Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 28. 7. 2022.

| Sport

Svi evropski putevi niškog Radničkog

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
800x600_radnicki-hamburger

"Udavija gi Radnički, svi po redu, i to sve u sredu, u zelen Čair", tako je bilo, kako kaže legendarna pesma Žike Čokalije, osamdesetih godina prošlog veka kada je Radnički igrao u Kupu UEFA. Sada evropske utakmice "Reala sa Nišave" nisu sredom, ali da li u šestom učešću u Evropi može da ponovi uspehe iz 1982, 1981. ili da na prvoj prepreci završi učešće, pokazaće meč večeras. Nišlije dočekuju Gziru sa Malte posle 2:2 u prvom meču kvalifikacija za Ligu konferencije.

Jedan od najzalužnijih za istorijski uspeh Nišlija golman Zoran Milenković veruje da njegov nekadašnji klub može u naredno kolo, a voleo bi da nadmaši njihove rezultate.

FK Radnički Hamburger Zlatno doba Radničkog; foto: FK Radnički Niš

Kup UEFA, Liga Evrope i Liga konferencije - tri evropska takmičenja u kojima je Radnički učestvovao u svojoj 99-godišnjoj istoriji. Ovog leta je započeo šesti izlazak u Evropu, a počeo je od drugog kola kvalifikacija takmičenja trećeg po jačini. U prvom meču na Malti bilo je 2:2 sa Gzirom, a šansu da obezbedi treće kolo i duel sa austrijskim Volfsbergerom.

Od prvog meča u Evropi 17. septembra 1980. godine i duela sa Laskom iz Linca (6:2 posle dvomeča) prošle su skoro 42 godine, a sigurno je najzlatniji period 1982. godine i polufinale Kupa UEFA.

Zoran Milenković Zajko Zoran Milenković Zajko nekada; foto: Istorija ex yu fudbala

Radnički je redom pobeđivao italijanski Napoli, Grashoper iz Švajcarske, holandski Fejnord i Dandi Junajted iz Škotske. Usledio je dvomeč sa jakim nemačkim timom, prvo na "Čairu" pred oko 25.000 gledalaca gde je domaćin slavio sa 2:1. Jedan od najzaslužnijih za taj uspeh je bio Zoran Milenković Zajko, golman zlatne generacije, upamćen i po odbranama penala protiv Grashopersa u drugom kolu.

Gde god da počnemo fudbalske priče, ljudi se uvek rado sećaju i pričaju o tim danima. Iskreno, to teško može da se zaboravi. Pravi ljubitelji fudbala, ne samo na jugu, već u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji pamte taj uspeh jer smo bili jedna od najpopularnijih ekipa u bivšoj Jugoslaviji. Ostaje nam da se sećamo, prepričavamo anegdote, imam lepe uspomene - kaže Milenković.

kad je evropa strepela, knjiga, foto ljubica jocic

Tu evropsku fudbalsku bajku kapiten te generacije Milovan Drda Obradović je pretočio u knjigu 1994. godine pod nazivom "Kad je Evropa strepela".

"Već smo na terenu. Jeza je sastavni deo nas. Pred ciljem smo. Atmosfera prava, vasiona, samo za nas. Kao radost i zahvalnost, naviru nam suze..." - piše u odlomku "Bez reprize" o meču sa Hamburgerom.

U revašu u Hamburgu nemački sastav je ubedljivo slavio sa 5:1. Upoređujući to i sadašnje vreme, popularni Zajko kaže:

Iskren da budem, voleo bih i da nas nadmaše. Evropa je mnogo odmakla, ali bi bio veliki uspeh da Radnički prođe kvalifikacije. Želim im puno sreće, nadam se da će večeras proći i mislim da protiv Austrijanaca imaju šanse - kaže Milenković.

Prvi put na evropskoj sceni Nišlije su se našle u sezoni 1980/81 kada su, nakon osvojenog trećeg mesta u domaćem šampionatu, izborili plasman u Kup UEFA. Usledio je prvi meč u Evropi - 17. septembra 1980. protiv LASK-a i pobeda Nišlija u Lincu od 2:1 golovima Stoiljkovića i Pantelića sa "bele tačke". Nakon toga sledi utakmica sa FK Beroe iz Bugarske (3:1 nakon dvomeča) i osmina finala i poraz od AZ Alkmara (7:2) koji je potom izgubio u finalu od Ipsvič tauna.

Treće učešće Nišlija u Evropi bilo je u sezoni 1983/84 kada su stigli do trećeg kola (osmine finala) i susreta sa Hajdukom iz Splita koji je slavio ukupnim rezultatom 4:0.

radnicki Ovako je bilo pre četiri godine (4:0); foto: JV/Vanja Keser

Čekali su Niš i "Čair" skoro 35 godina da vide Evropu. Pobedom protiv Napretka rezultatom 4:1, 17. maja 2018. godine, Radnički je ispunio svoj višedecenijski san. Osvojio je treće mesto u Superligi Srbije i izborio plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Meraklije Čair Radnički Gzira Podrška u Evropi pre četiri godine; foto: Vanja Keser

U prvom kolu eliminisao je današnjeg protivnika Gziru sa Malte (4:0 i 1:0), a u drugom je eliminisan od izraelskog Makabija iz Tel Aviva (0:2, 2:2).

Nekadašnji golman Zoran Milenković Zajko kaže da je teško uporediti njegovo vreme sa današnjim.

Da bi Radnički postizao neke uspehe, mora da konsoliduje ekipu. Dešava se da menja igrače na šest meseci, pa je teško da se napravi stabilna ekipa koja bi u Evropi bila konkurenta. Ako nastave ovako i sa dobrim igrama, imaju šanse da vrate i publiku - kaže Milenković.

U sezoni 2019/2020 Radnički je ponovo nastupio u kvalifikacijama za Ligu Evrope, ali je eliminisan u prvom kolu od estonske Flore iz Talina (0:2, 2:2).

Čekao je "Čair" skoro tri godine za novu evropsku priču i danas će početi da je piše.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Najrealnije

    23:32 // 31. 7. 2022.

    Nakon ispadanja od maltezana i pre tri sezone od Folore,zabranio bih Radnickom da ucestvuje u Evropi u narednih 10 godina,cak i ako bi to izborili na terenu.Izvinite ali ne moze da brukate srpski fudbal i to bi vazilo za svaki nas klub koji ispadne od takvih ekipa dva puta uzastopno.Ako ne mozes njih da prodjes,bolje sedi i gledaj na tv a ne da brukas.

  • Var tehnolog

    17:52 // 28. 7. 2022.

    Zajko, to bi dobro bilo, da se fudbaleri ne manjaju, na pola godine, kao sto kazes ! Ali, ovim dosljacima nije bitan uspeh, vec da zarade neku Iljadarku !
    Dalje, Radnicki u vreme, mnogo jace lige SFRJ ,nije igrao kvalifikacije, vec se plasirao, sva tri puta - direktno !
    Dalje, za one novokomponovane, mi smo osvajaci Balkanskog kupa, koji je bio skup dobrih timova, a ne nekih amatera !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: