Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:21, 4. 12. 2020.

| Sport

Sportisti čekaju predlog budžeta, neizvesno da li Grad Niš smanjuje finansiranje

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
hala cair, nis, foto ljubica jocic
Hala "Čair" postala je kovid bolnica; foto: JV / Ljubica Jocić

Dok Vlada Srbije Uredbom novčano bespovratno pomaže sportske klubove, u Nišu klubovi bez dovoljno termina za treninge i utakmice čekaju potvrdu informacije da li će biti dovoljno novca. Odbornik Skupštine Grada Milan Krstić pitao je gradonačelnicu Draganu Sotirovski da li će Niš slediti politiku Vlade ili je zaista plan da značajno smanje budžet za sport. Odgovora još nema.

Godina pandemije korona virusa donela je sportovima rano zatvaranje ili poništavanje takmičenja, a u drugoj polovini su sva nadmetanja počela i traju bez publike. Otkazivanja više nema, samo odlaganja.

Zbog borbe sa koronom i praćenja epidemioloških mera, Uredbom Vlade iz novembra ove godine, koju je potpisala premijerka Ana Brnabić, doneta je odluka da za bespovratno finansiranje četiri kolektivna sporta (košarka, odbojka, rukomet i vaterpolo) opredele ukupno 802.600.000 dinara, za finansiranje 11 individualnih sportova 220.000.000 dinara, a za finansiranje paraolimpijskog sporta 20.000.000 dinara.

Osnovni ciljevi Programa su da se u uslovima otežanog poslovanja usled pandemije virusa COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 obezbedi podrška sportskim organizacijama koje ostvaruju opšti interes u oblasti sporta s ciljem unapređenja sistema sporta, a kroz ublažavanje negativnih posledica u otežanim uslovima - piše u Uredbi.

Vaterpolo Vaterpolo klub Nais Vaterpolisti samo sa jutarnjim terminima, a prvenstvo i dalje traje; foto: Vanja Keser

Da li će Niš slediti politiku Vlade ili smanjivati sredstva za sport, na poslednjoj sednici Skupštine Niša kao odborničko pitanje postavio je Milan Krstić, predsednik Skupštine Vaterpolo kluba Nais i odbornik Ruske stranke.

Valjda će Grad, gradonačelnica, Gradsko veće slediti politiku Vlade i da tu ne smenjujete transferna sredstva, uz ostale pojedinačne sportove. Ja vas molim da samo sledimo politiku Vlade Srbije, predsednika i premijera. To je moja molba, prenesite gradonačelnice - rekao je Krstić.

Ove godine je iz budžeta Niša određeno 410 miliona dinara za sport, što je uvećanje od 13 miliona u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 397 miliona dinara. Iz sportskih klubova navode da je do njih došla informacija da bi planirani budžet za sport za narednu godinu mogao biti duplo manji od ovogodišnjeg.

A prošle godine, od 410 miliona, najviše je pripalo Fudbalskom klubu Radnički (79,5), dok su predstavnici kolektivnih sportova koji su sada obuhvaćeni Uredbom Vlade dobili dosta manje - Rukometni klub Železničar 37,2, Odbojkaški klub Niš 27,5, Ženski rukometni klub Naisa 27,1, a Vaterpolo klub Nais 19,1.

Na pitanje novinara da li se planira smanjenje budežta za sport i koliko, iz kabineta gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski usledio je kratak odgovor:

Tema budžeta biće na nekoj od narednih Skupština - piše u odgovoru.

Nova sednica Skupštine još nije zakazana, kao što još nije poznat ni plan budžeta Grada za narednu godinu, koji bi odbornici trebalo da usvoje do kraja ove.

Podsetimo, najveći sportski objekat u Nišu hala "Čair" je početkom novembra postala kovid bolinica, pa su mnogi timovi u sportovima u zatvorenom bili prinuđeni da se presele u sale osnovnih škola "Mika Antić" i "Duško Radović". Međutim, gradski Štab je zatim termine u ovim salama znatno skratio, dok bazen "Čair" pruža sportskim klubovima samo jutarnje termine jer je tokom dana za građanstvo, a posle 17:30 se zatvara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzamutka

    07:28 // 5. 12. 2020.

    Sve je u ovoj vesti KVAZI, i odbornik i gradonacelnica i budzet i sport !
    Odavno ovo nije grad, sport mu vode lihvari i politikanti, ovde se ne zna red, radi ko sta hoce, makar imao mrvu vlasti !

  • Gari

    22:44 // 4. 12. 2020.

    Ovoj dundjerskoj boraniji RADNICKOM, UKINUTI FINANSIRANJE IZ GRADSKOG BUDZETA i eto dovoljno novca za ostale klubove. Svi su uspesniji od ovih tzv. fudbalera iz Radnickog i proterati ih sa Caira. Nezasluzuju da tamo igraju!! A mozda bi tzv. gradonacelnica, mogla da odvoji jedno 4 sobe iz svog osmosobnog stana, gde bi neki od malih klubova mogli da treniraju!?!?

  • Aca

    12:18 // 4. 12. 2020.

    Prodajte zemljište i stadion Radničkog privatnom licu i skinite bedu s grbače ostaće više novca u budžetu za mnogo veće i pametnije stvari...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: