Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:16, 22. 12. 2022.

| Sport

Sotirovski: Mene optužuju za propast niškog sporta i nosim se sa tim

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Lopta fudbal ilustracija
Manje novca za klubove, manje i uspeha; foto: Aleksandar Kostić

Govoreći o planovima za narednu godinu, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski se na sednici Skupštine Niša kratko osvrnula na sport i rekla da je ona "neko koga optužuju za propast niškog sporta i nosi se sa tim", a smatra da je novac koji je ranijih godina odlazio klubovima trebalo uložiti u infrastrukturu. Sa druge strane, prethodni gradonačelnik Darko Bulatović, u čijem mandatu se za programe sportskih klubova ulagalo i do 410 miliona dinara, kaže da niški sport živi teške dane i treba mu pomoći.

U najjačim ligama u kolektivnim sportovima Niš trenutno ima dva u muškoj i dva u ženskoj konkurenciji i sva četiri kluba se trenutno bore za opstanak. U nekim pojedinačnim sportovima situacije je malo bolja, ali pojedini predstavnici veoma tiho se žale na finansijsku situaciju. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski smatra da, umesto za programe klubova, više para treba uložiti u infrastrukturu jer Niš čeka domaćinstvo juniorskog Evropskog prvenstva u košarci, sportu gde Niš nema predstavnike u najjačim takmičenjima u seniorskoj konkurenciji.

dragana sotirovski, gradonačelnica Niša Sotirovski: Optužuju me za propast sporta u Nišu; foto: JV / Ljubica Jocić

Ja sam neko koga optužuju za propast niškog sporta i nosim se sa tim. A nosim se sa tim da bi deo sredstava koji su moji prethodnici opredeljivali trebalo da se uloži u infrastrukturu. Mi ćemo, a to stoji kroz budžet, 40 miliona da izdvojimo za rekonstrukciju sale u školi "Mika Antić", kako bismo iduće godine imali Evropsko prvenstvo u košarci za juniore. Plus verovatno još toliko za salu u školi "Duško Radović". A gde je Sportski centar Čair, gde su rekonstrukcije hale, bazena, sportskih terena. Mi smo za sitan novac uradili 13 terena u međublokovskom zelenilu, za jedan teren u Mokranjčevoj smo dobili sredstva od Ministarstva - rekla je Sotirosvki.


Bulatović: Niški sport živi teške dane

Sa govornice Skupštine obratio se i Darko Bulatović, prošli gradonačelnik Niša u čijem mandatu je za godišnje i posebne programe sportskih klubova izdvajano i 410 miliona dinara iz budžeta Grada.

Zamolio bih sve, nemojte da se mešate u sport. Nemojte da tumačite da li je dobro za niški sport ili nije. Niški sport živi teške dane. Ima mnogo manje budžeta. Svi klubovi su nam ispali. Nemojte da otežavate situaciju, niškom sportu treba da se pomogne. A tu odluku treba da donesu oni koji jesu stručni, a ne bilo ko iz ove sale. Kada kažem vi, mislim na sve nas odbornike, a sport je u teškoj situaciji. Ako ima šta sporno ili sumnjivo, sankcionišite svakog pojedinca. koji je bilo koji dinar zloupotrebio. Nemojte da pričate, iditi u policiju, idite u tužilaštvo. Ali nemojte da sport ispašta jer animoziteti preovlađuju i dominantni su, a idu na štetu niškog sporta - rekao je Bulatović.

nova streljana, nis, otvaranje, vanja udovicic, darko bulatovic, branislav kacar, nis 16 jun 2020, foto ljubica jocic 1 Darko Bulatović sa nekadašnjim ministrom sporta Vanjom Udovičićem; foto: JV / Ljubica Jocić Pre dve godine iz budžeta je izdavajano 410 miliona dinara za sport, sada u nacrtu budžeta za 2023. godinu stoji cifra od 150 miliona dinara.

Vi svake sednice iznosite sumnju da se tamo dešavaju zloupotrebe. Ako nećete vi da prijavite, dajte meni, ja ću otići i prijaviti svakog ko je zloupotrebio jedan dinar. Ali da sport u Nišu ispašta je nedopustivo. Naisa je pala na dno tabele. Svi klubovi ispali, koliko će trebati novca da se ti klubovi vrate. Da li znate da i to treba da finansiramo? Razmišljate li da su i ti klubovi bitni. Da li neko zna ko su Ivan Ilić, Nemanja Radonjić, Andrija Živković. Oni više pomognu i promovišu grad nego što smo čuli od vas danas - dodao je Bulatović.

Od timova u kolektivnim sportovima samo su Fudbalski klub Radnički, Vaterpolo klub Nais, Ženski rukometni klub Naisa i Ženski fudbalski klub Mašinac u najjačim rangovima, ali su svi u donjem delu tabela. Odbojkaški klub Niš se bori za povrtak u elitu, muški košarkaški timovi su u trećoj ligi, Ženski košarkaški klub Student je u donjem delu tabele drugog ranga, Rukometni klub Železničar u borbi za opstanak u drugom rangu...

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • JOHNY

    19:40 // 28. 12. 2022.

    Niski kosarkaski klubovi igraju cetvrti rang,Konstantin je svojevremeno igrao Super ligu,Ergonom da ne pricamo ko je sve igrao u Ergonomu,odbojkasi druga liga,rukometasi ko bi ga znao.....

  • Musa

    16:43 // 24. 12. 2022.

    A bre dok nije dosao Bulat u FK Radnicki reflektori nisu radili i nismo imali semafor.

  • Auttrikter

    07:41 // 24. 12. 2022.

    Bilo i za njega, al ti nisu rekli ! Vodi ga kuci, kad ti dobar!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: