Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:18, 8. 7. 2022.

| Sport

Svetislav Pešić: Košarka u Srbiji za 20 godina slabo napredovala

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
srbija belegija, mec, nis, jul 2022, foto jv jelena misic
Pešić: Srpska košarka slabo napredovala poslednjih 20 godina; foto: JV / Jelena Mišić

Problemi u sprskoj košarci su višestruki, žiivmo u prošlosti, previše smo u prošlosti, nemamo kontinuitet, rekao je selektor košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić, pre meča sa Belgijom, koji su košarkaši Srbije izgubili rezultatom 74:73 u Nišu. Selektor je pričao o stanju u srpskoj košarci za koju kaže da je slabo napredovala u odnosu na 2001. i 2002. kada je vodio selekciju do evropskog i svetskog zlata.

svetislav pesic, kosarka, nis, jul 2022, foto jv jelena misic Pešić: Živimo u prošlosti; foto: JV / Jelena Mišić

I pre bolnog poraza od Belgije, koji je pokazao da nešto ne štima u zemlji košarke, a nije samo hala "Čair", selektor Svetislav Pešić je ukazao na probleme. Dva dana se igrao meč Srbije i Belgije, a prvog dana prekinut posle dva minuta zbog nedovoljno svetla ili što bi zvaničnici rekli, kvara na dalekovodu. Drugog je delovalo da će biti "kec u Nišu", ali je Belgija u finišu preokrenula i slavila.

Na konferenciji, dan pre prve utakmice, Pešić je rekao da ekipa nema kontinuitet jer se tokom pet utakmica u sastavu pojavila 23 imena košarkaša.

To je alarmantna situacija, kao što je alarmantna i situacija u kojoj se nalazi srpska košarka. Reprezentacija je kao lokomotiva košarke u svakoj zemlji i pokazatelj gde se ona nalazi. Ne priznaju se svi rezultati, iako ih je u poslednjih godina bilo dosta. Na Evropskom prvenstvu 2001. godine igrali smo četvrtfinale sa Letonijom i pobedili 114:78, a 20 godina nakon toga Letonija je naš protivnik koga kada hoćemo da pobedimo, moramo da damo maskimum. Uspeli smo da nekako izgubimo sa 7 poena razlike čime se ne ponosimo, ali to je realna situacija u ovom momentu - rekao je Pešić.

svetislav pesic, selektor srbije, kosarka, nis, hala cair, foto jv jelena misic Pešić: Nije košarka samo Zvezda i Partizan; foto: JV / Jelena Mišić

Od zlata na Evropskom prvenstvu 2001. godine u Istanbulu i svetskog zlata 2002. godine u Indijanapolisu, kada je Pešić isto bio selektor, slabo se napredovalo.

Mi smo za 20 godina slabo napredovali jer u Srbiji postoji samo košarka kada igraju Partizan i Zvezda, publika ne dolazi nigde, osim možda u Čačku. Reprezentacija je očigledno treblo da dođe u Niš i da dobije podršku. Govorio sam pre mesec dana, pre dva meseca, ali su neki ljudi koji vode košarku u Srbiji rekli da "Pešić traži izgovor" jer ako ne možemo da pobedimo Letoniju u Rigi i Belgiju u Nišu, mi ne treba da postojimo. Velika je razlika, nismo napredovali - dodao je Pešić.

navijac, kosarka, hala cair, jul 2022, foto jv jelena misic Navijači u Nišu željni dobrog sporta i uvek pružaju podršku; foto: JV / Jelena Mišić

Ne treba da živimo u oblacima", kaže Pešić jer je košarka globalni sport i ne igra se samo u tri ili četiri zemlje.

Nije ni čudo što smo Letoniju pre 20 godina dobili sa 30 razlike, a sada se borimo da ih pobedimo makar jednim košem. To je naša aktuelna situacija. Momci koji su ovde, spremni su da izginu. Problemi su višestruki, žiivmo u prošlosti, previše smo u prošlosti. Zvanični prvak Evrope je Slovenija, igrali su Olimpijske igre, mi nismo. Oni su početli 15. juna pripreme, obezbeđeni su im uslovi prema zahtevima i potrebama reprezentacije - istakao je Pešić.

O uslovima u Nišu rekao je da su dobri, ali nije tada ni očekivao da se izlije kanalizacija veče pred utakmicu i da se ugase svetla nakon dva minuta meča. Podršku publike u Nišu je naša reprezentacija dobila, to nikada nije izostajalo, ali podrška nije samo u navijanju, tapšanju i nerviranju "običnih" ljubitelja košarke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Snezana

    11:49 // 5. 9. 2022.

    A sta je mislio taj Sv. Pesic da je veca faca od Teodosica.
    Sirotanko.
    Teodosic se pokazao i dokazao nije guster da ga ovaj nazovi kaznjava i dozvoli sebi luksuz da ga izbaci iz reprezentacije. Dno dna.

  • sn

    08:11 // 11. 7. 2022.

    kako ima obraza da bilo šta kaže kao i đurović,kuzmanović i sedlaček prodavači magle.Najlaše je pričati i filozofirati a što pomenuti ne zasuku rukave i počnu nešto da rade i stvaraju igače pošto sve znaju a samo menadžerišu i .....

  • Pera Mika Laza

    22:13 // 8. 7. 2022.

    Sad kada precednik diplomira, pored politike će trenirati srpski drim-tim i mi ćemo biti prvaci Sveta, samo strpljenje....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: