Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:03, 30. 3. 2021.

| Sport

Svetislav Pešić u FIBA "Kući slavnih"

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Svetislav Kari Pešić
Veliko priznanje za Pešića; foto: Wikimedia/Pimpauge

Poznati košarkaški trener rodom iz Pirota, Svetislav Kari Pešić izabran je u FIBA "Kuću slavnih" u klasi za 2020. godinu, među 12 košarkaških ikona iz celog sveta, potvrdila je Svetska košarkaška organizacija.

Klasa 2020 do sada nije bila najavljena zbog pandemije korona virusa, a svi oni biće upisani tokom onlajn ceremonije 18. juna, zajedno sa klasom 2021.

Pešić se našao među imenima kao što su Stiv Neš i Juri Zdovc koji su uvršeteni za svoje igračka postignuća, a cela lista ima ukupno 12 imena, među kojima su 3 trenera.

Pešić, jedan od najboljih trenera ikada, u profesiju je ušao 1982. godine i uživao je u ogromnim uspesima u raznim evropskim klubovima. Kao trener reprezentacije, Pešić je usmerio domaćina Nemačku do krune FIBA EuroBasketa 1993. godine, a zatim je vodio Jugoslaviju do slave i na FIBA EuroBasketu 2001 i na FIBA Svetskom kupu u košarci 2002. godine - piše FIBA na svom sajtu.

Pirotski trener je igračku karijeru počeo u Pirotu, igrao je u Partizanu i sarajevskoj Bosni, a 3 godine nakon igračke karijere, ušao je u trenerske vode.

Reprezentaciju Jugoslavije vodio je do svetskog zlata u Indijanapolisu 2002. godine, sa kojom je bio i šampion Evrope godinu dana ranije, a vodio je i juniore Jugoslavije u Bormiju do svetskog zlata 1987. godine.

Do titule šampiona Evrope vodio je i Nemačku 1993. godine.

Sa Barselonom je osvojio Evroligu, a sa Đironom Evrokup.

Prethodno su od Srba u "Kuću slavnih" izabrani Radivoj Korać, Dražen Dalipagić, Dragan Kićanović, Vlade Divac, Zoran Slavnić, a od trenera Aleksandar Nikolić, Ranko Žeravica i Dušan Ivković.

Od funkcionera, u "Kući slavnih" koja se nalazi u predgrađu Madrida, su i Bora Stanković, Radomir Šaper i Nebojša Popović.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • niszvezda

    17:33 // 1. 4. 2021.

    Kari se jeste školovao i odrastao u Pirotu, ali je rodom iz Novog Sada...

  • Зоран Филиповић

    23:44 // 30. 3. 2021.

    Заслужио је, и: Честитам!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: