Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:07, 12. 7. 2016.

| Sport

Strah i oprez "guraju" planinare do vrha

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
Alpinizam2---planinari-zeleznicar.rs
"Samo budala ne oseća strah"; foto: planinari-zeleznicar.rs

Opasnost od lavina i promrzlina, uvek prisutna doza straha, kao i osećaj koliko je čovek minijaturan kada je na visini od preko 5.000 metara okružen planinskim masivima, sastavni su deo planinarenja, kaže Saša Pantelić, alpinista sa dvodecenijskim iskustvom.

U karijeri dugoj 20 godina popeo se na sve vrhove cele bivše Jugoslavije, Bugarske, Češke, a najviši je Zapadni Elbrus, visok 5.642 metara na planinskom masivu Kavkaz između Kaspijzog jezera i Crnog mora.

Pošto penjanje nije takmičarski sport, nemaš protivnike, cilj je da pobediš sebe i uživaš u čarima prirode i svom dostignuću. Moj najjači utisak je kada sa takve visine vidiš u stvari koliko je čovek sitan i minijaturan u odnosu na prirodu - otkrio je Pantelić.

Alpinizam---planinari-zeleznicar.rs Vođa uspona vodi glavnu reč; foto: planinari-zeleznicar.rs

On naglašava da je fizička i psihološka priprema podjednako važna za uspon na vrh bilo koje visine.

Plivanje, trčanje, pešačenje - sve aerobne vežbe neizostavni su deo pripreme. Naravno, kao i vežbanje sa opremom za planinarstvo. Tu treba dodati i ishranu, koja je kao i u svakom drugom sportu jako bitna - objasnio je on.

Iako je planinarstvo timski sport, koji se prema rečima Pantelića nikada ne izvodi individualno, u ekspediciji postoji vođa puta koji je glavni i odgovorni za sve.

Njegova reč je poslednja. Koliko god čovek imao subjektivni osećaj da je spreman da izađe na vrh, ukoliko vođa puta u određenom trenutku proceni da ne može dalje, on tu staje bez pogovora - kazao je niški alpinista.


Strah pomaže da budeš oprezan

Alpinizam3---planinari-zeleznicar.rs Aerobne vežbe sastavni deo pripreme za uspon; foto: planinari-zeleznicar.rs

Iako je sa iskustvom doza straha sve manja, Pantelić u šaljivom tonu ističe da “samo budala ne oseća strah”.

Posebno u ekstremnom alpinizmu je uvek prisutan, ali u onoj meri da te natera da uvek budeš svestan svojih mogućnosti. Ako probiješ tu granicu, blokiraš samog sebe. Odsustvo straha zna da dovede do nesreće i smrti, jer vodi u nepromišljenosti, pa su tako neki naši alpinisti tragično završili uspone - upozorio je on.

Posebno obazriv i priseban svako mora biti nakon silaska sa vrha, jer se 70% nesreća dešava upravo po završevtka uspona.

Iako je izlazak na vrh predivan osećaj, svaki iskusniji alpinista nije spokojan dok se svi ne vrate u bazni kamp ili dođu do nekog prevoznog sredstva. Silazak zna biti mnogo opasniji, promeni se vreme. Za mene je možda najjači utisak scena izlaska sunca u toku noćnog penjanja - opisao je Pantelić.

On je dodao da postoje subjektivne i objektivne opasnosti.

Subjektivne kada čovek preceni sebe i misli da može više od svojih realnih mogućnosti, a objektvne su uglavnom vremenske, jer se vreme na planini jako brzo menja. Naravno možeš da naiđeš na promrzline i lavine, ali ako je plan uspona detaljan i ako je vođa puta dobar i iskusan sve opasnosti se svode na minimum - zaključio je on.

Naredna aktivnost Pantelića i Železničara je planirana za narednu sezonu kada će za jubilej kluba ekspedicija od 20, 30 ili 50 članova pokušati da se popne na neki vrh viši od 5.000 metara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Blaguna

    12:17 // 12. 7. 2016.

    Samo hrabro

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: