Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 15. 9. 2014.

| Sport

Takmičenje u gađanju glinenih golubova

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
Lov-Svrljig-Kosta-JUZNE-VESTI.JPG
Na takmičenju je učestvovalo oko 50 lovaca iz Svrljiga i okruženja

Lovačko udruženje „Dr Milenko Hadžić“ iz Svrljiga organizovalo je u subotu, 13. septembra, 10. takmičenje u gađanju glinenih golubova u ataru sela Beloinje, na kome je učestvovalo oko 50 lovaca i 30 članova podmlatka.

2 Najmlađi su se takmičili u gađanju mete vazdušnom puškom, a najbolji među njima bio je Jovanović Lazar. Drugo mesto osvojio je Bogdanović Danilo, a treće Radojković Aleksa.

U gađanju glinenih golubova učestvovalo je oko 50 lovaca iz Svrljiga, Knjaževca, Zaječara, Negotina, Niša i drugih okolnih mesta.

3 Među domaćim ekipama prvo mesto ekipno osvojila je ekipa Prekonoge, druga je bila ekipa Lovačkog udruženja „Dr Milenko Hadžić“, a treća ekipa Crnoljevice, dok je, među gostujućim ekipama prvo mesto osvojila ekipa Knjaževca, a drugo mesto ekipa Negotina.

Najbolji među domaćim strelcima bio je Zlatković Nikola, drugo mesto osvojio je Glišić Dušan, a trećeplasirani je bio Vasić Saša. Od gostujućih učesnika prvo mesto osvojio je Petković Damir, drugo Lazarević Danijel, a treće Stojanović Marko.

4 Takmičenju je prisustvovao i narodni poslanik Milija Miletić koji je gostima poželeo dobrodošlicu, istakavši potencijale lovnog turizma u Svrljigu i kvalitetan rad Udruženja, pre svega sa podmlatkom, ali i stranim gostima koji često posećuju Svrljig upravo zbog lova.

Nagrade najboljima uručio je predsednik Lovačkog udruženja „Dr Milenko Hadžić“ Zlatimir Rašić koji je istakao da, pored redovnih okupljanja, Udruženje svoj akcenat u radu posvećuje podmlatku ali i na razvoju lovnog turizma i očuvanja fonda lovne divljači.

Nakon uručenja nagrada u novoizgrađenoj lovačkoj kući u ataru sela Beloinja organizovan je ručak za sve učesnike ovogodišnjeg takmičenja.

116 godina lovstva u Svrljigu

Lovačko udruženje „Dr Milenko Hadžić“ postoji već 116 godina i gazduje lovištem „Svrljiške planine“ površine 49.721 hektara, od čega je oko 46.000 hektara lovna površina.

U dokumentu o osnivanju Udruženja se kaže da je Savezno lovačko udruženje „Derven“ osnovano 5. juna 1898. godine sa 28 članova.

U Upravni odbor tada su izabrani Milan Nadašković, sreski načelnik, koji je bio i prvi predsednik Udruženja, Stevan Ilić, stočni revizor, Đorđe Petrović, sreski praktikant, Mihailo Nikolić, upravnk pošte i telegrafa u Svrljigu, Svetozar Hadžić, učitelj, Lazar Ranđelović, zemljoradnik i Petar Jović.

Svrljiški lovci su odmah počeli sa merama organizovanog lovstva, zaštite divljači i suzbijanja krivilovstva.

Posle Prvog svetskog rata Udruženje obnavlja rad pod nazivom Savezno lovačko udruženje "Svrljig" i 1929. godine je imalo 56 lovaca u članstvu. Broj lovaca u 1936. godini povećao se na 106, a uoči samog Drugog svetskog rata bilo je 64 registrovana lovca.

Posle Drugog svetskog rata svrljiško udruženje lovaca „Derven“ dobija ime „Dr Milenko Hadžić“, u Lalincu se formira Lovačko društvo „Danilo Prica“ a u Guševcu „Vasa Albanac“.

Pripajanjem lovačkih društava iz Lalinca i Guševca svrljiškom počinje nova era jedinstvene lovačke organizacije u opštini.

Lovački dom u Svrljigu izgrađen je na mestu nekadašnje stare zgrade Društva, na placu koji je lovcima darivala Svrljižanka Milica Cvetković tridesetih godina prošloga veka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: