Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:48, 18. 2. 2023.

| Sport

Svetislav Pešić: Popularnost košarke u Srbiji ne prati potencijal, mladi igrači nemaju adekvatnu ligu za razvoj

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
20230218_130734
Košarci u Srbiji neophodne promene; foto: M. M.

Kao uvod u večerašnje finale Kupa Radivoja Koraća u kome će se od 21 sat u hali ”Čair” sastati Crvena zvezda i Mega bila je i diskusija selektora košarkaške reprezentacije Svetislava Pešića koji kaže da je košarka u Srbiji izuzetno popularna, ali da i pored toga ima sve manje mladih i talentovanih igrača. Kao jedan od razloga za to popularni Kari istakao je činjenicu da Srbija nema jaku košarkašku ligu u kojoj bi mladi igrači i treneri mogli da se ravijaju.

Panel diskusija pod nazivom "Košarka – aktuelni trenutak" održana je u velikoj sali Univerziteta u Nišu, gde su brojni košarkaki treneri, stdenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i ljubitelji košarke mogli da čuju šta osvjač Evropskog i Svetskog prvenstva sa reprezentacijom Jugoslavije, ali i trenutni selektor reprezentacije Svetislav Pešić kaže o razvoju mladih igrača, ali i o razvoju moderne košarke.

Kao selektor čuvene generacije reprezentacije do 19 godina koja je 1987. godine postala prvak sveta Pešić ističe da podatak da je košarka, poput fudbala, postala globalni sport, ali da i pored velike popularnosti ima sve manje mladih igrača koji su kalibar da jednog dana bude ono što su nekada bili Đorđević, Danilović, Divac, Bodiroga i mnogi drugi. 20230218_130746 foto: M. M.

Vrlo je interesentno da se popularnost povećava, a potencijali nam se smanjuju. Mi se jesmo i kao država smanjili, ali za sve te rezultate kroz istoriju moram da kažem da su najzaslužniji srpski igrači, treneri i funkcioneri. Broj dece koji se danas bave košarkom se smanjio, tako da se i potencijal tih igrača koji mogu da budu vrhunski igrači smanjio. To onda podrazumeva da organizacia mora da bude bolja, mi moramo da se bolje organizujemo, da pronalazimo neke nove puteve u smislu organizacije. Mi imamo koncept neki koji trenutno spašava razvoj košarke, ali to mora da se menja jer se i košarka promenila - rekao je Pešić.

Piroćanac koji je ostavio dubok košarkaški trag radeći i u Nemačkoj, Španiji, Rusiji kaže i da košarka svuda u svetu zavisi od selekcije igrača, metodike, sistema takmičenja i pravila igre.

To su četiri stuba ili noge svuda. Razmrdali se samo jedna noga , jedan stub, teren se ruši.Govorimo o vrhusnom sportu, dakle ako te selekcionirane talente ne pratimo kroz jedan organizvan i zajednički rad, pa od sreće dolazimo do nesreće. Mi moramo da znamo da je otkrivanje talenata i metodika najteži poso, ali ako sve to radimo na najmoderniji način, a nismo, iako imamo način i dođemo do toga da je sve to na pravom putu, ali ako nemamo adekvatan sistem takmičenja onda sve pada u vodu - kaže selektor.

On dodaje i da je sistem takmičenja u Srbiji loš, da nemamo jaku nacionalnu ligu u kojoj bi se ti mladi igrači razvijali, kao i da mora da se pronađe način da sve to bude urađeno za dobrobit budućnosti Srbije, koja se, kako kaže smtara, košarkaškom zemljom. 20230218_133129 foto: M. M.

Naš sistem takmičenja je prevaziđen, pre svega oko prelaska iz juniorskog u seniorski tim. Koju ligu mi nudimo tim talentima? Mi smo 2001. prihvatili Aba ligu, ali ona više nije interesntna za nas, mi hoćemo da idemo u Evropu. Mi govorimo o zemlji košarke, a nemamo jaku ligu. Naši mladi igrači nemaju mogućnost da igraju sa najboljim igračima, sistem takmičenja je promenljiva kategorija i kao sva četiri stuba jeste promenljiva kategorija. One moraju da budu adaptirane, naši svi timovi moraju da teže da se takmiče u Evropi - rekao je ”Kari”.


Košarka se ravija, ne menja se iz korena

Pričao je selektor i o tome kako je FIBA kao krovna organizacija doprinela razvoju košarke pre svega uvođenjem linije za tri poena, smanjenja vremena za napad, ali kaže da su sa druge strane mnoge stvari ostale iste i da se nisu promenile, već samo evoluiraju.

Izgubljene lopte, defanzivni skok i sistem odbrane, to su tri stvari koje odlučuju pobedinike i nkad i sad. To je sada mnogo napredovalo, unapređen je sistem i sve ostalo što ide, igrači su mnogo pre svega fizički jači, ali se i tada igrala zonska odbrana, a igra se i danas. I tada se znalo da ako izgubiš 15 lopti ne možeš da pobediš, kao i kada daješ drugu šansu protivniku. FIBA prati eveluciju i menja pravila i to je dobro, šta bi bilo da nemamo liniju za tri poena ili da napad i dalje traje 30 sekundi. Ja mogu da vidim kakva će košarka da bude za 20 godina, ali više od toga ne - objasnio je Pešić.

Na kraju diskusije koju je vodio Miodrag Kocić, profesor košarke na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu i član Upravnog odbora Košarkaškog saveza Srbije i prisutni su imali mogućnost da postave pitanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Trener

    11:45 // 20. 2. 2023.

    “Toliko” se Vi, gospodine selektore brinete za košarkaške talente, ali na žalost, samo na rečima, da Vas je mrzelo u 14h da dođete u halu Čair i da pogledate mini finale kupa Srbije i da vidite par dečaka koji će možda i da postanu reprezentativci za 6-7 godina.
    Verovatno su bile neke “bitnije i ukusnije” obaveze u subotu u 14h od gledanja košarkaških talenata.

  • slavko

    20:26 // 18. 2. 2023.

    Kosarku, i generalno sport u ovom gradu je unistila Sotirovska,i Beogradizacija Srbije gde sve pare odose konkretno u Zvezdu i Partizan.

  • Smuk II

    19:47 // 18. 2. 2023.

    Košarkaši,rukometaši,fuZbaleri nemaju trenere koji će ih uputiti i naučiti onom što vole i čime bi voleli da se bave!Imaju mastodonte,dinosauruse koje je pregazilo vreme a koje savršeno ne interesuje razvoj mladih ljudi i njihov napredak u sportu a i u edukaciji kâ njihovom intelektualnom razvoju!Mislim na njihovo školovanje i studiranje kako bi postali INTELEKTUALCI! A i roditelji se i'cepiše...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: