Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:36, 22. 5. 2018.

| Sport

Student pobedio u bacanju bumeranga

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Bacanje bumeranga bumfest
Vetar je ometao takmičare, ali se nisu bunili; foto: JV/M.J.

Tridesetak učesnika takmičilo se u finalu bacanja bumeranga na platou ispred niškog logora "Crveni Krst", a titulu najboljeg poneo je student Visoke tehničke škole Jovan Milosavljević, koji kaže da se prijavio kako bi dobio bumerang, ali je ostao "kratkih rukava", jer takva nagrada nije bila predviđena.

Neobična slika za ove prostore mogla se videti kod tehničkih škola, gde su se mladi i deca, po sedmi put, nadmetali u bacanju bumeranga. On sam kaže da mu je osnovni motiv da se prijavi bilo osvajanje bumeranga, jer je skup. Dodela medalja Bumfest Predstavnici Ambasade Australije dodelili medlaje najboljima; foto: JV/M.J.

Bacam rekreativno poslednjih godinu dana. Bacanje je bilo atrakcija, pošto je moj razredni to pravio i na neki način nas je naveo da počnemo da ga koristimo. Prijavio sam se jer je prva nagrada bumerang, koji je dosta skup, ali sada su promenili pravila i više se ne dobija - priča Milosavljević.

I na drugoj poziciji je završio student, ovog puta Mašinskog fakulteta Stefan Vasić, dok se srednjoškolac našao na trećem mestu. Reč je o Dušanu Goluboviću iz škole “Milutin Milanković”, koja je i organizator takmičenja. Ipak, niko od njih nije dobio bumerang, ali je bilo utešnih nagrada.

Inače, teren na kome se odvijalo takmičenje sastoji se od iscrtanih koncentričnih krugova, a u centru je zastavica. Cilj je baciti bumerang što dalje, ali da se vrati što bliže početnoj tački. Svaki takmičar ima 5 pokušaja, uz prva dva probna koja može prihvatiti ili odbaciti, a ukupan rezultat računa se sabiranjem bodova iz svakog bacanja.


"Bumfest" nastao zbog renoviranja škole

Pre 7 godina prvi put je održan "Bumfest", a tada organizatori nisu ni slutili koje će razmere dostići. Sve je počelo kada je profesor Ivan Nogić želeo da privuče pažnju nemirnih đaka na času u prirodi. Bumerang Koristi se modernija verzija bumeranga; foto: JV/M.J.

Bila je neka vanredna situacija, tipa neko uređivanje, krečenje, pa smo izašli ovde na čas u prirodi, umesto u učionici. Ja sam kod sebe imao par bumeranga, domaće proizvodnje, izrađenih iz hobija za moje lično uživanje i pošto je pala disciplina i nezaineresovanost za to što pričam, rešio sam da izvučem te bumerange i da povežem ono što su učili sa pravim primerom iz života - priča Nogić.

Bumerang Manifestaciju posetili i predstavnici Ambasade Australije, koji su rekli da su se izuzetno zabavili na manifestaciji; foto: JV/M.J.Ne samo da su se zainteresovali za samo bacanje bumeranga, već su i svi do jednog želeli, priča Nogić, da naprave takmičenje. Sledeći korak bio je da pronađu pravila, a tu je “uskočio” Australijski savez za sport i rekreaciju, koji je poslao pravila.

Spaja boravak u prirodi sa izvesnom veštinom i sa nekim našim korenima, gde se lovilo za život. Ujedno je i neka elegancija i sport i priroda, ima i elemenata akrobacije i veštine - ispričao je Nogić.

Kako ovo takmičenje iz godine u godinu raste, Nogić za 8. "Bumfest" najavljuje i nadmetanje u preciznosti. Ovakva vrsta takmičenja podrazumeva pogađanje zadatih predmeta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: