Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:44, 19. 1. 2020.

| Društvo

Titulu najboljeg mladog sportiste Niša upotpunio osvajanjem Časnog krsta

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Andrija Petković plivanje za časni krst 2020 Bogojavljenje
Najmlađi bio najbrži; foto: JV/Vanja Keser

Plivač Andrija Petković, prošlog meseca proglašen za najboljeg mladog sportistu Niša, okušao se i u plivanju u ledenoj vodi, na tradicionalnoj manifestaciji koja se održava na Bogojavljenje, i prvi stigao do Časnog krsta. Gimnazijalac je pre nekoliko meseci stekao pravo da učestvuje u ovom nadmetanju, pošto je tek napunio 18 godina, ali je, iako najmlađi među takmičarima, prvi stigao do cilja.

Muzičara, studenata, keramičara, medicanara, inženjera, vojnika, policajaca bilo je među 19 muškaraca koji su rešili da se ove godine okušaju u ledenoj vodi otvorenog bazena "Čair". Bilo je onih koji su plivali prvi put, bilo je onih kojima je ovo bio drugi ili treći, a rekorder je, kao i svake godine, bio 71-godišnji Ivan Đorđević, najstariji učesnik, koji je zaplivao po deveti put. Plivanje za časni krst Bogojavljenje Niš 2020 foto Južne vesti Vanja Keser6 Foto: JV/Vanja Keser

Vreme koje nije bilo tako hladno kao prethodnih godina izmamilo je građane, koji su ispunili tribine niškog bazena.

Sve je otpočelo molitvom sveštenstva, a puštanje golubova označilo je početak nadmetanja. Najmlađi takmičar stigao je prvi do Časnog krsta i osvojio 30 hiljada dinara, lovorov venac, zlatan lanac i privezak, ali je i, kako sam kaže, postao junak dana. Osećaj mu je očito prijao, pa se nada da će zaplivati i naredne godine. Plivanje za časni krst Bogojavljenje Niš 2020 foto Južne vesti Vanja Keser4 Foto: JV/Vanja Keser

Ovo je veliki hrišćanski praznik i velika mi je čast da sa 18 godina, kao najmlađi učesnik i najmlađi vernik koji je plivao na današnji dan, osvojim ovu nagradu. Čestitam svima koji su plivali danas, svaka im čast, nije lako bilo, bilo je mnogo hladno. Nema ovde neke fizičke pripreme, ovde je sve u glavi. Mnogo se razlikuju uslovi od takmičenja na koja inače idem, temperatura vode, ali ovde smo bili svi u Božjim rukama - rekao je Petković.

Inače, ovo je 14. put kako se manifestacija Bogojavljensko plivanje održava u Nišu i na njoj učestvuje po 19 plivača, mada ih se uvek više prijavi. Prethodnih godina sigurna mesta među takmičarima imali su vojska, policija i žandarmerija, a sada su im se pridružili i vatrogasci.

Plivalo se i na bazeniima, rekama, jezerima na jugu Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    10:20 // 20. 1. 2020.

    Ljubi te brat samo napred !!

  • Ana Stanojevic

    09:43 // 20. 1. 2020.

    Dedin ponos i dika... predivno!

  • Branko

    07:41 // 20. 1. 2020.

    A da li vam se čini da postajemo društvo verskog fanatizma, da se religija i crkva u sve mešaju, a da je običan narod to prihvatio i poput pomodarstva ispoljava svoja verska opredeljenja, za koja je pitanje da li su iskrena, i pitanje koliko o istoriji i religiji se uopšte zna, jer sve ovo eskaliralo je u zadnjih 20-30 godina?

    • Ја Знам

      10:48 // 20. 1. 2020.

      Слушај сине, не чини нам се. Можеш ти да верујеш у шта год хоћеш, они нека верују, а и ја ћу да верујем. То је слобода, зато не заводи одлуке коминтерне. Хвала.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: