Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 24. 11. 2015.

| Sport

Struka i nauka potrebni za razvoj niškog sporta

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
490x370-80
Vrhunski sport razvijen, smatra većnik za sport

Četvrtina ispitane dece 3. i 4. razreda osnovnih škola se ne bavi sportom, a oko 30 % njih ne posećuje sportske događaje. Da bi se promenile takve statistike na bolje potrebno je izraditi Program razvoja sporta, smatraju niški sportski stručnjaci.

Na inicijalnom sastanku izrade Programa razvoja sporta Grada Niša prisustvovali su profesori Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, sportski analitičari, radnici i eksperti koji su imali priliku da iznesu i analize koje bi pomogle pisanju Plana razvoja sporta.

490x370-fudbal-deca Razvoj školskog sporta je bitan za dalji razvoj; foto: Susieq3c, flickr.com

Sportski savez Niša radio je nedavno jednu mini-anketu sa učenicima 3. i 4. razreda osnovnih škola u gradu i podaci su poražavajući, naveo je moderator diskusije Marjan Cvetković.

Četvrtina ispitanih se ne bavi sportom, a 30 % od ukupnog broja ne posećuje sportske događaje. Anketa je pokazala da devojčice najviše treniraju odbojku, plivanje i ples, a dečaci fudbal, košarku i plivanje. Važno je promovisati i ostale sportove - priča Cvetković.

Profesor Radomir Đurašković rekao je da su važan deo Programa razvoja sporta i istraživanja koja govore o fizičkom stanju dece.

Jednim istraživanjem utvrđeno je da 25,5 % učenica ima uvećanu težinu, a gojazno je oko 17,4 %. Kod učenika 21 % ima uvećanu telesnu masu, a 18 % je gojaznih. Takođe, istraživanja su pokazala veliki procenat dece sa krivom kičom - kazao je Đurašković.

800x600-11800137-879380608814764-4222816053166702829-n Da je Staša Gejo predodređena za uspehe u sportu potvrdili joj kada je imala 7 godina; foto: thecircuitclimbing.com

Da su potrebna istraživanja o motoričkim sposobnostima dece u ranom periodu i za koji sport se ona mogu usmeriti, potvrdio je i Slobodan Gejo, otac i trener Staše Gejo, svetskog prvaka u penjačkoj disciplini "bolder" i osvajača prvog mesta na Svetskom prvenstvu u ukupnom plasmanu.

Staša je imala 7 godina kada sam je odveo kod profesora Đuraškovića na ispitivanje i merenje kako bi se procenilo da li ima izgleda da postane ono što je danas. Đurašković je rekao da će biti visoka 175 cm i da ima motoričke sposobnosti za atletiku, gimnastiku ili sportsko penjanje. Ona je sada svetski šampion i sve što je profesor predvideo, ispunilo se - kazao je Gejo.

Nebojša Jovanović iz Univerzitetskog sportskog saveza Niša naglasio je da, prema Zakonu o sportu, školski sport “obuhvata organizovane nastavne i vannastavne sportske aktivnosti u oblasti školskog fizičkog vaspitanja”.

Tu je i studentski sport, pored, kako volim da kažem đačkog sporta. Imamo preko 10.000 studenata koji učestvuju u sportskim takmičenjima - rekao je Jovanović.

490x370-stevan-sremac-gimnazija Košarkaši Gimnazije "Stevan Sremac" branili su boje Niša na Svetskom prvenstvu

Profesor rukometa Saša Marković dodao je da u stvaranju Programa razvoja sporta moraju da učestvuju sportski stručnjaci i da na Fakultetu sporta ima dosta takvih.

Na Fakultetu postoji i dijagnostički centar u kom se rade istraživanja i imaju veliku bazu podataka koji bi pomogla Programu razvoja sporta, kaže Milovan Bratić, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Postoji inspekcija u sportu, ali kada bi obilazile klubove ovde verujem da bi se oko 30 % njih skinulo sa budžeta Grada jer nemaju ni kadrovske i prostorne uslove, ali ni decu i stručnjake. Niš je grad sa 40.000 studenata i sigurno je obrazovni centar, a nemamo nijednog olimpijca dugo godina jer je potrebna jača struka i uslovi. Mi moramo stvoriti ambijent - kazao je Bratić.

Gradski većnik za sport Milan Pešić ističe da Niš ima razvijen profesionalni sport jer ima 12 superligaša, a problem je uključivanje dece u školski sport.

Odlučili smo se da imamo stručnog partnera jer bez nauke i struke nema ni dobrog plana. Bili smo u obavezi da pripremimo Plan razvoja sporta jer se menja Zakon o sportu. Ovo je mali početak, da se lociraju problemi i ponude rešenja, pa da krenemo sa razvojem sporta - ističe Pešić.

Prema rečima učesnika panela, nakon pravljenja fokus grupa, biće ispisane analize i zaključci koji će biti izneti na javnoj raspravi što će biti put do nacrta Plana razvoja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jedna Mama

    15:24 // 26. 11. 2015.

    Jedan od razloga je i to sto se cak ni u OS nastava fizickog ne odvija po planu i programu. Primera radi, moje dete u Tasi samo jednom nedeljno ima fizicko u sali, jer drugih termina nema. Po rasporedu imaju tri casa, i verujem da u dnevniku tako i pise,ali preostala dva casa uciteljici sluze za razrednu zajednicu, matematiku, ili jednostavno da pusti decu u dvoriste, baci im loptu i to je sve.

  • Gligorije Pecikoza Hajduk

    14:38 // 25. 11. 2015.

    Da, deca pokrivljena, gojazna, neaktivna... Ali zato nam profesori fizicke kulture sede po Birou za nezaposljene. Dzaba meni diploma FSFV-a lada nikada necu uspeti da pokazem sta umem i znam u radu sa decom. Danas se iskljucivo zaposljavaju deca profesora, a za nas obicne smrtnike koji su svojim trudom i radom zavrsili fakukltet nema mesta. Slika i prilika danasnje Srbije!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: