Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:48, 20. 2. 2018.

| Sport

Stadion "Čair" se renovira za Ligu Evrope?

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Stadion Čair
Stadion sada ne ispunja uslove UEFA za odigravanje utakmica evropskog ranga; foto: Vanja Keser

“Pozitivni signali”, bar kako kaže predsednik Fudbalskog kluba Radnički Ivica Tončev, koji je ovu funkciju zamrzao, postoje i od Grada i Republike, kada je reč o renoviranju stadiona “Čair”. Ipak, ne radi se o prekopotrebnoj rekonstrukciji zapadne tribine, već o manjim investicijama, koje su neophodne kako bi Radnički imao dozvolu da na svom stadionu igra evropske utakmice.

Niški klub je trenutno na 3. poziciji Superlige, a ako se tu i zadrži igraće kvalifikacije za Ligu Evrope. Ipak, da bi ih igrao na svom stadionu, “Čair” mora ispunjavati uslove koje propisuje krovna evropska fudbalska organizacija UEFA, a za to je potrebno mnogo toga prepraviti.

Od pokrivanja stadiona, uređenja loža, te stavljanja nove podloge na teren, za šta je, prema procenama Tončeva, potrebno između 3 i 4 miliona evra.

Radnički je dao inicijativu, sad zavisi od gradske vlasti, a mi ćemo se potruditi da i Republika pomogne. Svuda imamo pozitivne signale. Sad to treba da se iskoordiniše dobro i da se završi. Ja mislim da je to negde između 3 i 4 miliona evra. Time bi se za sva vremena rešilo pitanje stadiona u Nišu - priča Tončev.

Ukoliko Grad i Republika daju jedan deo para, kako kaže “zamrznuti” predsednik, svoj udeo u finansiranju rekonstrukcije imaće i Radnički. Ipak, odakle taj novac klubu koji je trenutno, prema podacima Narodne banke Srbije, u blokadi gotovo 18 miliona dinara, Tončev nije želeo da kaže.

Kad budu Grad i Republika dali, onda će Radnički obezbediti sredstva. Mi imamo čvrste garancije da ćemo obezbediti. Razgovaraćemo za 15, 20 dana, kada budemo videli sa Gradom, sa Rebublikom, onda će i Radnički izaći - kaže Tončev.


Zapadna tribina još na čekanju

Rekonstrukcija stadiona i prilagođavanje propisima UEFA, prema ovom planu, neće uključiti i kompletnu rekonstrukciju zapadne tribine, koja jedina nije srušena 2011. godine, kada je počelo renoviranje stadiona. Tada su srušene i ponovo izgrađene istočna, severna i južna tribina.

U ovom projektu ne može da se izvede zapadna. Ona bi ostala kakva je, s tim što bismo radili, da ispunimo uslove UEFA da uradimo novinarske lože, da uradimo normalne lože, za goste, za sve, kako traži UEFA. I to bi bilo u nekoj drugoj fazi, za godinu-dve, ostala bi samo ta zapadna tribina, da se sruši i napravi nova - ispričao je Tončev.

Iako je još 2014. godine Grad odlučio da uzme kredit, kako bi i zapad bio srušen i iznova napravljen, ubrzo su povukli ovu odluku, zbog mera štednje. Od tada, nema pomaka sa “najslabijom karikom” stadiona, koja se nimalo ne održava, a prošle zime se tu našao i zaleđeni “vodopad”.

Podsetimo, kako je Ministarstvo građevinarstva 2016. godine reklo Južnim vestima, "Čair" nema ni upotrebnu dozvolu, jer Grad Niš nije dostavio potrebnu dokumentaciju. Zbog toga postoje i problemi sa strujom, koja je bila isključena, a onda i sudeći po kablu, nelegalno "pozajmljena" iz hale "Čair".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milisav

    10:22 // 22. 2. 2018.

    Ej bre, "Liga Evrope"? Koji je prosek gledalaca po utakmici? Pitam, jer to je potvrda kvaliteta. Srpska liga, de facto, Jelen- super liga, nema šta da traži u Evropi. Tu i tamo Zvezda i Partizan. Pa sutra da se Radnički plasira, ne bi imao za put, za prvo kolo. Nemamo fudbal za Evropu, pa to ti je. Ljubitelji fudbala su najmanje krivi.

  • Izjava

    10:41 // 21. 2. 2018.

    Ministar gradjevine za cije vreme je jos pre desetak godina poceo da se renovira stadion tada je bas gde je sada parking i istocna tribina dao izjavu za jednu tv-u kako ce to sve izgledati i da ce i istocna tribina biti pokrivena kasnije je bio hapsen.

  • Ljubomora

    10:32 // 21. 2. 2018.

    Zasto ministar iz Subotice za cije vreme je renoviran "Cair" nije renovirao odmah i stadion Spartaka u Subotici, pa da oba stadiona ispunjavaju uslove za Evropu ako se ukaze prilika?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: