Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 3. 12. 2013.

| Sport

Sporan izbor volontera za Svetsko prvenstvo u Nišu

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Rukomet-Cair.jpg
Niš je bio domaćin Evropskog prvenstva za rukometašice pre godinu dana.

U vreme kad je Rukometni savez Srbije na zvaničnom sajtu objavio početak prijavljivanja za volontiranje na Svetskom prvenstvu za rukometašice u 4 grada u Srbiji, mesta za volontere u Nišu već su bila popunjena.

Na formularu sajta, koji su kandidati mogli da popune do 30. novembra, kao mesta za volontiranje bili su ponuđeni Beograd, Zrenjanin i Novi Sad, dok Niša uopšte nije bilo.

Marjan Cvetković Doca iz Otvorenog kluba Niš, koji je predvodio volontere na Evropskom rukometnom prvenstvu za muškarce i Nišvilu smatra da je ovim "narušena kultura volontiranja".

- Ovih dana dobijam pozive i poruke mnogih mladih sa reakcijama na trenutnu situaciju, oni traže podršku da kao neko ko je u volonterizmu odreagujem. Nisu muzička volontiranja samo za muzičare, a sportska samo za sportististe. Volontiranje donosi višestruku dobrobit, stiču se primenljiva iskustva, mladi ta iskustva mogu da opredele za buduću profesiju, druže se, sklapaju prijateljstva - priča Cvetković.

Iako potvrđuju da volonteri nisu mogli da se prijave kroz zvanični kanal, preko sajta RSS, u "niškom delu" Rukometnog saveza Srbije smatraju da pri izboru nije bilo nepravilnosti. 

Kako objašnjava Nikola Vasilijić, menadžer RSS zadužen za organizaciju takmičenja u Nišu, taj grad se nije našao na listi ponuđenih jer su volonteri za organizaciju takmičenja, koje počinje 6. decembra, već bili izabrani ranije.

- Kad je puštena ta prijava za volontere, mi smo već imali dovoljan broj kandidata. Kod nas su se prijavljivali preko sajta koji smo koristili i tokom Evropskog prvenstva za žene prošle godine - kaže Vasilijić.

On dodaje da je iskustvo prilikom organizacije dva prethodna važna rukometna prvenstva, Evropskog za muškarce u januaru 2012. godine i Evropskog za žene u decembru 2012. godine, pokazalo da je rad sa volonterima efektivniji bez učešća organizacija izvan Saveza.

- Na Prvenstvu za žene, kada su za volontere bile zadužene druge organizacije, bilo je, na primer, problema u komunikaciji sa njima. Za obraćanje volonterima i davanje zadataka njima trebalo je ispoštavati proceduru od vrha, a to je zahtevalo vreme, pa su poslovi čekali. Na sledećem prvenstvu smo sve organizovali sami i pokazalo je da je tako mnogo delotvornije - objašnjava Vasilijić.

Kako on ističe, zato su sada za izbor oko 200 mladih volontera, koji će biti zaduženi za pomoć u organizaciji jednog od najvećih događaja za Niš, prednost imali oni sa iskustvom na prethodna dva takmičenja.

Za Prvenstvo je akreditovano više od 500 novinara, snimatelja, foto-reportera i ostalih predstavnika medija pri čemu su najveće interesovanje pokazali za praćenje utakmica u Nišu gde igra i domaća reprezentacija. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kobajagi

    09:10 // 4. 12. 2013.

    Ovo je zaisata dno dna, Kako vas bre nije sramota, tuga i jad...kakav je ovo grad postao!!!

  • cica

    16:00 // 3. 12. 2013.

    Kad je i ovo sporno,onda nema komentara.

    • sugradjanin

      17:39 // 3. 12. 2013.

      Minusasu,da si sam napisao svoje ime i sebi bi dao minus.Kakav li si to covek?

  • Milos

    15:48 // 3. 12. 2013.

    Da li je moguce da kod nas ni volonter ne mozes da budes dok nisi clan neke od stranaka na vlasti?!? O zemljo medju sljivama!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: