Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:21, 18. 6. 2018.

| Sport

Susret planinara na planini Ruj

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Deveti međunarodni uspon na Ruj
Susret planinara iz Bugarske i Srbije; foto: Vladica Janačković

Deveti po redu “Uspon na Ruj”, jedna od, kako kažu organizatori, najpoznatijih planinarskih akcija u Srbiji, ali i najmasovnija i najsadržajnija planinarska akcija na Balkanu, održaće se 23. juna. Po tradiciji će se planinari i ljubitelji prirode iz Srbije i Bugarske susresti na samom vrhu planine.

Direktor Turističke organizacije Babušnica Milan Stamenković kaže očekuju učešće najmanje 700 ljudi iz Srbije koji će krenuti iz sela Rakita, dok se istovremeno organizuje uspon iz mesta Trn u Bugarskoj.

Slogan ovogodišnjeg uspona je "Tradicija za budućnost", nosi dosta simbolike. Njime planinari Srbije i Bugarske, koji se susreću na vrhu Ruj, poručuju da dve zemlje iz svoje bogate prošlosti treba da sačuvaju ono najbolje i da još odlučnije idu ka boljem sutra - navode organizatori.

Ukupna dužina ove staze je 24 km, sa visinskom razlikom od 1026 m pri usponu i isto toliko pri silasku, s tim da će biti formirana i grupa koja će se penjati samo do Rakitskog kamena, što je polovina predviđene dužine staze, a onda se vratiti u selo Rakita.

Uspon planinara na Ruj Uspon planinara na Ruj; foto: Lj. F.Ovu akciju, koja se nalazi u kalendaru Planinarskog saveza Srbije, organizuju Planinarski društvo Ruj 1706 iz Babušnice i Turistička organizacija Opštine Babušnica, a učešće za planinare iz Niša organizuje PD Preslap. Osim organizacije uspona, raspisali su i konkurs planinarskih fotografija, a na zatvaranju manifestacije najbolji radovi će biti nagrađeni.

Planina Ruj prostire se na granci Srbije i Bugarske, između sela Rakita u Srbiji i sela Ezdimirci u Bugarskoj. Najviši, istoimeni vrh visok je 1706 metara, a ističe se i Rakitski kamen sa 1456 m.

Polazak za planinare iz Niša, kako najavljuju u Preslapu, zakazan je za 5 sata na parkingu Tržnog centra Roda, dok je povratak u Niš planiran za 23:30.

Potrebno je prijaviti se kod vođa akcije, kod kojih se mogu dobiti i dodatne informacije o akciji na telefone 062/637-771, 062/205-977 ili putem mejla [email protected]. Cena puta je 700 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: