Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 9. 6. 2022.

| Sport

Tirke dobio ulicu u Nišu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Tirke dobio ulicu u Nišu
Imao je 50 utakmica u dresu reprezentacije; foto: printscreen, reprezentacija.rs

Osvajač trećeg mesta na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu, član popularnog dvojca Tirke i Moša, Aleksandar Tirnanić dobio je ulicu u Kamenici u opštini Pantelej. Dosadašnja 30. neimenovana ulica u naselju Kamenica, odlukom Skupštine Grada, biće u čast nekadašnjeg fudbalera i selektora Jugoslavije.

U Nišu od skoro 1.500 ulica, samo šest nosilo je dosad ime po nekom istaknutom sportisti ili treneru, a taj broj će se promeniti za jedno ime.

30. Neimenovanoj ulici u naseljenom mestu Kamenica u Gradskoj opštini Pantelej, koja počinje počinje između kp 4067 i kp 4355 ide duž kp 4356 i završava se između kp 4338 i kp 4109 sve u KO Kamenica, utvrđuje se naziv Ulica Aleksandra Tirnanića Tirketa - piše u Službenom listu.

Nekadašnji jugoslovenski fudbaler i trener Aleksandar Tirnanić je rođen 15. jula 1910. u Krnjevu, a umro u Beogradu 13. decembra 1992.

Bio je član reprezentacije Kraljevine Jugoslavije koja je osvojila treće mesto na prvom Svetskom prvenstvu koje je održano 1930. godine u Urugvaju.

Celu igračku karijeru proveo je u BSK-u za koji je odigrao 500 utakmica i sovojio pet titula prvaka Jugoslavije.

Za reprezentaciju Kraljevine Jugoslavije odigrao je 50 utakmica i postigao 12 golova u periodu od 1929. do 1940. godine. Debitovao je 6. oktobra 1929. u utakmici Balkanskog kupa protiv Rumunije (1:2) u Bukureštu, a prvi gol je postigao 13. aprila 1930. protiv Bugarske (6:1) u Beogradu u istom takmičenju.

Poslednju utakmicu u dresu nacionalnog tima odigrao je 31. marta 1940. u utakmici Dunavskog kupa protiv Rumunije (1:2) u Beogradu.

Trenirao je jugoslovenski tim na dva Svetska prvenstva, 1954. i 1958, bio je u selektorskoj komisiji na Evropskom prvenstvu 1960. kada je Jugoslavija zauzela drugo mesto, kao i na Olimpijskim igrama 1960. kada je reprezentacija Jugoslavije osvojila zlato.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojko

    13:57 // 9. 6. 2022.

    A gde su Miloje Jovanović, trgovac, podigao bunu protiv turskog zuluma /ubili ga Turci/, zatim Jovan Jovančić guslar, ubili ga Bugari. Ne umanjujem značaj Tirketa, ali, molim vas za poštovanje lokalnih ljudi, koji su značili za selo I bližu okolinu.

    • PUTKO

      16:56 // 9. 6. 2022.

      Pa ce bidev i oni samo da se i o njima snimi film. Titke je legenda.

  • MC

    09:32 // 9. 6. 2022.

    Uz dužno poštovanje, zar zaista nije bilo znamenitije ličnosti iz bilo koje društvene sfera Niša ili Srbije po kojoj bi ulica mogla biti imenovana?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: