Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:13, 16. 9. 2022.

| Sport

Sportski penjači iz Srbije i regiona tokom vikenda se takmiče u Niševačkoj klisuri

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
PENJANJE 2 kosta
Organizatori spremili i nove smerove; foto: Aleksandar Kostić

Državno prvenstvo i Festival penjanja na prirodnim stenama biće održano u subotu, 17. i nedelju, 18. septembra u Niševačkoj klisuri kod Svrljiga, gde će na takmičenju biti ukupno 150 smerova, od čega je 30 novih, dok je za Festival napravljeno 135 smerova (85 prošlogodišnjih i 50 novih. Težinsko penjanje je disciplina u kojoj će se takmičari, a plasman se određuje na osnovu skupljenih bodova.

Svečano otvaranje je u subotu u 10 sati, a nakon toga počinje i vreme za takmičenje. U nedelju od 8:30 do 14 sati je drugi dan nadmetanja, a proglašenje pobednika se očekuje u 15 sati, navode organizatori.

Kamp za šatore je obezbeđen u neposrednoj blizini stene, a smeštaj u kampu je besplatan. Penjači nakon takmičenja mogu da ostanu u kampu besplatno ukoliko žele da ostanu na penjanju - kažu organizatori.

Takmičari će biti bodovani u zavisnosti od težine smerova, a konačan broj bodova svakog smera se dobija tako što se njegov početni broj bodova podeli sa brojem takmičara koji su uspešno popeli smer.

Plasman se određuje na osnovu skupljenih bodova, pobednik je onaj ko sakupi najveći broj bodova. U slučaju da dva ili više takmičara imaju isti broj bodova, gleda se broj popetih smerova. Bolji je onaj takmičar koji ima manji broj popetih smerova - kažu organizatori.

Penjanje Takmičenje i festival za vikend; foto: Aleksandar Kostić

Organizatori su Penjački savez Srbije i Komisija za sportsko penjanje pri PSS-u.

Festival penjanja, koji organizuju Opština Svrljig i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu počinje isto u subotu u 10 sati, a penjanje je do 20 sati. U nedelju je vreme za penjanje od 8:30 do 18 sati, a od 20 sati organizovana je žurka povodom svečanog zatvaranja takmičenja i festivala.

Sve kategorije su uključene u Festival, a učesnici festivala mogu penjati takmičarske smerove tek po završetku takmičenja.

Penjači podnose predlog ocene za svaki smer na koju su se popeli. Njihov predlog je uključen u obračun za konačnu ocenu smera. Oko 60 smerova nije otvoreno , tako da penjači imaju šansu za prvi uspon. Prvi uspon treba da bude prijavljen sudiji i biće zabeležen u arhivi penjališta - kažu organizatori.

Nagradni fond za Festival je, dodaju organizatori, druženje sa penjačima i uživanje u novim smerovima

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: