoren pre sedam godina kod Tutinog igrališta, daske na rampama su polomljene i iz njih vire ekseri, te građani strahuju za bezbednost. Iz Opštine Medijana kažu da će park biti trajno uklonjen posle praznika, a skejteri traže da im se ostavi makar prazna površina.

Daske na točkovima ljudi su do 2012. vozili uglavnom kod fontane na centralnom gradskom i Trgu kralja Aleksandra, a kada je skejt park otvoren, obradovali su se što imaju mesto samo za sebe, gde mogu da izvode akrobacije, bez ikakvih neprijatnosti od strane prolaznika ili policije. skejt park Opasno za vožnju skejta ali i za decu koja se igraju; Foto: Prijavi problem/čitalac

Iako su mnogi na tom mestu naučili prve skejterske pokrete, sada je to ovde nemoguće. Kako je redakciji ukazao građanin preko aplikacije "Prijavi problem", daske na rampama za početnike, ali i na onim za napredne skejtere su trule, polomljene, a iz njih vire rđavi šrafovi.

Opasnost za decu i ljubitelje skejtova. Najveća opasnost preti od zarđalih šrafova koji vise iz trulih dasaka - napisano je u aplikaciji.

Iz Opštine Medijana navode da će park biti uklonjen posle praznika, jer tvrde da ne mogu da ga poprave.

Uklanjanje se očekuje već posle predstojećih praznika. Skejt park bi trebalo da bude uklonjen trajno, zbog nemogućnosti popravke istog - naveli su iz Medijane.

Ipak, ostaje enigma zašto ovaj park nije održavan od 2012. već je toliko propao da jedino rešenje njegovo uklanjanje.


"Skejtu je mesto na ulici"

Skejt park Skejteri traže da im se ostavi makar i prazan prostor, da donesu svoje sprave; Foto: V. MilićPošto su sprave dosta propale, skejter Ivan Dinić se slaže da treba da bude uklonjena većina njih. Međutim, skejteri traže da im se ne oduzme prostor, jer je skejtu mesto na ulici.

Neka bude uklonjen ali samo pod uslovom da postoji zamena za njega, tj. da se zemljištu ne izvrši prenamena. Jer je zemljište namenjeno za sportski teren, i neka čak ovo ostane i prazno, da bismo mi mogli da dovlačimo neke sprave koje bismo ručno pravili, ali neka prenamena u terene za košarku, rukomet bi samo skejterima uklonila mesto gde bi mogli da sigurno voze i da se skupljaju - kaže Dinić.

Idelna lokacija za ovakav park bi, dodaje, bio park Čair, a ovaj prostor koriste i oni koji voze rolere i BMX, kao i parkuristi. Dinić dodaje i da Niš gubi skejt park u trenutku kada je postao olimpijska disciplina i kada ima već nekoliko veoma dobrih skejtera u gradu.

Gubljenje skejt parka bila bi velika šteta, pogotovo jer je prošle godine skejtbording postao olimpijski sport i osnovan je skejt savez na nivou Srbije, koji će da delegira skejtere na olimpijadu - dodaje Dinić.


Skejteri se za park borili godinama

skejt park Mnogi napravili prve skejterske u parku; Foto: V. MilićIstorija borbe za skejt park u Nišu, kako objašnjava Dinić, kreće još početkom dvehiljaditih, kada je počelo da deluje neformalo udruženje Nigresiv.

Međutim, prva inicijativa skejtera nije urodia plodom, da bi 2007. ponovo bila pokrenuta priča o gradnji parka za skejtere, ali u Banji. Međutim, iako su sprave bile napravljene, dodaje, ispao je problem sa zemljištem na kome je trebalo da se postave, te ni tamo nisu uspeli da dobiju svoj kutak.

2012. pokreću peticiju, što se, dodaje Dinić, poklopilo sa talasom građena skejt parkova po Srbiji, kada je ovaj posao radila firma Freaks division. Tada su ga napravili i u Nišu.

Međutim, iako je originalni nacrt skejtera bio da sprave budu betonske, jer su trajnije i trpe vandalizam, pristali su i na drvene koje je izgradila ova privatna firma, pod parolom "bolje išta nego ništa".

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući građanima koji su preko naše stranice Prijavi problem prijavili probleme u svom gradu. Pozivamo vas da i vi budete aktivni građani i prijavite probleme koje primetite.

Problem je moguće prijaviti i preko naših Android i iOS aplikacija.

Video uputstvo za prijavljivanje problema iz aplikacija za mobilne telefone se nalazi ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Medijska platforma

    13:36 // 27. 4. 2019.

    Bitno je da su nam naftne i raketne platforme citave.

  • S.Nikolić

    11:12 // 27. 4. 2019.

    U kojoj funkciji je bila ova trula paleta na slici ??Bio posle pet-šest godina ponovo u niš! Za osobe sa strane možda je i interesantan grad , za mene kao nekog koje iz tog kraja i koji se u nišu školovao niš je obična RUINA !Na žalost u nišu je vreme stalo pre nekih 30-ak godina !
    Jedino što upada u oči su kladionice , menjačnice i prodavnice polovne garderobe !
    I onaj pocepani sunđer na čairu

  • buca

    10:02 // 27. 4. 2019.

    Popravljajte deci ovo,sram vas bilo! Pravite novo,ako ne moze da se popravi.Manje kosta od vasih sluzbenih ruckova.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: