Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:36, 5. 2. 2021.

| Sport

Studenti DIF-a deo reprezentacije na Svetskom prvenstvu u skijanju

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
skijaši
Veliki uspeh za mlade skijaše; foto: Fakultet za sport i fizičkog vaspitanja

Skijašku reprezentaciju Srbije u muškoj konkurenciji na Svetskom prvenstvu koje se ove zime održava u Italiji činiće 4 takmičara, a među njima su dvojica studenata Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. Mihajlo Đorđević i Veselin Zlatković biće među najmlađim takmičarima i kažu da su spremni za izazov koji je pred njima.

Priliku da predstavljaju Srbiju od 7. do 21. februara dobili su dvojica Knjaževčana, a svoje znanje, umeće i spretnost pokazaće na stazama planine Dolamite na Alpima u mestu Kortina Ampeko.

Mihajlo Đorđević je član reprezentacije i student treće godine niškog DIF-a, a pre samo nekoliko dana vratio se sa praktične nastave iz skijanja koja je održana na Kopaoniku.

Svetsko prvenstvo u skijanju za mene je veliki izazov posebno kada se ima u vidu podatak da sam jedan od najmlađih učesnika. To je prilika da se sretnem sa skijašima iz celog sveta, a to je, u svakom slučaju, veliko iskustvo za mene koje će mi pomoći u daljoj karijeri. Od skijaša koji su najbolji u svetu puno toga može da se nauči. Ovo je prilika da to i učinim - kaže Đorđević.

Skijanjem se bavi 10 godina i iza sebe ima dosta zapaženih rezultata. Dodaje da uspehu pred kojim se sada nalazi dosta duguje i fakultetu čiji je student.

Izabrao sam ovaj fakultet upravo iz tog razloga jer pruža velike mogućnosti profesionalnim sportistima. Profesori nam uvek izlaze u susret, pomažu da odradimo sve obaveze koje imamo zbog čestog odsustvovanja sa nastave jer pripreme sa reprezentacijom to od nas zahtevaju. Na fakultetu imamo dobre uslove za kondicione pripreme, ali su nam treninzi uglavnom van Srbije u Italiji ili Austriji. Osim toga na fakultetu čiji smo studenti možemo da obavimo i sva testiranja koja se od nas traže jer fakultet ima laboratoriju u kojoj je to moguće uraditi - kaže skijaš.

Đorđević i njegov kolega Zlatković koji je na skijama od svoje pete godine, višestruki su prvaci države u svojim kategorijama, a mogu da se pohvale i medaljima sa međunarodnih takmičenja. Članovi su Skijaškog kluba Midžor u Knjaževcu.

Svetsko prvenstvo je, ipak, poseban izazov.

Student sam prve godine i nisam slučajno izabrao Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. Ovde sam po preporuci profesora dr Zvezdana Savića i kolega iz reprezentacije, a osnovni motiv da upišem ovaj fakultet bila je činjenica da profesori imaju puno razumevanja za sportiste koji se profesionalno bave sportom, da su uslovi za treniranje i studiranje više nego odični, ali i da nam se pruža mogućnost da napredujemo i usavršavamo se, kako u sportu kojim se bavimo, tako i u nauci - kaže Zlatković.

Dodaje da otići na Svetsko prvenstvo nije mala stvar i da sam plasman znači puno, te da je ovaj uspeh samo podstrek da nastavi i dalje da se bavi ovim sportom i da na treniznima bude što uporniji kako bi na takmičenjima postigao što bolje rezultete.

Mladim skijašima je puno uspeha pred odlazak za Italiju poželeo i dekan dr Milovan Bratić koji kaže da se ponosi uspehom svojih studenata jer je to, kako je rekao, samo još jedna potvrda da se na ovom fakultetu posebna pažnja poklanja mladim sportistima i njihovom napredovanju, a mladi su to i te kako prepoznali.

Zajedno sa njima put Italije krenuće i dr Zvedan Savić, profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Ovo je 46 Svetsko prvenstvo u skijanju i mi smo izuzetno ponosni time što će naši studenti učestvovati na njemu. Reprezentacija Srbije učestvuje sa 4 takmičara, a dvojica su sa našeg fakulteta. Oni će pokušati da se kvalifikuju za finalnu trku i da postignu što bolji plasman u skijaškom svetu - kaže Savić.

Mlade skijaše i njihovog profesora na putu do Italije očekuju i testiranja na virus korone, moraće da obezbede kovid pasoš i kovid obrazac, da urade PSR testove pre odlaska i 72 sata pre puta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    12:42 // 5. 2. 2021.

    Samo hrabro

  • Марко

    10:26 // 5. 2. 2021.

    Срећно, колеге!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: